sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Lipponen kiistää keskustelutRaimo Väyrynen huolissaan Wikileaks- viestien antamasta kuvasta

Politiikan tutkijan, professori Raimo Väyrysen mielestä Wikileaks-viestit paljastavat, kuinka kaavoittunut käsitys ulkovalloilla on Suomen politiikasta. Suuria yllätyksiä Väyrynen ei dokumenteista löydä.
- Se mikä minusta on vakavamman huolen aihe on se, että kuinka loppujen lopuksi kaavoittunut käsitys ulkovalloilla on Suomen politiikasta, Wikileaks-materiaaliin tutustunut politiikan tutkija, professori Raimo Väyrynen lausuu YLE Uutisten haastattelussa.
Hänen mukaansa yksinkertaistaminen ei anna hyvää kuvaa Suomesta keskeisissä pääkaupungeissa. Samalla niistä paljastuu ihmisten leimaaminen tiettyihin kategorioihin.
Kaiken kaikkiaan professori väyrynen ei pidä Wikileaks-sähkeiden julkaisemista suurena asiana. Vähän epäsopivana hän julkaisemista pitää.
- En näe tässä mitään suuria ongelmia tai erityisiä ulostuloja tai skandaaleja. Mitään semmoista ei ole. Luulen, että jokainen joka on edes pintapuolisesti seurannut tietää, että suunnilleen näin raportoidaan. So what – jos näin saa sanoa, Väyrynen lausuu.
- Mutta ehkä ne antavat tietyn varoituksen. Toivottavasti Suomen politiikka ja sen eri vaihtoehdot, mukaan lukien Nato- jäsenyys, nähdään paljon vivahteikkaampana asiana kuin se mitä nyt on, professori muistuttaa lopuksi.

Ks. tarkemmin  http://yle.fi/uutiset/teemat/wikileaks/2011/02/professori_vayrynen_ulkovalloilla_kaavamainen_kasitys_suomesta_

Minusta professori Raimo Väyrynen nostaa haastattelussaan esille aivan olennaisen asian. Minkälaisena Suomen politiikka nähdään maailmalla näiden raporttien valossa. Yksinkertaistaminen ja pelkistäminen johtaa kaavoittumiseen, se pudottaa kuvasta pois merkityksellisiä nyansseja. Paljastuksia voidaan lukea juuri kuvana Suomesta ja Suomen politiikasta. Kaikki kerrottu ei ole välttämättä totta. Kaikkein pahinta on, jos tiedot ovat vääriä eivätkä pidä paikkaansa. Esimerkiksi Lipposta koskevat "paljastukset" eivät eivät näytä pitävän paikkaansa. Hän ei ole tavannut  kerrottuun aikaan presidentti Halosta eikä Yhdysvaltain suurlähettilästä.

Lipponen kiistää Wikileaksin vuotamat tapaamiset

Entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd.) on kiistänyt TV1:n Ykkösaamussa tavanneensa presidentti Tarja Halosta tai Yhdysvaltain suurlähettilästä joulukuussa 2004. Wikileaksin paljastamien tietojen mukaan Lipponen olisi tavannut Halosen ja kertonut tietoja eteenpäin Yhdysvaltain lähetystölle.
Lipponen oli tuolloin eduskunnan puhemies.

Lipponen kertoi TV1:n Ykkösaamussa käyneensä läpi kaikki tuon ajan kalenterit eikä löytänyt niistä merkintää tapaamisista kahden kesken Halosen tai suurlähettilään kanssa.
Lipponen korosti myös, ettei hän tarvitse lupaa keskustella asioista.

- Keskustelen vaikka Kiinan keisarin kanssa pyytelemättä lupaa, hän sanoi.

Wikileaksin vuotamissa tiedostoissa on viitattu joulukuun 17. päivään. Lipponen kertoo olleensa tuolloin Brysselissä ja keskustelleensa komission varapuheenjohtajan kanssa.
- Tieto on yksinkertaisesti väärä, että olisin tavannut presidentin tai suurlähettilään, sanoi Lipponen.

Lipponen kaipasi eilen hallitukselta toimia Nokian pelastamiseksi

Lipponen kaipasi haastattelussaan  hallitukselta kiireellisiä toimia  Nolian pelastamiseksi
Skinnari ehdottaa: Suomen yhdistettävä voimansa IT-alan pelastamiseksi
Lipponen ja Skinnari ja vieläpä SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen  olivat samalla asialla.

Lipponen kaipasi maan hallituksen ryhdistäytymistä ja toimia Nokian pelastamiseksi. Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja

Jouko Skinnari kaipasi laajoja yhteisä toimia IT-alan pelastamiseksi.Nokian ja Microsoftin kumppanuus kaappaa osaamista Suomesta ulkomaille. Kiviniemen hallituksen on ryhdyttävä erityistoimiin mm. valtion omistamista vahvistamalla.

Skinnari toteaa mm. seuraavaa:

Suomessa ohjelmistoalan yli 50 000 työpaikasta monet tuhannet voivat mennä ja tietokommunikaation osaaminen voi  siirtyä ulkomaalaisten käsiin Nokian ja Microsoftin yhteenliittymän seurauksena. Nyt Kiviniemen hallituksen , Elisan, DNA:n ja Finnetin on yhdistettävä voimansa ja saatava tietokommunikaation palveluverkko ja osaaminen vahvemmin  suomalaisten käsiin. Vaihtoehtona voisi olla myös suomalaisomistuksen selkeä vahvistaminen Telia-Sonerassa. Tavoitteena olisi sähköverkkoyhtiö Fingridin kaltainen suomalaisten omistuksessa oleva verkko ja sen pohjalle uudelleen yhtiöitetty vahva osaaminen . Nyt pirstoutunut omistaminen estää sisältötuotannon kehittämisen mm.  terveyspalvelujen osalta. Suomi on pudonnut pahasti it-alan kansainvälisestä kehityksestä 2000-luvulla. Nyt tuli uusi isku maassamme tärkeään Symbian-käyttöjärjestelmään.
- Kiviniemen hallituksen on nopeasti ryhdyttävä erityistoimenpiteisiin tietokommunikaation osaamisen pelastamiseksi Suomeen. Nyt eivät riitä tavanomaiset työ- ja elinkeinoministeriön pelastuspaketit, vaan tarvitaan järeämpiä toimenpiteitä mm. Solidiumia sekä yliopistojamme hyväksi käyttäen. Valtion otteen on oltava vahva, koska yksityiset toimijat eivät kykene riittävään yhteistyöhön. Muutoin it-alan menestyksekäs vuosikymmenien suomalaistyö ja tähän käytetyt veronmaksajien miljardit valuvat ulkomaille kuten USA:n Seattleen.
Nän Skinnari Hämeenlinnassa.
SDP.n puheenjohtaja Urpilainen kehottaa hallitusta toimintaan

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen kehottaa hallitusta toimimaan nopeasti tutkimus- ja kehitystoiminnan työpaikkojen turvaamiseksi Suomessa.
– Nokian tämänpäiväinen uutinen merkitsee järisyttävää muutosta suomalaisen teknologiateollisuuden toimintaympäristössä. Tämä oli todella ikävä, megaluokan uutinen.
– Nokian lisäksi kysymys on laajemman teknologiateollisuuteen syntyneen yritysketjun tulevaisuudesta. Nokian julkistus koskettaa alihankintatyö mukaan lukien lähes 10 000 ihmistä. Viime kädessä valtion on varmistettava tuhansien suomalaisten osaajien ja yritysten tulevaisuus. Valtion on tuettava yksilöitä ja yrityksiä osaamisen päivittämisessä ja siirtymisessä uudenlaiseen tekemiseen.Urpilaisen mukaan hallituksen on välittömästi valmisteltava ohjelma, joka turvaa tutkimus- ja kehitystoiminnan panostukset.
– Samalla hallituksen on käytävä keskustelu Nokian johdon kanssa työpaikkojen turvaamisesta koko maassa.

Ks. tarkemmin http://www.sdp.fi/politiikka/artikkeli/3005/urpilainen-vaatii-valtiovallalta-ripeit%C3%A4-toimiaMikko Lund

Ei kommentteja: