lauantai 12. helmikuuta 2011

Eduskuntavaaleista tulossa jännitysnäytelmä

Huhtikuun eduskuntavaaleista jännitysnäytelmä

Neljän suurimman puolueen kannatus mahtuu lähes virhemarginaalin sisään
Torstaina julkistettiin MTV 3:n  gallupin tulos. Kokoomus on niukasti johdossa. Neljän suurimman puolueen kannatus mahtuu  kolmen prosenttiyksikön sisään.  Kokoomus 19,8%, keskusta 19.3%, SDP 17,3 % ja perussuomalaiset 17,0 %.  Huhtikuussa  näistä puolueista  joku on ykkönen.
Kerta kaikkiaan edessä on  kiivas ja jännittävä vaalitaistelu, joka  huipentuu  vaali-illan  tuloksen julkistamiseen.

Kuinka moni  edelleen veikkaisi, että  ykköspaikan ottaa kokoomus? Kokoomus on hyvissä asemissa, mutta se ei takaa voittoa. Eduskunnan välikysymyskeskustelussa  kokoomus  jäi yksin veronalennuslinjauksineen. Tässäkin on kysymys uskottavuudesta. Kokoomuksen politiikan uskottavuus on vakavasti  koetteilla ja epäusko leviää. 

SDP oli pudonnut  perussuomalaisten lukemiin.  Puolueen kannatus oli laskenut marraskuusta 1,5 prosenttiyksikköä. Eihän tässä näin pitänyt käydä. Perusolettamus oli  nousta oppositiopolitiikan kautta  valtaan. On käymässä päinvastoin. Tämä aiheuttaa monta kysymystä. Eikö SDP ole saanut vieläkään vaalityötään vauhtiin?   Eikö kannattajat ole lähteneet liikkeelle? Vaara on, että  osa  SDP:n   perinteisistä äänestäjistä, työläisistä  ja eläkeläisistä,  eivät äänestä. Tässä voi olla kysymys myös uskottavuudesta, mutta toisella tavalla.

Varsinkin kokoomus on yrittänyt saada aikaan pääministerivaalin. Ehkä  jotain  kokoomuksen, keskustan ja SDP:n kannatuksesta   selittää  puolueen puheenjohtajan suositummuus  Taloustutkimuksen  Iltalehdelle tekemän gallupin mukaan  kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on sopivin henkilö pääministeriksi  28  prosentin kannatuksella. Kataisen etumatka  keskustan puheenjohtajaan Mari  Kiviniemeen  on kuusi prosenttiyksikköä. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen jäi kyselyssä hännille kahdeksan prosentin kannatuksella. Perussuomalaisten Timo Soinin kykyihin luottaa 14 prosenttia  vastaajista.

Mielenkiintoisen eikä välttämättä  väärän näkökulman  perussuomalaisten kannatuksen kasvuun tuo  tamperelainen politiikan tutkija  Jiri Nieminen. (Iltalehti 10.2.) Timo Soinin suosion taustalla  on tutkijan mukaan miehen kriisi. Kysymys on ”äijäahdistuksesta”. Perussuomalaisten retoriikassa paistaa kaipuu Kekkosen aikaan. Niemisen mukaan  puhutaan hyvin vähän siitä, että pudonneita keskustaa ja demareita johtaa nainen.  Ehkä pitäisi rehellisesti tunnustaa, että Soini kykenee puhuttelemaan ihmisiä värikkäällä  kielen käytöllä, esimerkiksi  ”Demarit ovat hylänneet karvaperseduunarit” jne.


Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan oppilashuolto ei täytä lain vaatimuksia 

Oikeuskansleri Jonkka  vaatii opetus- ja kulttuuriministeriöltä  selvitystä, milloin koulujen oppilashuolto saadaan kuntoon Selvitys on annettava elokuun alkuun mennessä. Jonkan mukaan laatusuositukset täyttävä määrä terveydenhoitajia on noin kolmasosassa peruskouluista. Lääkärien osalta suositukset täyttyvät vain neljässä prosentissa kouluista.
Jonkan mukaan oppilashuolto ei täytä lain vaatimuksia.

On erittäin hyvä, että oikeuskansleri on puuttunut koulujen oppilashuoltoon. Poliitikkoja asia ei ole kiinnostanut niin paljoa, että asia olisi laitettu kuntoon.

Täytyy selvittää, minkälainen tilanne on Riihimäellä. Paljonko lääkäreitä  tai terveydenhoitajia Riihimäelle tarvittaisiin, että suosituksen tavoite täyttyisi.
Niin paljon kuin on puhuttu koululaisten viihtymättömyydestä koulussa, niin harvemmin asiaa on yhdistetty oppilashuoltoon. Siihenkin sillä on yhteyttä. Viihtymättömyyden ratkaisussa päähuomio pitäisi ehkä kuitenkin kohdistaa koululaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien lisäämiseen. Koululaisten pitäisi saada valtaa  vaikuttaa omaan koulutyöhön.


Mikko Lund
Ei kommentteja: