perjantai 11. helmikuuta 2011

Riihimäki seutuhallinnon ulkopuolelle


Riihimäki seutuhallinnon ulkopuolelle

Vantaan ja Helsingin kuntaliitoksen kariuduttua pääkaupunkiseudun pelastajaksi on ryhdytty tähyilemään seutuhallintoa. Helsingin Sanomat  10.2. kysyi   neljältä eri alojen asiantuntijalta, mitkä ovat seutuhallinnon keskeisiä kysymyksiä. Seutuhallinto tarkoittaa  Helsingin seudun nykyisten 14 yhteistyökunnan tai sitä laajemman alueen yhteistä elintä, joka päättäisi esimerkiksi  asumisesta ja liikenteestä. Oleellista asiassa on, että Riihimäki on jätetty ulos.

Seutuhallinnolle suunnitellaan merkittäviä asioita. Helsingin Sanomien haastattelema  ministeri   Jan Vapaavuori (kok)  sanoo, että seutuhallinnon tulisi päättää aidosti seudullisista asioista. Niitä ovat ”maankäyttö, asuminen, liikenne  ja elinkeinopolitiikka”.

Miten Riihimäen käy, jos Riihimäki   jää seutualueen ja – hallinnon ulkopuolelle?

Mitä tekee kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen?   Eikö olisi tarpeellista  ja Riihimäen kaupungin  edun mukaista, että  Riihimäki on  metropolin  alueella ja hallinnossa  mukana?  Ytimessä saa noita asioita paremmin hoidetuksi kuin ulkopuolelta.

Mitä tekee kaupunginhallitus?  Ei kai vain tyydy  tilanteeseen?

Onko Riihimäellä ystäviä?  Nyt pitäisi vaikuttaa?

Nyt on edusvalvonnan aika.


Sosiaali- ja terveyspalvelujen muutoskunnalle aikalisä

Hämeen Sanomat 10.2.  kertoo, että  alueen  kunnanhallitusten neuvottelu ei löytänyt yksimielisyyttä muutoskuntayhtymästä.  Minä olen sitä mieltä, että  Riihimäen tulee hoitaa sosiaali- ja terveyspalvelut  isäntäkuntamallilla  tai   sitten  Hausjärven, Lopen  ja Riihimäen kaupungin   on yhdistyttävä yhteiseksi kunnaksi. Kuntayhtymä olisi todella huono ratkaisu. Päätösvalta ja rahat karkaisivat  noin 50 – 60 prosenttia  kuntayhtymään.  Se olisi päätösvallan ja kontrollin ulkopuolella.  Tätä ei voida hyväksyä.

Hämeen Sanomien  mukaan Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kai Heimonen (kok)  pitää  ”kuntayhtymää tässä tilanteessa  seudun kuntalaisten kannalta toimivimpana ratkaisuna”.

Näyttää siltä, että Riihimäen kokoomus ei ole huolehtimassa  Riihimäen ja kaupunkilaisten  edusta  tässä kysymyksessä. 


Mikko Lund

Ei kommentteja: