tiistai 22. helmikuuta 2011

Kokoomukselaisesta veropolitiikasta SDP:n oikeudenmukaiseen verotukseen


Kokoomukselaisesta  veropolitiikasta SDP:n oikeudenmukaiseen verotukseen

Kokoomus haluaa keventää ansiotuloverotusta  kaikilla palkkatasoilla.  Kokoomuksen mukaan näin pitää tehdä myös kaikista suurituloisimpien ryhmässä.  Tämä  ihanuus esitellään vain paperilla, sillä käytännössä  meille tarjotaan myrkkyä. Kokoomus korvaa verotulojen menetykset  verotusta kiristämällä. Se tehdään salakavalasti korottamalla kahdella prosenttiyksiköllä arvonlisäveroa. Sen maksamme sitten kaikki kulutuksessa.

Kaikki ovat lähes yksimielisiä siitä, että tällaiset veromuutokset suosivat muutoinkin hyvätuloisia. Pienituloiset kuluttavat tuloistaan suuremman osan kuin hyvätuloiset.

Kokoomuksen linja  jatkaisi verotulojen kasvattamista. Sitähän me olemme saaneet nauttia jo yli kymmenen vuoden ajan.

Kokoomuslainen valtiovarainministeri on pitänyt veronkevennyksiä elvytyksenä.  Se on  yhdenlainen silmänkääntötemppu. Tutkimus on osoittanut, että jos veronkevennys olisi  kohdistettu työttömille ja pienituloisille  elvytys olisi onnistunut paljon  paremmin.

SDP:llä on vaihtoehto  koko vaalikaudelle. SDP korostaa työllisyyden hoitoa ja oikeudenmukaista verotusta. SDP esittää pääomatuloveroon progressiivista kiristystä. Pääomaveron kiristykseen sosialidemokraatit ehdottavat progressiota  30:stä 35 prosenttiin. 32 prosentin vero tulisi yli 10 000 euron pääomatuloista ja 35 prosentin vero 50 000 euron tuloista. SDP säästäisi valtion menoja  1,5 miljoonaa euroa vaalikauden loppuun eli 2015 mennessä.

Sosialidemokraatit ovat syyttäneet hallitusta siitä, että se on lisännyt   valtion velkaa voidakseen keventää verotusta. ”Löperön taloudenpidon  maksun aika on tullut”, tiivisti puheenjohtaja Jutta Urpilainen  lauantaina Vantaalla.

SDP:n oikeudenmukainen verouudistus lyhyesti
Sosialidemokraatit haluavat
  • verottaa enemmän pääomatuloja ja varallisuutta
  • keventää kaikkein pienituloisimpien verotusta perusvähennystä nostamalla
  • säätää pankkiveron
  • lisätä verotuloja harmaasta taloudesta
  • lisätä jäteveroja
  • nostaa maltillisesti alkoholi- ja tupakkaveroa 
Sosialidemokraatit eivät halua
  • kiristää arvonlisäveroa ja muita tasaveroja
  • lisätä kotitalouksien energiaveroja
  • nostaa asuntojen kiinteistöveroa
  • keventää nyt ansiotulojen verotusta
  • poistaa asuntolainojen korkovähennystä



Viihteellistä  vouhkaa  perussuomalaisten kannatuksesta

Lehdet ovat  pohtineet kovasti perussuomalaisten kannatusta. Jopa on epäilty, että  Soini voisi nousta  jos ei ihan ykköseksi niin ainakin tasoihin kolmen suuren puolueen kanssa. Joka tapauksessa tämä olisi uutinen, josta revittäisiin  otsikoita. Helsingin Sanomat  tarkasteli  (HS 19.2. Kannatus löytyy työväestä)  perussuomalaisten kannatusta   TNS  Gallupin  tammi- helmikuun tietojen pohjalta. Kannatus on noussut 17,9 prosenttiin eli  perussuomalaiset ovat  kolmen suurimman  tasolla.  Tyypillinen kannattaja on ammatillisen tutkinnon suorittanut mies, joka toimii työntekijänä. Iältään hän on 35 – 49-vuotias.

Perussuomalaisten kannattajista  24 % ei äänestänyt vuoden 2008  kunnallisvaaleissa.  Näissäkin vaaleissa  äänestämättömyys on perussuomalaisten kannatuksen suurin uhka. Vuoden 2008 vaaleissa 21 prosenttia äänesti perussuomalaisia, 14 prosenttia  SDP:tä, 12 prosenttia kokoomusta ja 12 prosenttia keskustaa. Muilta puolueilta tulee vain hajaääniä.

Yksi  eduskuntavaaleihin vaikuttava  keskeinen kysymys  on, äänestävätkö  perussuomalaisille  Gallup- kannatusta antaneet huhtikuussa.

Valtio-opin professori Jan Sundbergin mukaan perussuomalaisten kannattajia yhdistää tyytymättömyys konsensuspolitiikkaan. Suomalaisia nyppii, että oppositiopuolue SDP ei ole onnistunut puolustamaan hyvinvointiyhteiskuntaa ja vähävaraisten asemaa.


Mikko Lund

Ei kommentteja: