perjantai 15. maaliskuuta 2013

Puhuu ja puhuu mustankin valkeaksi

Puhuu ja puhuu mustankin valkeaksi

 

Kun Päivi Nerg valittiin sisäministeriön kansliapäälliköksi tehtävän korostettiin olevan vain johtamis- ja hallintotehtävä.
–  Kansliapäällikkö ei ole toimiala- vaan strateginen johtaja. Tehtävässä korostuu laaja-alainen ja vankka ylemmän tason johtamiskokemus, korosti sisäministeri Päivi Räsänen (kd.), kun julkisuudessa epäiltiin hänen suosineen valinnassa poliittista taustaa ja sukupuolta sisäministeriön alan osaamisen sijasta.
Räsänen tähdensi, ettei tehtävässä tarvita ministeriön alan substanssiosaamista, vaan kansliapäällikkö hallinnoi ja johtaa.

Nyt on varmaankin jo kertynyt näyttöä siitä, miten kansliapäällikkö on selvinnyt virastaan ja tehtävistään. Miten hallinnointi ja johtaminen sujuu? Tiedotusvälineet voisivat vähän harjoittaa seurantaa ja raportoida tuloksista. Sisäministeriön kansliapäällikkö toimii tällä hetkellä sisä- ja ulkoministeriöistä kootun itäliikkuvuuden kasvun työryhmän puheenjohtajana.Miten rajaylityspaikoilla selvitään lisääntyneistä matkustajamääristä ja miten poliisi, tulli ja rajavartiolaitos selviävät lisääntyneestä työpaineesta?


Pääministeri Jyrki Katainen (kok) osaa puhua ja vieläpä hyvin vakuuttavasti. Harvemmin kysellään pääministerin sanomisten perään. Katainen lupasi ystävälleen filosofi Pekka Himaselle 700 000 euroa Sinisestä kirjasta ohi normaalin valtion tarjouskilpailun. Asiasta nousi häly ja asia on oikeudellisessa tutkinnassa, mm. eduskunnan perustuslakivaliokunta selvittää asiaa parhaillaan. 


Riihimäki on ylivelkaantunut ja investointikyvytön lähes kriisikunnaksi luettava etelähämäläinen kaupunki. Hämeenlinnan hallinto-oikeus ja KHO ovat tuominneet kaupungin tilinpäätöksen ja taloudenpidon vääristelystä, siitä ettei tilinpäätös anna oikeaa kuvaa. Erikoista on ollut, että kaupunginjohtaja on vuosia kaunistellut kaupungin taloudellista tilaa. Hänen ja Riihimäen kaupunginhallituksen viesti on ollut: Riihimäellä menee hyvin! Tällainen kaupunginjohtajan toiminta on vaikuttanut siten, että kaupungin talouden tasapainotuksen sijasta Riihimäen kaupunki on jatkuvasti velkaantunut lisää. Olen käyttänyt viimesijaista oikeusturvakeinoa ja valittanut asiasta ja kannellut virkamiesten toiminnasta valtioneuvoston oikeuskanslerille. 

Mutta oikeuden rattaat pyörivät hitaasti. Aikaa kuluu. Suomessa on kerta kaikkiaan vaikea saada oikeutta, kun valitusten ja kanteluiden käsittelyajat ovat viruneet kohtuuttomiksi. Yhä useampi ei pidä enää Suomea oikeusvaltiona.


Mikko Lund

Ei kommentteja: