torstai 14. maaliskuuta 2013

Hämeenmaa laajentaa Prismaa Riihimäellä


Hämeenmaa laajentaa Prismaa Riihimäellä
 
Riihimäen kaupunginvaltuusto hyväksyi kaavamuutoksen Riihimäen Prisman laajennukselle. Osuuskauppa Hämeenmaa pitää Prisman laajennusta tärkeämpänä kuitenkin sitä, että saadaan ensin Atomin liiketiloihin uusia yrittäjiä. Prisman laajennuksen aikataulu onkin toistaiseksi auki. Kaavamuutosta perustellaan liiketoiminnan laajentamisella. Erikoismyymälät tarvitsevat lisää tilaa ja keskukseen on tulossa uusia toimijoita. Riihimäen Prisma on otettu käyttöön kolmisen vuotta sitten. Uuden osan katolle on tulossa myös autopaikkoja.

Kaava-alue sijaitsee rautatieaseman läheisyydessä Eteläisen Asemakadun ja Voimalankadun välisellä alueella. Kaavamuutoksen tavoitteena on laajentaa Prisma-markettia tontilla etelään n.
8000 k-m2, josta kerrosalan lisäystä on 4560 k-m2. Käytetty kerrosala on 16 559 k-m2.

Lisäksi rakennetaan jalankulkuväylä, joka on enintään 15 % asemakaavassa osoitetusta kerrosalasta.
Laajennuksen katolle suunnitellaan pysäköintipaikkoja 1 autopaikka / 35 k-m2, yhteensä n. 270 kpl. Laajennukseen suunnitellaan tiloja erikoismyymälöille ja Prisma-marketin laajentumiselle.

Osuuskauppa Hämeenmaa on selvästi huolestunut tiloista, kun Atomissa useat tilat ovat tyhjillään. Hämeenmaa osti vuodenvaihteessa kauppakeskuksen itselleen, sen takia tyhjät tilat huolestuttavat. 

Hämeenmaan taholta on katsottu, että liiketilojen hinnoittelu oli pielessä ja kauppakeskusta hoidettiin huonosti. Hämeenmaa lupaakin kauppakeskukseen tuleville uusille yrityksille ehdot, jotka tyydyttävät molempia osapuolia. Saapa nähdä, miten Hämeenmaan bisnes pyörii, kun Hyvinkäälläkin on uusi suuri kauppakeskus.
Muutenkin Hämeenmaan suunnitelmat herättävät kysymyksiä:
Riihimäen keskusta Hämeenkadulla on tyhjentynyt huolestuttavasti liikkeistä. Atomin tiloja on tyhjillään. Mistä niitä yrittäjiä tulee Atomiin ja rakennettaviin uusiin tiloihin?
 
Hämeenmaan suunnitelmat olisi pitänyt laittaa uusiksi. 
Hämeenmaa vie autopaikkoja katolle. Paljon toimivampi ratkaisu olisi ollut rakentaa autopaikat ensimmäiseen kerrokseen. Hämeenmaata on suosittu turhan kritiikittömästi. Prisman kaavan yhteydessä jo kiinnitin huomiota ylimitoitettuun parkkipaikkaan, jolloin yksi valtuutettu paljasti pelin juonen: “Meidän tehtävä on antaa kauppiaalle se, mitä hän pyytää!”
 
Tämä kuvaa hyvin Riihimäen kaavoituspolitiikkaa, jossa on unohtunut maankäyttö- ja rakennuslain tarkoitus.
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: