tiistai 26. maaliskuuta 2013

Poliitikolta odotetaan luotettavuutta ja uskottavuutta


Poliitikolta odotetaan luotettavuutta ja uskottavuutta
 
 
 
Kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr)   taannoinen ero harmaan talouden ministeriryhmästä oli väistämätön. Ministerin  jatkaminen olisi syönyt hallituksen uskottavuuden. Uskottavuuden pelastamisen takia ministerin oli väistyttävä. Eri asia on, riittääkö tämä pelastamaan hallituksen uskottavuuden. Epäilys on jo syntynyt.
 
Tiedotustilaisuudessaan Hautala ilmoitti, että hän kokee voivansa jatkaa ministerinä pimeän työn teettämisestään huolimatta. Jonkinlaisia moraalisia liikahduksia poliitikossa on ilmeisesti  syntynyt, sillä Hautala kertoi harkinneensa eroa, vieläpä monta kertaa.

Helsingin Sanomat (16.3.) kysyi Jyrki Kataisen (kok) hallituksen kaikilta ministereiltä, ovatko he teettäneet pimeää työtä. Peräti kuusi ministeriä kieltäytyi kommentoimasta asiaa. Yksi vastasi päivän viiveellä. Minkä kannan ottaisimme näihin kuuteen ministeriin?

Ministereillä on ilman mitään epäilyjä oikeus yksityiselämään.  Ministerin ei tarvitse tunnustaa kaikkia elämän varrella tehtyjä tyhmyyksiä.  Mutta jos mitään ei tunnusta, syntyykö siitä uskottavuutta. Kansalaisilla on jo vahva epäilys hallituksen luotettavuuteen.

Ihmetystä herättää, että miten niinkin fiksu ministeri kuin Hautala menettää   harkintakykynsä. Tapaus osoittaa, että poliitikon yksityiselämä pitää olla kunnossa, ilman sitä ei synny uskottavuutta.

Iltalehden teettämän mielipidekyselyn mukaan kehitysministeri  Hautalaa pidetään hallituksen epäluotettavimpana ministerinä.
Hautalan jälkeen eniten mainintoja saivat pääministeri  Jyrki Katainen (kok.) ja peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.).

Vastaajista 60 prosentin mielestä Hautala ei voi jatkaa ministerinä. 33 prosenttia vastaajista antaisi hänen jatkaa virassaan.
Kyselyn mukaan koko hallituksen luottamus on kärsinyt pahan kolauksen viime aikoina. Luottamusta ovat horjuttaneet pääministeri Jyrki Kataisen yhteys filosofi Pekka Himaseen ja häneltä tilattuun 700 000 euron tutkimusraporttiin sekä kehitysministeri Heidi Hautalan pimeän työn teettämisestä noussut kohu.

Vastaajista 28 prosentin mielestä koko hallituksen luottamus on kärsinyt erittäin paljon ja 27 prosentin mielestä paljon. 30 prosenttia vastaajista sanoo hallituksen luottamuksen kärsineen jonkin verran.

Joka tapauksessa tapahtuupa mitä hyvänsä  ministeri Hautala jää kansakunnan muistiin. Hautala voi saada pysyvän ovikohu- leiman.Teoistaan Hautalakin  muistetaan, ei selityksistään.


Mikko Lund

1 kommentti:

Mikko Lund kirjoitti...

Iltalehti paljastaa tänään yhä oudompia piirteitä Hautalan jutussa:

Kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr) miesystävän Andrej Nekrasovin kartanon remonttiin liittyy yhä omituisempia piirteitä.

ks. www.iltalehti.fi