keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Hallituksella on edessä vaikea paikka


 
 
Hallituksella on edessä vaikea paikka
 
 
Nyt  odotetaan päätöksiä!
 
Hallituksella on kehitysriihen edessä torstaina vaikea PAIKKA. Talous ja työllisyys kaipaisivat piristystä.  Suomen talouskriisi painaa hallitusta: kilpailukyvyn rapistuminen, kasvun puute, valtion velkaantuminen ja kestävyysvaje. Nyt jos koskaan on tärkeää, että hallitus kykenee tunnustamaan tosiasiat ja löytämään ongelmiin ratkaisun.
 
Keinoja on esitetty. Onko hallituksella ja siinä olevilla puolueilla  poliittista  tahtoa ja rohkeutta toteuttaa uudistuksia? Välttänättömiä ja tarpeellisia uudistuksia, kuten kunta- ja SOTE-uudistus.
 
Puheet on pidetty ja nyt pitäisi saada kokoon toimenpiteitä. Muuten hukka perii Suomen. Kysymys on hyvinvointivaltiosta. Velkaantuminen jatkuu, talouskasvu kituuttaa, työttömyys kasvaa, mitä tekee hallitus.
 
“Taloudesta, velasta ja kestävyysvajeesta on jo kuultu paljon puheita. Nyt odotetaan enää, mitä hallitus ja eduskunta tekevät “, sanoi presidentti Niinistö taannoin.
 
Kirjoitin, että hallituksella on vaikea paikka. Keskitetty tuloratkaisu ja maltillinen palkkaratkaisu. Puuttuvan talouskasvun  etsintä. Velkaantumisen pysäyttäminen.
 
Hallituksen jäsenillä on nyt paikka, jossa voi tulla oikeasti äitiä ikävä. Jotain merkittävää ja vaikuttavaa pitäisi tehdä. 
 
Palkansaajien tutkimuslaitos on laskenut ennustettaan Suomen kuluvan vuoden talouskasvusta. PT myös arvioi, että valtiontalouden alijäämä ei alene tällä vaalikaudella hallitusohjelmassa asetettuun tavoitteeseen. Pääasiallinen syy tähän on juurikin ennakoitua laimeampi talouskasvu.
 
PT:n maanantaina julkistaman ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 0,6 prosenttia. Viime syyskuussa PT oli odottanut kasvun olevan tasan kaksi prosenttia.
Ensi vuonna bruttokansantuote kasvaa selvästi ripeämmin, eli 2,5 prosenttia.
Hallitusohjelman tavoitteen mukaan Suomen valtiontalouden alijäämän pitäisi alentua tällä vaalikaudella yhteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

PT:n mukaan alijäämätavoitteeseen pääseminen valtion harjoittamaa talouspolitiikkaa tuntuvasti kiristämällä voi johtaa kansantalouden painumiseen takaisin taantumaan ja sitä kautta veropohjan rapautumiseen. Finanssipolitiikan kiristämistä olisivat suuret menoleikkaukset ja veronkorotukset.

Suomen menestys on pitkälle perustunut sopimisen perinteeseen. Se on Suomen voima, jos mikään ei muu toimi ja auta, siinä avain. Siinä  Kataisen hallituksen mahdollisuus. Se on vaikeimmin tehty kuin sanottu.

Mikko Lund

Ei kommentteja: