keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Mielensäpahoittaja

Mielensäpahoittaja
 
Kirjailija Tuomas Kyrön tunnetuin teos on vuonna 2010 julkaistu Mielensäpahoittaja. Kyrön teksti on verratonta luettavaa. Mielensäpahoittajan lukeminen on hyödyllistä ihan jo siksi, että tietää, miten monella tavalla ihmiset voivat pahoittaa mielensä. Itse asiassa siihen riittää mikä tahansa syy. Mielensäpahoittajan tunnusmerkki on aloituslause “Kyllä minä niin mieleni pahoitin”. Kyrön luonnehdinnan mukaan toinen tunnusmerkki on sanan “kyllä” luova käyttäminen ilmauksissa “kyllä en” tai “kyllä ei/kyllä ei ole/kyllä ei ollut”.
 
Mielensäpahoittaja on noin 80-vuotias ukko, joka on Tuomas Kyrön luoma kuvitteellinen hahmo. Hän kirjoittaa lehtien yleisönosastoihin valituksia. Hän puhuu Hämeen murretta ja asuu maaseudulla, jota hän nimittää Sysi-Suomeksi, jossakin Päijänteen länsipuolella.

Valittamaan Mielensäpahoittaja ryhtyi, kun lääkäri oli vaatinut muuttamaan elintapoja. Vastoin lääkärin mielipidettä Mielensäpahoittaja ei kuitenkaan muuttanut ruokavaliotaan, vaan ryhtyi “rehellisesti valittamaan”, ja kysyi sitten, “onko sen jälkeen ollut kaikki arvot kohdallaan? Kyllä ovat.”
Hauska ukko!

Minusta tuntuu, että kirjailijakin on pahoittanut mielensä. Kirjailija Kyrö ei pidä Jörn Donnerista, jonka “ faktafiktiivisessä elämäkerrassa” on yli tuhat sivua. Tämän takia Kyrö todistaa, että elämäkerroille pitäisi asettaa katto, 72 sinua. Ja kyllä se elämäkerta mahtuu kolumniinkin.
 
Kyrö laittaa sen mahtumaan. Helsingin Sanomiin kirjoittamassaan kolumnissa hän itse asiassa perustelee, että elämäkerroille pitää asettaa katto. Silloin tekijä joutuisi punnitsemaan, mikä on elämässä kertomisen arvoista. Määrämittaan mahtuu kaikki olennainen. Lapsuus, nuoruus, seksuaalisuus, rakkaus. isä ja äitisuhde.
Kyrö todistaa, että se on ihan mahdollista ja mahduttaa kolumniinkin kaikki olennainen. Siinä on tikulla punnittu, mikä on elämässä tärkeää.
 
Kyrö kirjoittaa: 
 
Synnyin 1974 kätilölakon aikaan. Vuonna 77 kakkasin bussissa housuun. 81 Rakastuin Pamela Ewingiin. 88 Hiplasin diskon kellarissa tissiä. 91 Sain kuudesti mustan silmän. 2003 tehtiin sen yhden naisen kanssa lapsi. 2014 elämäkertakolumni vie Time- lehden kanteen. 2034 kolumni patentoidaan, saan seitsemän prosentin rojaltit jokaisesta elämänkertakolumnista tililleni. 2045 kuolen todellisuudesta vieraantuneena miljardöörinä Lofooteilla.
Mielensäpahoittaja oli jo Kyrön kuudes romaani eli lyhyen kirjailijanuran aikana teoksia on syntynyt melkeinpä yksi ja vuosi. Romaaneja on kirjoitettu yhteensä 11. 
 
Kyrö on todella mielenkiintoinen kirjoittaja. Hän on lukemiseen haastava, mutta kuitenkin hauska kertoja. 
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: