maanantai 11. helmikuuta 2013

Muistisairaudet vaativat huomiota ja ennaltaehkäisyä

Muistisairaudet vaativat huomiota ja ennaltaehkäisyä
 
Suomessa arvioidaan olevan 130 000 etenevää muistisairautta sairastavaa ihmistä. Jos mukaan otetaan heidän läheisensä , sairaus koskettaa tavalla tai toisella lähes miljoonaa ihmistä. 
 
Väestön ikääntyessä määrät ovat kasvussa. Ennustetaan, että vielä tämän vuosikymmenen aikana muistisairaudesta kärsivien määrä tulee puolitoistakertaistumaan. Silloin törmämme yhä useammin uutisiin, joissa etsitään kadonnutta vanhusta, joka kärsii muistisairaudesta. Muistisairauteen on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota.
 
Hyvään politiikkaan kuuluu, että näköpiirissä oleviin ongelmiin varaudutaan riittävän ajoissa. Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut kansallisen muistiohjelman. Sillä haastetaan kunnat ja kuntayhtymät tarttumaan muistisairaiden määrän kasvuun. Se edellyttää hoito- ja palvelujärjestelmään panostamista - sen kehittämistä ja resurssointia.
 
Tässä on taas paikka puhua ennaltaehkäisystä ja varhaisesta puuttumisesta. Ennaltaehkäisy tulee hyvin kannattavaksi. Jos esimerkiksi alzheimerin taudin puhkeamista voidaan siirtää viisi vuotta pelkästään tarttumalla taudin riskitekijöihin, sillä on merkitystä kustannusten vähentämisessä.
 
Osaan riskitekijöistä voi vaikuttaa henkilökohtaisilla valinnoilla. Liikunta, ruokavalio ja harrastukset ovat merkityksellisiä kaikkien sairauksien ehkäisyssä ja ihmisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä. 
 
Alkoholin vähentäminen on suositeltavan politiikan linja. Runsas juominen tuhoaa aivosoluja. Alkoholiriippuvaisista joka kymmenes tulee lopulta sairastumaan alkoholidementiaan.
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: