torstai 7. helmikuuta 2013

Olof Palmen murha - selvittämätön mysteeri


Olof Palmen murha - selvittämätön mysteeri
 
Ruotsin pääministeri Olof Palmen murhasta tulee jo 27 vuotta. Murha on yhä selvittämätön mysteeri, joka puhuttaa ja askarruttaa.
Asia on kieltämättä kiehtova pohdiskelun aihe niin meillä kuin Ruotsissakin. 
 
Uusia sytykkeitä keskusteluun putkahtaa vähän päästä. Yhden teorian mukaan Palmen murhan takana oli poliisien salaliitto. Sen takia murhatutkimuksetkaan eivät ole edenneet. Ne tuntuvat junnaavan paikallaan ja selvyyttä ei synny.
 
Toisen teorian mukaan murhan takana oli salainen järjestö, joka oli perustettu kylmän sodan aikana sen varalta, että Neuvostoliitto miehittäisi Ruotsin. Järjestöä olisi ärsyttänyt Palmen tiukat aseistariisuntapyrkimykset. Järjestössä kylvettiin suoranaista Palme- vihaa. Palmea  pidettiin uhkana Ruotsin turvallisuudelle.
 
Tukholman käräjäoikeus tuomitsi teosta elinkautiseen vankeuteen Christer Petterssonin, jonka Svean hovioikeus sittemmin vapautti puutteellisten todisteiden takia. Valtakunnansyyttäjä pyysi tuomion purkamista, mutta korkein oikeus hylkäsi esityksen 28. maaliskuuta 1998. Pettersson kuoli 29. syyskuuta 2004. Ruotsin entisen lain mukaan Palmen murha olisi vanhentunut rikoksena vuonna 2011, jolloin siitä oli kulunut 25 vuotta. 1. heinäkuuta 2010 voimaan astuneen uuden rikoslain mukaan vakavat rikokset, kuten murhat, eivät vanhene koskaan. Siksi myös Palmen murhan rikosoikeudellista tutkintaa voidaan jatkaa.


Saksalainen Focus-lehti on haastatellut Jugoslavian entistä turvallisuusupseeria, joka väittää että murhan taustalla on Jugoslavian turvallisuuspalvelu ja murhaaja asuu Zagrebissa Kroatiassa ja työskentelee yksityisen turvallisuuspalvelun leivissä.

En tiedä, selviääkö murha koskaan. Joka tapauksessa keskustelu osoittaa, että tosiasiallisia syitä ja selityksiä Palmen murhaan löytyy. Vihaa ja väkivaltaa on lietsottu. Palmeen oli kohdistettu uhkailuja, mutta niitä pidettiin vain sekopäiden hourailuna. 
 
Kyllä sekin pitää ymmärtää, että väkivallan jatkuva kylväminen johtaa väkivaltaan. Jos haluamme vähentää väkivaltaa, meidän on tiedostettava, että tavoitteena tulee olla väkivallan vähentäminen. Me emme tahdo ja emme tee väkivaltaa, kuten Arvo Salo niin loistokkaasti sanaili.
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: