keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Alkoholi maittaa liiasti

Alkoholi maittaa liiasti
 
Työikäisistä suomalaismiehistä 40 prosenttia ja naisista lähes 20 prosenttia on alkoholin riskikäyttäjiä. Mitä on riskikäyttö? Riskikäyttöä on humalahakuinen, muutaman annoksen juominen päivittäin ja runsas viikoittainen juominen. Tilastokeskuksen mukaan työikäisten miesten ja naisten toiseksi yleisin kuolinsyy oli alkoholi. Tulevaisuudessa suomalaiset yhä useammin kuolevat elämäntapasairauksiin.
 
Suomessa käydään jatkuvaa keskustelua siitä, missä mitäkin alkoholijuomaa tulisi myydä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viime vuonna teettämän kyselyn mukaan suurin osa suomalaista kannattaa Alkon monopolia. 


Syöpäjärjestöt, A-klinikkasäätiö ja Suomen Vanhempainliitto jättivät hallitukselle vaatimuksen alkoholilain tiukentamista. Järjestöjen mielestä kaupoissa ja kioskeissa myytävän oluen pitäisi olla laimeampaa, ja sunnuntaina ei alkoholia saisi myydä ennen puoltapäivää.
 
Järjestöt ihmettelevät myös, miksi hallitus ei ole toiminut alkoholin mielikuvamainonnan kieltämisessä, vaikka kielto on kirjattu hallitusohjelmaan. Lain tiukentamista vaativien mielestä nykyinen mainonta aikaistaa ja lisää nuorten alkoholinkäyttöä.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) kertoi eduskunnassa, että lakiluonnos kiellosta on valmis ja tulee eduskuntaan, jos sopuun päästään. 

Alkoholinkäytön liialliset haitat ovat tiedossa. Nuorten osalta perheen esimerkki ja vastuu vaikuttaa ratkaisevasti tuleviin alkoholiasenteisiin ja käyttöön. Aikuisten osalta kysymys on vaikeampi. 
  Rajoituksia voidaan tehdä, mutta voidaanko yhdentyneessä Euroopassa enää puhua suomalaisesta rajoituspolitiikasta. Rajat ovat avoinna, mitä ei saada kotoa, haetaan ulkomailta.


Mikko Lund

Ei kommentteja: