tiistai 19. helmikuuta 2013

Pettäjän tie on tuskainen

Pettäjän tie on tuskainen

Muistan, että maaherra Risto Tainion kerran pohti: “ Kun haluat kuulla ja tietää totuuden ministeriöistä, niin ota tenttiin entiset eläkkeelle siirtyneet ministeriön pomot. “ Siitä asiat selviää.
Tämä tuli mieleen, kun luin uutisotsikkoja kahden eri ministeriön pomojen tunnustuksista.
 
Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas jäi eläkkeelle 67 vuoden iässä. Sailas ihmetteli läksiäisikseen, millaista on meno monessakin kunnassa nyt, kun uudet valtuustot ovat aloittaneet työnsä.
Sailasta harmittavat erityisesti uutiset, joissa kerrotaan valtuutettujen vaihtaneen puoluetta, riitelevän puolueen sisällä ja perustaneen jopa uusia valtuustoryhmiä. On suututtu, jos haluttu puheenjohtajuus on jäänyt saamatta.
Eihän tällainen pettäjän poukkoilu ole kansanvallalle tai yksittäisille kunnallispoliitikoille kunniaksi, siinä Sailas on oikeassa.
Kutsuttakoon tällaista toimintaa oikealla nimellä “pettäjän tieksi “.Sosiaali- ja terveysministeriön entinen kansliapäällikkö Kari Välimäki arvostelee sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen tekotapaa. Välimäen mukaan uudistus on lisäämässä hallinnollisia rajoja eikä poistamassa niitä.
Välimäen näkemyksen mukaan 20 kuntaa olisi riittävä määrä Suomelle. Ne muodostuisivat suurin piirtein nykyisen keskussairaalapiirijaon pohjalle.

Välimäen mukaan poliitikot vastustavat nykyisten kuntien lakkauttamista, koska he ovat mukana myös paikallispolitiikassa.
Millään poliittisella puolueella ei ole oikeastaan selkeää näkemystä siitä, miten tämä homma pitäisi hoitaa. Erot näkyvät sekä hallituspuolueiden että oppositiopuolueiden sisällä, Välimäki lataa.
Hänen mukaansa rahoituksesta on olemassa hyvin erilaisia näkemyksiä opposition sisällä.
Välimäki julkaisi pamfletin, jossa hän muun muassa pohtii sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamista ja sitä, mihin suuntaan hyvinvointiyhteiskuntaa pitäisi kehittää.

Tällainen poliitikkojen toiminta kaipaa tarkempaa tarkastelua.
*
Eikö poliitikkojen toimintaa myös kunta – ja sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa voitaisi kutsua “pettäjän tieksi”? Hallituspuolueet lupasivat toteuttaa niin kuntauudistuksen kuin sote- uudistuksen, mutta uudistuksen pahimmat jarrut taitavat olla jos ei ministereissä niin ainakin hallituspuolueiden kansanedustajissa. Uudistukset ovat pahasti levällään. Kyllä ministerit ovat esittäneet uudistuksista niin ihmeellisiä lausuntoja, että ei siinä ole mitään ihmettelyä, jos kansalaisetkin ovat tulleet siihen käsitykseen, että ei tämä hallitus taida saada uudistuksia aikaan. Ehkä epäonnistuminen kytkeytyy oleellisimpaan käsitteeseen “elinvoimainen kunta”. josta ei ole kunnon selvitystä.


Mikko Lund

Ei kommentteja: