perjantai 22. helmikuuta 2013

Pääministerin pitäisi selvittää, mistä työttömien työllistyminen on kiinniPääministerin pitäisi selvittää, mistä työttömien työllistyminen on kiinni
 
 
Minulle ei ole jäänyt epäselväksi, että pääministeri Jyrki Katainen haluaa sangen vilpittömästi työttömät työhön. Pääministeri haluaa tukea ja kannustaa työttömiä takaisin työmarkkinoille. Yhä useampi työikäinen pitäisi saada mukaan työelämään. Onko pääministeri nyt asiassa tosissaan? Asiasta tulee kuitenkin se käsitys. että pääministeri ei ole  puhtaan otsan kanssa liikkeellä. Ensinnäkin pääministerin pitäisi selvittää, mistä asia kiikastaa ja ovatko työttömät valmiita työhön.
 
Enemmän asia taitaa olla kiinni siitä, haluavatko työnantajat ottaa tosissaan vastaan kaikenlaista työvoimaa, myös alkoholisteja ja mielenterveysongelmaisia.
Mitä useampi suomalainen on valmis työhön, sitä enemmän työpaikkoja Suomessa on, sanoi pääministeri Jyrki Katainen. Tämä hyvin kuvaa sitä, että kokoomuksen mukaan työttömyys on työttömän aktiivisuudesta kiinni. Työttömän valmius ja aktiivisuus ei vain niin vain tuo montaakaan työpaikkaa.
Tämä ajattelu tekee tahtomattaan työttömistä syntipukkeja. Työttömät eivät halua työllistyä. Uskoo ken haluaa!

Kai Hirvasnoro kirjoitti Kansan Uutisissa työnantajien ja kokoomuksen uskomuksesta, jonka hän varsin osuvasti nimesi legendaksi. Uskomukset muuttuvat ja muutetaan todeksi. Ollaan taas kerran kokoomuslaisen kannustin- ja aktivointipolitiikan äärellä. Työttömät eivät halua työllistyä. Työttömät syyllistetään, oma vika.
Kun legendaa jauhaa tarpeeksi, se muuttuu todeksi.

Työvoimatoimistoissa oli joulukuun lopussa lähes 400 000 työtöntä työnhakijaa ja 25 000 avointa työpaikkaa. Miten työttömyys voi olla kiinni vain työttömän omasta aktiivisuudesta?
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Vappu Karjalainen nostaa THL:n blogissa kissan pöydälle: yli puolet kaikista työttömistä eli 144 000 ihmistä on niitä pitkäaikaistyöttömiä, toistuvaistyöttömiä, toimenpiteiltä työttömiksi palanneita ja toimenpiteillä toistuvasti kiertäviä, jotka eivät työnantajille kelpaa. Heidän määränsä on pysynyt vuosikausia samansuuruisena.

Kaikenlaisia kokeiluja ja temppuja on käynnissä, mutta tulokset ovat vaatimattomia. ”Vaikeasti työllistyvien” noidankehä ei katkea.
Karjalainen kysyy, kenen tässä vielä pitäisi aktivoitua ja antaa myös vastauksen:

”Työmarkkinoiden eli työnantajien ja yritysten. Niin kauan kun työnantajat karttavat pitkäaikaistyöttömiä tai muita erilaisia työnhakijoita (muun muassa osatyökykyisiä, maahanmuuttajia), valuvat aktivoitumis- ja kuntoutustoimet hukkaan”.

Pääministeri ja kokoomus kuuntelevat työnantajia ja heidän tarinoitaan. Kun tämä ei selvästi tuota tulosta, pitäisi vaihtaa strategiaa. Kannattaisi ryhtyä kuuntelemaan työttömiä. Työttömien turhanaikaisen prässäämisen sijasta pitäisi informoida ja kouluttaa työnantajia kohtaamaan työttömiä. Ehkä heitä voisi sen jälkeen ihan työllistääkin!


Mikko Lund

1 kommentti:

Mikko Lund kirjoitti...

PS. Kirjoitan tänne seuraavan kerran ehkä ensi viikon tiistaina, Lähden matkalle. Hyvää viikonloppua!

Mikko Lund