keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Pullo ja väkivalta eivät edistä demokratian asiaa

Pullo ja väkivalta eivät edistä demokratian asiaa

Jyväskylässä äärioikeiston hämärämiehet hyökkäsivät äärioikeistoa esittelevään keskustelutilaisuuteen. Hyökkäystä keskustelutilaisuuteen on pidettävä vakavana väkivallantekona. Kokoontumisvapaus on kansalaisten yksi perusoikeus. Sen loukkaaminen ei edistä demokratian asiaa.
 
Ylen mukaan poliisi pitää Jyväskylän kaupunginkirjaston tapahtumien kulkua pääosin selvitettyinä. Yksi kirjaesittelyyn pyrkineistä on edelleen teillä tietymättömillä. Hänen henkilöllisyytensä on poliisin tiedossa, ja hänet on etsintäkuulutettu. Poliisin mukaan asioiden kulku oli seuraava:

Kaupunginkirjastoon oli kokoontunut vajaat 100 henkilöä Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen. Tilaisuuden päävastuulliseksi järjestäjäksi on ilmoittautunut Jyväskylän yhteiskunnallinen opisto -nimeä käyttävä ryhmä.

Heti tilaisuuden alettua paikalle oli tullut kolme miestä, jotka ovella ollut mies oli tunnistanut mahdollisiksi häiriön aiheuttajiksi.
Yhdellä miehistä oli havaittu suojalasit, suojakäsineet ja luotiliivit. Kädessään miehellä oli ollut pussillinen pulloja.
Ovella ollut järjestäjien edustaja ilmoitti kolmikolle, että sali on täynnä. Tällöin syntyi tilanne, jonka aikana yksi kolmesta sisään pyrkineestä miehestä pahoinpiteli ovella seisonutta miestä nyrkein ja pullokassilla lyöden. Pullokassi osui tällöin myös toiseen ovella olleeseen mieheen.

Kolmikon sisäänpääsyä estäneiden avuksi oli tässä vaiheessa tullut paikalla ollut kolmas mies, joka sai tilanteen aikana teräaseen iskun ylävartaloonsa.
 
Kansanvallan on noustava puolustamaan kansalaisten perusoikeuksia ja demokratiaa. Kovin luotettavaa kuvaa asian hoidossa ei antanut ministeri Stubbin kommentti: Voisiko joku kertoa mikä on Euroopan äärioikeiston ja -vasemmiston ero nykyään? En oikeasti tiedä.
Ministeri Arhinmäkeä kummastutti Stubbin lausunto:
– Tilanteessa, jossa äärioikeistolaiset ovat edellisenä iltana puukottaneet ihmistä, niin tällaisen retorisen heiton tekeminen ei ole kovinkaan onnistunutta, Arhinmäki sanoi STT:lle.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vetosi väkivallattoman toiminnan puolesta valtiopäivien avajaisissa.
Niinistö totesi, että suomalainen demokratia ja yhteiskunnan eheys ovat suuria arvoja, jotka eivät rakennu samanlaisuudelle, vaan toisen yksilön ihmisyyden ja ajatusten kunnioittamiselle.
- Jos demokratiassa ajaa asiaansa väkivaltaa käyttämällä, sanoissa tai teoissa, se on väkivaltaa kaikkia kohtaan, sanoi Niinistö.

Suomessa on sananvapaus, kokoontumis- ja mielipiteenvapaus. Ne ovat kansalaisten perusoikeuksia. Kokoontumisvapauden ja mielipiteenvapauden loukkaaminen on rikollista toimintaa.
Jyväskylän välikohtaus vahvistaa suomalaisten tahtoa elää demokraattisten pelisääntöjen mukaan.

Äärioikeiston niin kuin minkä tahansa muunkin ääriliikkeen nostaessa päätään siihen on suhtauduttava vakavasti. Sille ei tule antaa kasvutilaa. Se on tukahdutettava alkuunsa.
Paras lääke on kansanvalta, demokratia ja tasainen hyvinvointi. Kukaan hyvinvoiva kansalainen ei ehdoin tahdoin loukkaa itseään tai muita.


Mikko Lund

Ei kommentteja: