torstai 13. syyskuuta 2012

Tuleeko perussuomalaisille kuntavaaleissa sittenkin karvas tappio?

Tuleeko perussuomalaisille kuntavaaleissa sittenkin karvas tappio?

 

Tulee tappio….Gallupit lupaavat perussuomalaisille kunnallisvaaleissa voittoa. Kuva voitosta on tarkoituksellinen. Tiedotusvälineet lyövät kritiikittömästi rumpua perussuomalaisten puolesta. Äänet voivat lisääntyä vain edellisiin kunnallisvaaleihin nähden. Eduskuntavaaleihin verrattuna perussuomalaisilla on edessä karvas tappio. Ylen äsken Taloustutkimuksella teettämä kysely koski nimenomaan kuntavaaleja. Siinä perussuomalaiset saisivat 15,8 prosenttia äänistä ja puolue sijoittuisi puolueiden suuruusjärjestyksessä neljänneksi. Tuoreimman MTV3:n teettämän kannatuskyselyn mukaan kokoomus saisi kuntavaaleissa isoimman äänisaaliin. Toiseksi tulisi SDP, kolmanneksi keskusta ja neljänneksi perussuomalaiset. Kyselyn tulos on linjassa Ylen puolitoista viikkoa sitten julkaiseman kannatusmittauksen kanssa. Kokoomus saa MTV3:n kyselyssä 21,4 prosentin kannatuksen, SDP 18,7:n, keskusta 17,3:n ja perussuomalaiset 16,8 prosentin kannatuksen.


Kokoomus jatkaisi suurimpana puolueena perässään sosiaalidemokraatit. Keskusta jatkaisi kolmanneksi suurimpana kuntapuolueena mutta vuoden 2008 vaaleja useita prosenttiyksikköjä pienemmällä osuudella.
Perussuomalaisten gallupkannatus lähti viime vuoden eduskuntavaalien jälkeen tasaisesti laskuun ja tämän vuoden keväällä se laski 14–15 prosentin tuntumaan.

Tiedotusvälineet alkoivat viime eduskuntavaalien tuloksen ja Timo Soinin mukaan kutsua perussuomalaisten tulosta jytkyksi.. Viime eduskuntavaaleihin verrattuna kunnallisvaaleissa olisi perussuomalaisille tulossa vaalitappio.


Perussuomalaisilla on
odotettavan vaalitappion sijaan syksyn kuntavaaleissa vielä torjuntavoiton mahdollisuus. Jos puolue ei menetä kannatusprosentteja paljoakaan eduskuntavaaleihin nähden, ja kuntavaaleissa löytyy äänestämisen arvoisia kuntavaaliehdokkaita, tuloksena voi olla parhaassa tapauksessa torjuntavoitto. 

Torjuntavoitto tulee jos puoluekannatus kyetään pitämään edellisten kuntavaalien yläpuolella. Tähän on mahdollisuus, jos puolue kykenee kääntämään kuntavaalit eurovaaleiksi. Tämä on vaikea ja jopa mahdoton temppu. Kuntavaaleissa tarkastellaan ja puhutaan kuntien asioista. Perussuomalaiset menestyvät vain , jos saavat äänestäjänsä liikkeelle. Tähän Timo Soinille kelpaa vaalitempuksi hyvin puhe eurokriisistä. Se on asia, jolla kerran äänestäjiin saatu yhteys pysyy ja voi pysyä jatkossakin.

Perussuomalaisten äänestäjät eivät kysy, mitä eväitä puolue on tarjonnut eurokriisin ratkaisuun. Muihin puolueisiin pettynyt ja turhautunut tarrautuu oljenkorren tavoin Timo Soiniin.
Käytännössä puolue ei ole kyennyt tarjoamaan ratkaisua siihen, miten eurokriisi hoidetaan pois. Ja lopulta eurokriisin hoidossa puheista ei ole mitään hyötyä.  

Kataisen hallitus saa syyttää itseään siitä, että Soinin tyhjälle suunpieksännälle on annettu tilaisuus. Euroon olisi pitänyt satsata paljon enemmän. Hallitus olisi voinut tehdä kansalaisille selkokielisen selvityksen euro- valuutan mahdollisuuksista ja vaihtoehdoita. Tieto olisi ollut paras lääke populistisen pieksännän sammuttamiseen tai ainakin siihen uskomiseen.

Kuntamenestys tulee konkretisoitumaan perussuomalaisilla ennustettavimmin myös sen myötä, millaisia ehdokkaita puolueella on kunnissa. Soini on myöntänyt, että monessa kunnassa listoille on tullut epämääräistä ainesta. Sekin estää konkreettisesti kannatuksen nousua, SILLÄ JOS Soinille ääni annettaisiinkin, äänen antaminen tuntemattomalle pyrkyrille on ylittämättömän kynnyksen takana. Perussuomalaisille annettu ääni voi mennä hukkaan!

Mikko Lund

Ei kommentteja: