torstai 27. syyskuuta 2012

Riihimäen on etsittävä mahdollisuuksia

Riihimäen on etsittävä mahdollisuuksia

Suuri kiitos Hämeen Sanomille Ryksin tilan paljastamisesta! Hämeen Sanomat kertoi puolueettomasti tämän hetkisen totuuden Riihimäen sairaalan alasajosta. (24.9. Riihimäen sairaalan alasajo on lähempänä kuin koskaan ja 25.9. Hoitajapako jatkuu Ryksissä ). Mitä tekee hallinnossa olevat luottamushenkilöt? Alkaisiko jo sokea luottamus virkamiehiin karista? Luottamushenkilöt ovat kuin talutettavia syöttiläitä, joista ei ole vastustamaan sairaanhoitopiirin alasajosuunnitelmia. Riihimäen kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Ilpo Ropponen (sd) ja sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen Kari Kaistinen (sd) kaipaavat vain säästötoimien perustelemista. Missä on sosialidemokraattien vastaus sairaalan alasajoon? Tätä kysyvät niin kannattajat kuin äänestäjät. 

Tämäkö on sosialidemokraattien suuri puolustustaistelu? Näin rapautunutko on SDP, että heidän edustajista ei ole kuin kiltisti pyytämään perusteluita. Asianomaiset ”toverit” ovat pitkään tienneet, mitä Ryksissä tulee tapahtumaan, mutta he eivät ole tästä pihahtaneetkaan järjestössä eikä lehtien palstoilla. Kaveripiiri on hoitanut hommaa. Taustana on sairaanhoitopiirin taloudelliset tosiasiat, velkaantuminen ja henkilöstöpula. Sosialidemokraattien edustaja Kaistinen ei ole huolestunut edes henkilökunnan irtisanoutumisesta.

Olen arvostellut Riihimäen poliittista menoa tulevaisuuden suunnittelun, ennakoinnin ja arvioinnin puutteesta. Tästä on tässäkin asiassa kysymys. Riihimäen virkamiehet ja luottamushenkilöt eivät ole pohtineet tulevaisuutta eikä vaihtoehtoisia mahdollisuuksia. Säästötoimet ja henkilöstöpula ja ovat sellaisia pakkoja, joihin on sopeuduttava tai haettava realistisia vaihtoehtoja.

Asia konkretisoituu ja havainnollistuu Kanta- Hämeen sairaanhoitopiirin suunnitelmissa. Ryksistä vähennettiin juuri tammikuussa 26 vuodepaikkaa. Esimerkiksi leikkauksia siirretään Hämeenlinnaan ja leikkaussalit toimivat vajaakäytössä. Uhkana asiassa kummittelee kirurgien ja sairaanhoitajien siirtyminen muualle ja kokon Ryksin alasajo. Kanta- Hämeen sairaanhoitopiirin tileissä on miljoonien alijäämä. Jotain on tehtävä alijäämien purkamiseksi. Epäilemättä Riihimäen alasajo toisi jotain säästöjä. Tämä selittää leikkauskirveen terottamisen.

Riihimäki ei ole selvittänyt muita vaihtoehtoja. Riihimäki yrittää vain kitistä ja marista suunnitelmia vastaan. Kyllä asiassa olisi ollut aikaa ottaa henkilökunnan murheet tosissaan. Henkilökunta olisi kaivannut tukea ja näköaloja. Jos tilanne olisi edes jaettu yhteisesti, mielialat olisivat toisenlaiset. Epäilemättä yhteistyössä Hyvinkään ja Hussin kanssa Riihimäen terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelut voitaisiin säilyttää. Mutta Riihimäellä ei ole mitään yhteyksiä naapurikaupunkiin Hyvinkääseen. Yhteyksiä kartetaan kuin ruttoa. Yhteistyötä ei ole selvitetty, vaikka Hyvinkäällä palvelut ovat puolta lähempänä kuin Hämeenlinnassa.

Sairaalan tulevaisuus on ratkaistava valtakunnallisin ratkaisuin. Eihän Riihimäellä ole päätösvoimaa KHKS:ssä. Siellä ollaan sittenkin ajopuu, vaikka kaupunginhallitus kuinka julmistelee.

Tosiasia on, että on katsottava yli maakuntarajan ja haettava valtakunnallinen tuki sairaalanpalvelujen ratkaisulle! Kannatan Kanta- Hämeen sairaanhoitopiirin lakkauttamista ja hakeutumista yhteistoimintaan Hyvinkään sairaanhoitoalueen kanssa.

Sosialidemokratia on liike palkansaajien vapauttamiseksi. Kaikkien sosialidemokraattien on toimittava Ryksin henkilökunnan tukena. On selvitettävä palvelujen säilyttämisen mahdollisuus ja hinta. On yhdessä etsittävä mahdollisuuksia alasajon torjumiseksi!

Tähänkin asiaa ratkaisu on kuntaliitos Hyvinkään kanssa. Sen avulla palvelu voitaisiin säilyttää. Nyt muutoin edessä on vain leikkauksia ja alasajoa muissakin palveluissa. Nyt valtuutettujen on toimittava, muutoin täydellinen alasajo on tosiasia.

Mikko Lund

Ei kommentteja: