keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Perhehelvetti on valloillaan jatkuvasti

Perhehelvetti on valloillaan jatkuvasti

 

Mikä meihin suomalaisiin on mennyt? Onko siinä ihmettelemistä, jos täällä pahoinpidellään pieniä, viattomia lapsia hengiltä? Kieltämättä se on herättänyt keskustelua. Olemme lukeneet lehdistä ja kuulleet, miten helsinkiläistä pikkutyttöä kohdeltiin kotona. Viranomaisten mukaan kyse ei ollut pelkästä pahoinpitelystä. Kyse oli murhasta.

Miten tällaista julmuutta esiintyy Suomessa? Mikä tekee viranomaiset ja naapurit välinpitämättömiksi puuttumaan asioihin, vaikka he näkevät lapsen kärsimyksen? Miksi ihmiset eivät piittaa ja puutu asioihin?

Helsingin tapaus ei ole suinkaan ainoa. Kuukausittain tai päivittäin lapsia ja nuoria pahoinpidellään ja kiusataan monella tavalla. Kyse ei ole yksittäistapauksesta. Samanlaisia kauheuksia tapahtuu koko ajan, jatkuvasti.

Suomen kasvatusperinteen juuret on tiukassa ruumiillisen kurituksen hyväksymisessä. Vaikka ns. kurittaminen vitsalla tai tukkapöllyillä on nykyään kielletty, jotkut vanhemmat käyttävät tällaisia keinoja edelleen. Kahden seinän sisällä julkisuudelta piilossa voidaan harjoittaa suoranaista perhehelvettiä.

Perheväkivallan tausta on yhteiskunnallisessa syrjäytymisessä. Päihteet ja huumeet turruttavat ihmisiltä inhimilliset tunteet. Viranomaiset valvovat kansalaisia myös  lasten kasvatuksessa, kohtelussa ja huolenpidossa . Valvonta on nyt pettänyt pahasti. Jos perheväkivaltaa esiintyy ja se havaitaan, tiedon pitäisi kulkea viranomaiselta toiselle. Poliisi selvittää, onko virkatoimissa syyllistytty laiminlyönteihin.
Monissa suuremmissa kaupungeissa on käynnistetty tehostettua perhetyötä. Työntekijä menee tarvittaessa perheeseen ja selvittää yhdessä perheen kanssa, mistä kenkä puristaa. Esimerkillistä ja tuloksellista toimintaa on harjoittanut Tampereen kaupunki. 

Tuon Tamperetta esille sen vuoksi, että suurista kaupungeista Tampere on tuloksellisen perhetyön ansiosta selvinnyt pienimmillä huostaanotoilla ja samalla myös pienimmillä kustannuksilla koko lastensuojelussa.

Oli hienoa, että hallituspuolueet kykenivät sopimaan vanhustenhuollosta. Hallituspuolueiden tulisi ryhdistäytyä myös lasten asiassa. Nyt olisi korkea aika huolehtia siitä, että kaikille lapsille turvataan ihmisarvoinen kohtelu, niin viranomaisissa kuin kodeissa. Asia vaatii toimenpiteitä niin eduskunnassa kuin kuntien valtuustoissa.

Mikko Lund

1 kommentti:

Mikko Lund kirjoitti...

Lapsiasiavaltuutettu puuttuu asiaan:

Lapsiasiavaltuutettu vaatii puolueetonta tutkintaa 8-vuotiaan tytön kuolemasta

Lapsiasiavaltuutettu vaatii laajaa, puolueetonta tutkintaa 8-vuotiaan tytön kuolemaan Helsingissä johtaneesta tapauksesta. Rikostutkinnan ja oikeuskäsittelyn lisäksi on arvioitava laajemmin eri viranomaisten toimintatapoja sekä yhteistyön toimivuutta.
Lastensuojelussa arvostettava enemmän lasten omaa kokemusta.