tiistai 11. syyskuuta 2012

Iltalehti menee poliittisen rälssin arviossaan pieleen

Iltalehti menee poliittisen rälssin arviossaan pieleen

Iltalehti arvioi 8.9. lehdessä pääkirjoituksessaan,  että poliittinen rälssi on paisunut hurjasti. Esimerkkinä lehti käytti sitä, kun Päivi Räsänen ohitti kansliapäällikön valinnassa kaikki kokeneet ja pätevät ehdokkaat ja valitsi virkaan kokemattoman tyypillisen jäsenkirjavirkamiehen. Perusteeksi rälssistä lehdelle riittää 200 kansanedustajan avustajaa.

Iltalehti tekee nyt taas asiasta tarkoituksellisesti isoa juttua, tyyliin kärpäsestä härkästä. Kirjoituksen tarkoituksena on elämöidä poliittisten virkanimitysten kasvulla. Mutta ei taida nyt tulla rälssiä.

Kysymys on lopulta itse asiassa siitä, että onko poliittiset virkamiehet lopulta parempia kuin puolueettomat porvarit. Poliittisia virkamiehiä tarvitaan juuri kyseenalaistamaan puolueettomuus. Valtion hallinnossa enemmistönä ovat porvarit tai puolueettomat porvarit. Vasemmistolaisia sieltä saa tikulla etsiä. Siis oikeasti vasemmistolaisia. Toiminnassa vasemmistolaisetkin ovat usein lähellä porvareita. Selvien poliittisten valintojen kautta saamme poliittisia virkamiehiä, jotka ovat uskollisia esimerkiksi ministerin ajamille tavoitteille.

Ministerit ja poliittiset puolueet tarvitsevat juuri omien poliittisten tavoitteiden toteuttamiseen poliittisia virkamiehiä. Esimerkiksi keskustan virkamiehet ovat kaikkein uskollisimpia sotureita. He ammattitaidolla evästävät oppositiossakin rämpivää puoluettaan.
Ministeri Räsänen oli virkavalinnassaan rohkea ja valitsi oman virkamiehen. Epäilemättä asiassa sivuutettiin päteviä ja kokeneempia virkamiehiä.

Ministerillä on nimitysvalta. Jos Räsäsen päätöksestä jotain pitäisi ottaa opiksi, niin pääministeri Kataisen pitäisi palauttaa hallitus kollegioksi, jossa jokaisesta tärkeästä poliittisesta virkanimityksestä keskusteltaisiin.
Jos hallitus olisi keskustellut sisäasianministeriön kansliapäällikön valinnasta, Räsäsen valinta epäilemättä olisi ollut toinen.

Hallitus saa syyttää itseään. Toki on aihetta ihmetellä ministeri Räsäsenkin touhuja. Vuonna 2010 Räsänen oli niin kovin huolissaan poliittista virkanimityksistä ja tuomitsi ne. Nyt hän teki itse poliittisen virkanimityksen eikä kadu tippaakaan.

Mikko Lund

Ei kommentteja: