keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Syksyn kunnallisvaalikamppailu alkaa

Syksyn kunnallisvaalikamppailu alkaa

Puolueiden oli jätettävä ehdokaslistat eilen keskusvaalilautakuntiin kello 16 mennessä. Keskusvaalilautakunnat vahvistavat listat torstaina 27. syyskuuta. Tuolloin ehdokkaat saavat numeronsa. Varsinaiset vaalit käydään lokakuun viimeisenä sunnuntaina 28. päivä. Ennakkoäänestys kotimaassa tapahtuu 17.–23. lokakuuta.

Ylen mukaan puolueet saivat kokoon ehdokasmääriä seuraavasti:
Kokoomus: Noin 6 900 ehdokasta.
Sosiaalidemokraatit: Noin 6 940 ehdokasta.
Keskusta: Noin 8 400 ehdokasta.
Perussuomalaiset: 4 350 ehdokasta.
Vihreät: Noin 2 250 ehdokasta.
Ruotsalainen kansanpuolue: 1 350 ehdokasta 50 kunnassa.
Kristillisdemokraatit: Noin 1 850 ehdokasta.
Vasemmistoliitto: Noin 3 400 ehdokasta.
Suomen Työväenpuolue: Ehdokkaita 11 kunnassa yhteensä 39.
Itsenäisyyspuolue: Runsaat 90 ehdokasta noin 30 kunnassa.
Piraattipuolue: Noin 120 ehdokasta runsaassa 20 kunnassa.
Köyhien asialla: Vahvistetaan myöhemmin.
Muutos 2011: 44 ehdokasta 21 kunnassa.
Vapauspuolue: Ei vielä tiedossa.
Suomen Kommunistinen Puolue: 271 ehdokasta noin 40 kunnassa.
Kommunistinen Työväenpuolue: 46 ehdokasta 20 kunnassa.


Kunnallisvaalit on erilaiset eri paikkakunnilla. Mielenkiintoiset vaalit käydään tänä syksynä Riihimäellä. Katuparlamentti on uskotellut pitkin syksyä, että demarit menettävät ja kokoomus voittaa. En usko näin käyvän. Tulos kiinnostaa tavallista enemmän.

Kuka pitää valtaa Riihimäen valtuustossa? Kokoomus on nyt suurin, demarit on seuraavaksi suurin. Kokoomuksella ja sosialidemokraateilla on eniten ehdokkaita ja se ennakoi hyvää vaalitulosta.

Äänestäjien on hyvä tietää, että Riihimäen talous on pahasti ahtaalla. Asialistalle on tulossa todella kiperiä ja vaikeita asioita. Taloustilanteen huonontuminen vaikuttaa myös kriisikunta Riihimäen politiikkaan. Valtuutetut joutuvat ensi töikseen etsimään säästö- ja leikkauskohteita. Työ ei ole mitenkään kadehdittava. Seuraavat kaksi vaalikautta on säästettävä ja leikattava. Tätä eivät kaikki valtuutetut nykyisessäkään valtuustossa tajua. He odottavat edelleen ikään kuin ihmettä, lottovoittoa, mutta sitä ei tule. 

Talous on tasapainotettava. Tulot ja menot on saatava tasapainoon. Velka on veli otettaessa, mutta takaisinmaksu on ylivoimainen homma korkotason noustessa. Jos ylijäämää ei kerta kaikkiaan synny, miten velkaa lyhennetään. Investoinnit on laitettava jäihin odottamaan parempia aikoja. Velkaa ei kannata nyt lisätä.

Valtuutettujen työ ei tule olemaan näissä olosuhteissa helppo. Kuntalaisten kannattaa kysyä ennen vaaleja, miten ehdokkaat suhtautuvat kunnallisveroon ja kiinteistöveroon sekä kunnallisiin maksuihin. Niissä on kovat korotuspaineet. 

Ehdokkaalta kannattaa kysyä, onko hän korottamassa niitä. Sen tulee näkymään myös äänestäjän kukkarossa.
Äänestätkö ehdokasta tai puoluetta, joka kuntavaaleissa ratkoo eurokriisiä? Se on pahinta populismia ja väärää politiikkaa. 

Äänestätkö ehdokasta ja puoluetta, joka ajaa kuntaliitosta myös Hyvinkään kanssa. Se on realismia. Köyhiä kuntia ei kannata laittaa yhteen. Vierekkäin olevat kaksi kaupunkia kannattaa laittaa, koska siinä samalla ratkeavat talousongelmat, terveyden ja sairaanhoidon kehittämiskysymykset ja peruspalvelujen turvaaminen.

Terveydenhuollossa on tunnustettava tosiasiat. Kanta- Häme on liian pieni alue huolehtimaan edes keskussairaalan ylläpidosta. Kuntien niskaan on sieltä kaatumassa miljoonien alijäämä. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelut on taloudellisen realismin puitteissa säilytettävä Riihimäellä. HUS:in kanssa on käytävä perusteelliset keskustelut ja neuvottelut, mihin hintaan palvelut on saatavissa sieltä. Hyvinkäältä ja pääkaupunkiseudulta palvelut saa kuitenkin lähempää kuin Hämeenlinnasta tai Tampereelta.


Mikko Lund

Ei kommentteja: