tiistai 25. syyskuuta 2012

Koolla on epäilemättä väliä

Koolla on epäilemättä väliä

Sanotun otsikon käyttäminen saa monet arvelemaan, että sillä tarkoitetaan miehen sukuelimen suuruutta. En tarkoita sitä. Tarkoitan puolueiden kannatusta ja sen suuruutta kunta- ja eduskuntavaaleissa. Nythän suoraan edessä nurkan takana on kuntavaalit, joissa valitaan päättäjät kunnanvaltuustoihin. Kuntavaaleillakin on epäilemättä yleisempääkin merkitystä. Tulos nousee tahtomattaan yli Riihimäen horisontin.

Kuntavaaleissa päättäjiä valitaan kunnanvaltuustoon. Tästä näkökulmasta kuntavaaleilla ei ole vaikutusta valtakunnan politiikkaan. Hallitus jatkaa hallitsemistaan kuten tähänkin asti.

Puolueet tähyilevät tavallista tarkemmin puolueiden valtakunnalliset ääniosuudet. Kuntavaalitulos kertoo poliittisten puolueiden voimasuhteiden kannatuksesta ja kehityksestä tässä tilanteessa. 

Tällä hetkellä selvältä vaikuttaa, että kaksi puoluetta, kokoomus ja SDP, saavat ääniä ylitse muiden. Näiden puolueiden välillä käydään hallitusyhteistyöstä riippumatta kova ja sähäkkä taistelu johtopaikasta.

Kokoomus on tähän asti mielipidemittauksissa kurittanut SDP:n mennen ja tullen. Kokoomuksen kannatuksen ero ei ole ratkaisevan suuri. Se mahtuu virhemarginaaliin. Tämä tarkoittaa, että loppupelissä tulos voi olla mikä hyvänsä. Tuloksen ratkaisee yksin se, saako SDP perinteisen kannattajakuntansa äänestämään.

Kolmannesta paikasta kisaa kaksi oppositiopuoluetta. Perussuomalaiset ja keskusta ovat kovin tasapäisiä. Keskusta ei ole saanut ehdokkaita entisessä mitassa. Tämä merkitsee, että keskusta tulee olemaan todennäköinen kuntavaalien suuri häviäjä.

Näillä tuloksilla tulee olemaan vaikutusta myös hallituspolitiikkaan. Hallitus jatkaa eduskuntavaaleihin entistä päättäväisemmin. Keskustalla on pakka sekaisin ja tuloksesta riippuu puheenjohtaja Juha Sipilän asema ja tulevaisuus.
Jos on koolla väliä, niin on vaaleillakin väliä.

Mikko Lund

Ei kommentteja: