tiistai 25. lokakuuta 2011

Galluppien ennakkosuosikin paine kiusaa Niinistöä

Galluppien ennakkosuosikin  paine  kiusaa Niinistöä

Viime lauantaina kokoomuspuolue sitten asetti  Sauli Niinistön presidenttiehdokkaakseen. Ennakkosuosikilla  on suosikin paineita  ja se on näkynyt Niinistön puheissa ja linjauksissa.
Ensinnäkin jokaiselle on selvää, että pelkästään kokoomuksen äänet eivät riitä tekemään Niinistöstä  Suomen tasavallan presidenttiä. Niinistö onkin pyrkinyt  selvästi eroon kokoomuksen  tuoksuista ja hajuista.
Linjapuheessaan lauantaina Sauli Niinistö ei kannata  Nato- jäsenyyttä. Niinistö on kiusaantunut  ja valittaa, että   Nato- jäsenyyttä yritetään vaali vaalilta tunkea hänen kurkustaan alas. Kokoomus on taatusti Naton  kannalla. Niinistö  uskottelee  jo vähän harmistuneenakin, että  hän ei ole.

Puheessaan Niinistö ilmoittautuu  ainakin  yhteisen hyvän ja  pohjoismaisen mallin ja arvoyhteisön kannattajaksi. Niinistö tekee selväksi, että se erottuu yhä selkeämmin edukseen lähes kaikissa kansainvälisissä  vertailuissa.
Niinistö kaipaa, että Suomi kohtaa Venäjän  sellaisena kuin se on tänä päivänä. Hyvä naapuruus perustuu siihen, että osapuolet kuuntelevat toisiaan ja  toistensa huolia niin hyvinä kuin huonoina aikoina. Myös Euroopan Unionin tulee asemoitua  uuteen maailmaan. Luonnollinen suunta on yhteistyö Venäjän kanssa.

Niinistön menestyksen arvellaan perustuvan henkilökuvaan vastuullisesta, rehellisestä ja selkärankaisesta miehestä. Kirsti Piha on uskaltanut huomauttaa toisenlaisesta Niinistöstä, joka on toisinaan ärtyisä, töksäyttelevä ja hankalakin.
Viime viikon perjantaina Niinistö osallistui yrittäjäpäivien ehdokastapaamiseen. Monelle yrittäjälle taisi tulla pettymys siinä, että Niinistö ei ollutkaan   niin ylivoimainen  galluppien kuningas  kuin hänen kuviteltiin olevan.
Näin tulee toimimaan kaikki muutkin tulevat keskustelut. Ennakkosuosikki itse ja hänen kannattajansa saavat  varautua pettymykseen. Tasavallan presidentin tärkein tehtävä on ulkopolitiikan johtaminen. Kun aletaan puhua tästä, Niinistölle voi käydä kuin Riitta Uosukaiselle  - kannatus karisee.
Sen sijaan   Suomen ulkopolitiikan hallitsevilla Paavo Lipposella ja  Paavo Väyrysellä   on vain voitettavaa kampanjassaan. 

Lipponen kokoaa suvaitsevaisuuden kansanliikettä
SDP:n presidenttiehdokas Paavo Lipponen puhui Turussa Varsinais- Suomen sosialidemokraattisen piirin kokouksessa. Lipponen kaipasi suvaitsevuutta ja halusi sen myös esiin. Lipponen tuomitsi demokratian halveksijat eduskunnassa, arkipäivän kiinnikäymiseen vähemmistöihin ja maahanmuuttajiin jopa fyysisesti. Hän sanoi, ettei halua olla mikään sivustakatsoja siinä, mitä maassa tapahtuu. 
Lipponen odottaa Timo Soinilta irtisanoutumista äärioikeistosta.
Se ei riitä, että Soini heittäytyy selälleen ja sanoo, että taas meitä lyödään.
Perussuomalainen puolue ei ole äärioikeistolainen. Se on protestipuolue. Sen äänestäjiä pitää kunnioittaa. Mutta puolueessa on selvä äärioikeisto ja ja niin kauan kuin Timo Soini ei tästä selkeästi sanoudu irti, hänellä on ongelma, ja meillä on ongelma.
Pitää tarjota sitä rakentavaa vaihtoehtoa ja mennä kiinni todellisiin suuriin ongelmiin, työttömyyteen ja syrjäytymiseen, sanoi SDP:n presidenttiehdokas Paavo Lipponen Uutispäivä  Demarin  mukaan.

Mikko Lund
Ei kommentteja: