lauantai 15. lokakuuta 2011

Aamupala kahdella mausteellaAamupala kahdella mausteella:
Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd) perustelee koulutuspaikkojen karsimista
Arhinmäki tykitti perussuomalaisia
Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd) perusteli koulutuspaikkojen karsimista: "Jo nyt koulutetaan työttömiksi"

Jukka Gustafsson joutui eduskunnassa ihan rautalangasta vääntämään kansanedustajille, miksi koulutuspaikkoja karsitaan. Gustafsson (sd.) yritti vääntää rautalangasta oppositiolle ikäluokkien pienenemisen vaikutusta koulutuksen aloituspaikkojen tarpeeseen, mutta oppositio ei oikein uskonut, kertoo Kansan Uutiset.
Keskustan Markku Rossi arvioi Gustafssonin jäävän aikakirjoihin siksi, että hänen aikanaan ammattikorkeakoulujen aloituspaikkoja vähennetään huimasti.
– Kemi – Tornion ammattikorkeakoulussa aloituspaikat vähenevät 38,1 prosentilla, jonka Rossi otti esimerkiksi.

Työttömiksi koulutettuja

Gustafsson totesi, että noin 2 000 aloituspaikan vähentämisestä on puhuttu. Hän kertoi ammattikorkeakouluille lähetetyn lokakuun alussa kirje, jonka vastausten perusteella asiaa arvioidaan keväällä.
– Karsinnat perustuvat tarkkoihin selvityksiin. Meillä on ylikoulutettu nuoria työttömiksi kulttuuri- ja viestintäaloilla ja eräillä muillakin aloilla, ministeri perusteli.
Ministeri esitteli tilastoja, joiden mukaan Lapissa ammattikorkeakoulujen ja tiedekorkeakoulujen aloituspaikat lisääntyvät suhteessa 19 – 21-vuotiaiden määrään tämän hetken 70,3 prosentista vuoteen 2016 mennessä 73,6 prosenttiin. Pohjois-Karjalassa luvut ovat huimat 86 prosenttia ja 97 prosenttia, kun vuonna 2016 valtakunnallinen keskiarvo on 67,5 prosenttia.
– Taustalla on se, että ikäluokat pienenevät merkittävästi, Lapissa 15, Pohjois- Karjalassa 14 prosenttia. Nuorten kannalta aloituspaikkoja enemmän kuin aiemmin, Gustafsson sanoi.
Hän toivoi oppositiolta rehellisyyttä.
– Erityisesti keskustan ja perussuomalaisten taholta on annettu ymmärtää, että esitykseen sisältyisi alueellista eriarvoisuutta lisäävä elementti. Se ei pidä paikkansa.

Ammattikoulupaikkoja etelään

Prosenttilukuja ministeri luetteli myös ammatillisesta koulutuksesta.
– Vuoteen 2015 mennessä ikäluokka supistuu noin 8 000 nuorella, hän muistutti.
Ministerin mukaan Pohjois-Suomessa ikäluokasta 82 prosentille on nyt aloituspaikka. Ministeriön ehdotuksen mukaan ikäluokkasuhde paranee niin, että 84 prosentilla on mahdollisuus saada ammatillisen koulutuksen aloituspaikka.
– Päälle tulevat paikalliset lukiopaikat.
Itä-Suomessa luku nousee 80 prosentista 83 prosenttiin.
– Olemme siirtäneet jonkin verran aloituspaikkoja pääkaupunkiseudulle, jossa dramaattisen paljon nuoria on jäänyt ammatillisen koulutuksen ulkopuolelle, ministeri sanoi.
– Kun aloituspaikkojen keskiarvo on 75 prosenttia, suurmetropolialueella se on 67 ja nousee 79:ään. Silloinkin se jää merkittävästi vielä Lapista ja Itä-Suomesta jälkeen.

Arhinmäki tykittää perussuomalaisia: Soinin ääni on kauppakamarin ääni

– Edestä on saanut katsoa, kun Soinin kädet heiluvat, mutta ääni on ollut kauppakamarin ääni.
Näin kuvaili kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) eduskunnassa Kansan Uutisten mukaan, miltä eduskunnan budjettikeskustelu on näyttänyt.
– Soinin puheissa toistuvat kauppakamarin laskelmat siitä, että nyt tehtäisiin miljardin euron tasaverokorotus, Arhinmäki sanoi budjettikeskustelussa.
– Nyt tiedetään, kenen äänellä Perussuomalaiset puhuu. Perussuomalaiset puhuu kauppakamarin äänellä.
Ministeri arvioi, että tosiasiassa tuloerot kapenevat.
– Kun hallitus puolustaa köyhiä korottamalla työttömien peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea ja sadalla eurolla ja päälle tulee 20 e indeksitarkistusta, niin perussuomalaiset haluaa puolustaa armeijalla köyhiä, Arhinmäki haastoi perussuomalaisia kansanedustajia.
Timo Soini oli kuitenkin poissa täysistunnosta.
Keskustan puheenjohtajalle, kansanedustaja Mari Kiviniemelle Arhinmäki totesi, että todellakin, hallitus nostaa työttömien tukia. Keskustan budjettiarvosteluun on kuulunut se, että sen mielestä hallitus ei paranna perusturvaa vaan nostaa vain työttömien korvauksia.
– Niin teemme. Keskusta oli hallituksessa kahdeksan vuotta eikä työttömille tullut senttiäkään tasokorotusta. Nyt tulee sata euroa.'


Mikko Lund

Ei kommentteja: