torstai 22. marraskuuta 2012

Lopetetaan jo turhanaikainen retoriikka ja tunnustetaan tosiasiat

Lopetetaan jo turhanaikainen retoriikka ja tunnustetaan tosiasiat
Jos valtio ja kunnat estäisivät tosissaan nuorten syrjäytymisen, asiaan pitäisi laittaa euroja 


Niinhän se valitettavasti on, että jos valtio - maan hallitus - ja kunnat olisivat tosissaan ja rehellisiä, niin olisi pakko tunnustaa, että toimet on alimitoitettuja ja liian vaatimattomasti resurssoituja. Nuorten syrjäytyminen on tosiasia, jossa yhdestä menetetystä nuoresta voi seurata yli miljoonan euron kulut. Kamreerien tulisi tunnustaa tosiasiat ja luottamushenkilöiden osoittaa työhön valtiolla ja kunnilla reilusti euroja.
 

Viime vuonna 1 569 alle 30-vuotiasta jäi työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveys- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi, siis keskimäärin neljä nuorta päivässä. Jos nuori ajautuu päihde- tai rikoskierteeseen tai mielisairaalan suljetulle osastolle, se tarkoittaa miljoonien euron laskua veronmaksajille ensimmäisen kymmenen vuoden sisällä. Moni nuori on keskeyttänyt ammattikoulun eikä palaa koulun penkille sen jälkeen. Heidän mahdollisuutensa työllistyä ovat heikot. Lokakuussa työttömien alle 25- vuotiaiden nuorten määrä kasvoi yli 30 000 nuoren.Kysymys on näin paljosta määrästä nuoria, jotka ovat kaikkien toimenpiteiden ulkopuolella ja työttömänä.


Nuorisotakuu on askel oikeaan suuntaan, mutta eduskunnan on huolehdittava siitä, että nuorisotakuun toteuttamiseen ja syrjäytymisen estämiseen laitetaan euroja. Nykyisillä euroilla toimenpiteitä saadaan vain osalle nuorista. Samaa lisäpanostusta tarvitaan myös kunnissa.

Yksi asia on myös kunnallisen nuorisotyön uudelleenarviointi. Monessa kunnassa nuorisotyö pyrkii edelleen nuorten viihdyttämiseen ja tarjoaa nuorisoiltoja, biljardia ja bingistä. Työ on jämähtänyt paikalleen eikä se silloin vastaa nuorten tarpeisiin. Nuorisotyön painopiste tulee kohdistaa nuorten syrjäytymisen estämiseen. Se tarkoittaa nuorten auttamista ammatinvalintaan. koulutukseen ja työllistymiseen liittyvissä kaikissa kysymyksissä.

Nuorten syrjäytymisen estäminen kannattaa. Siitä on saatavissa hyviä tuloksia ja sillä voidaan oikeasti säästää rahaa.Mikko Lund

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tiedätkö Mikko mitä Riihimäen kaupunki aikoo tehdä nuorison syrjäytymisen estämiseksi ensi vuonna?

Mikko Lund kirjoitti...

Se mitä Riihimäki tekee, ratkeaa talousarviokokokuksessa. Nyt on enemmän huoli siitä, että mitkä ovat valtion rahat nuorissotakuun toteuttamiseen. Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi sanoo Hesarissa (23.11.), että voimavarojen vähyys ja epäselvä ohjeistus uhkaavat käytännön toteutusta. "Kyllä meillä on vakava huoli, kuinka nuorisotakuu saadaan tehokkaasti toteutumaan, myöntää Sasi

Rahat pitää saada valtiolle ja myös kunnille. Muuten asiasta tulee pannukakku!