torstai 29. marraskuuta 2012

Ylijohtaja Juhani Nummela nostaa kissan pöydälle

Ylijohtaja Juhani Nummela nostaa kissan pöydälle
 
Entinen sisäasianministeriön ylijohtaja Juhani Nummela nostaa kissa pöydälle Riihimäen seudun suuntautumiskysymyksessä Aamupostissa 26.11. Nummela kysyy : Olisiko mahdollista vaihtoehdoksi nostaa Kanta- Hämeen sairaanhoitopiirin lakkauttaminen ja paluu entiseen aluesairaalatyyppiseen järjestelmään? Nummela viittaa mahdolliseen neljän kunnan liitokseen, jolla saavutettaisiin erityisen hyvä palvelurakenne Riihimäen ja Hyvinkään aluekeskukseen. Nummela kysyy ministeri Räsäsen ja kansanedustajien Heinosen ja Pekosen kantaa sairaanhoitojärjestelyihin Riihimäen kaupunkiseutua koskevassa historiallisessa tilanteessa, jossa suuri osa asukkaiden erikoissairaanhoidon palveluja on siirtymässä Hämeenlinnaan.
 
Riihimäen tulevaisuutta koskeva kohtalon kysymys on monestakin syystä HyRi -aluekeskuksen uusi kuntarakenne eli Hyvinkään, Riihimäen, Hausjärven ja Lopen muodostuminen uudeksi kunnaksi. Sen pohjalta alkaisi purkautua myös muut ikuisuuskysymykset, kysymys vaalipiiristä ja sairaanhoito- ja keskussairaalapiiristä. Kanta- Häme on liian pieni ja kapinen alue. Kehityksen ideat ja idut tulevat pääkaupunkiseudulta ja sieltähän se kaikkien kuntien väkiluvun kasvukin on lähtöisin.
 
Onko kansanedustajista näkijöiksi? Minä pelkään, että he katsovat tulevaisuutta oman kuvitellun etunsa, oman kannatuksensa ja vaalipiirinsä kannalta. Heillä ei ole edes aavistusta alueen uusista rakentumisen ehdoista. Yhteiskunnallisessa johtajuudessa on tyhjiö, joka suorastaan huutaa täyttymistään!
 
Nyt tarvittaisiin paikallispoliitikkoja, jotka eivät hukkaa mahdollisuutta, vaan jotka käyttävät tilaisuuden hyödyksi. Riihimäen ja Hyvinkään yhdistyminen yhdessä maalaiskuntien kanssa loisi alueelle lähes 100 000 asukkaan parikaupungin. Sillä voisi olla aivan toisella tavalla vetovoimaa, joka toisi alueelle työpaikkoja ja osaamista. Se alkaisi jo padota Helsingin seudun kasvua. Alueelle syntyisi asuntoja heikon veropohjan vahvistamiseksi. Alueelle muodostuisi elinvoimaa, joka kykenisi huolehtimaan kansalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä. Alueen sosiaali- ja terveystoimi voitaisiin järjestää yhtenäisellä kaupunkiseudulla kustannustehokkaasti ja tavoitteellisesti. 
 
Näistä asioista on nyt keskusteltava ja kevättalvella on jo tehtävä päätöksiä.
 
Mikko Lund

1 kommentti:

Jussi kirjoitti...

Olen täysin samaa mieltä. Nyt olisi Riihimäellä ns. ”tuhannen taalan paikka ” muuttaa toiminannan ja hallinnon suuntaa kohti pääkaupunkiseutua. Lähitulevaisuudessa kaiketikin päätetään mitkä kunnat ovat osa pääkaupungin metropolialuetta. Nyt Riihimäen politiikkojen ja virkamiesten tulisi olla aktiivisia ja osoittaa lobbauskykynsä, että Riihimäki olisi näiden kuntien joukossa. Erilaiset puheet sote-alueista ovat tässä tilanteessa turhia koska oleellisin kysymys on kuntien yhdistäminen ja liittäminen metropolialueseen. Sen jälkeen voidaan yhdistellä sosiaali- ja terveysasioista sen mukaan kuin se on järkevää.

Neljän kunnan liittyminen yhteen olisi hallinnon saattamista vastaamaan sitä, miten kuntalaiset tänä päivänä käytännössä jo toimivat. Nämä neljä kuntaa muodostavat yhteisen työssäkäyntialueen. Ja jos työtä ei omilta alueilta löydy, sitä yleensä haetaan metropolialueelta joka on itsestään selvästi Suomen keskeisin kasvualue. Ei työtä yleensä ole tarjolla Hämeen suunnalla, miksi siis sinne suuntauduttaisi.

Erikoissairaanhoito on hyvin järjestetty ja lähempänä metropolialueella kuin pohjoisessa. Jopa Päijät-Hämeen kunnat näyttivät lehtitietojen mukaan yksituumaisesti hakeutuva Tampereen yliopistosairaalan piiristä Husiin, niin miksei sitten Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi. Liittymällä yhteen Hyvinkään kanssa tämäkin asia hoituisi.

Ja jos ajatellaan elinkeinopolitiikkaa tai liikennepolitiikkaa, niin kumpikohan seutu Häme vai pääkaupunkiseutu on se, joka meidän riihimäkeläisten pitäisi ottaa ensisijaisesti huomioon? Ei liene vaikea ratkaista. Ja ainahan vesistöt ovat olleet sellainen yhdistävä tekijä! Ja mistä mihin virtaakaan Vantaa-joki. Tietenkin Riksusta Hesaan!

Jukka Lindfors