perjantai 2. marraskuuta 2012

Missä on järki Riihimäen kaupungin talouden hoidossa?
 
HÄMMÄSTYKSEN JA IHMETYKSEN SORMI SUUSSA IHMETTELEN RIIHIMÄEN KAUPUNGIN TALOUDEN HOITAMISTA. Huomattava osa kaupunginvaltuutetuista on valmis edelleen lisäämään kaupungin velkaantumista kaupunginjohtajan esityksen mukaan aina vuoden 2013 106,2 miljoonasta vuoden 2015 126,9 miljoonaan eli 4201 euroon / asukas. Moinen kyyti ei synnyttänyt kuin muutaman vastalauseeksi tunnistettavan järjen äänen eilen pidetyssä valtuuston talousarviokokouksessa. Sosialidemokraatit ja vasemmistoliitto vihreiden tukemana liputtivat avoimesti velkamäärän lisäämisen puolesta. Kokoomuksen taholta huomautettiin, että velkamäärän kehitys ei vastaa tavoitetta. KESKUSTA JA KRISTILLISDEMOKRAATIT KOROSTIVAT, ETTÄ VELKAMÄÄRÄ EI SAA NOUSTA YLI 3500 EURON / ASUKAS.
 
Riihimäen kaupunki on velkaantunut hallitsemattomasti. Velkaantuminen jatkuu kaikesta huolimatta ensi vuonna. Vuonna 2013 nostetaan uutta lainaa 28,1 miljoonaa euroa ja lyhennetään 26,7 miljoonaa euroa. Lainakanta on vuoden 2013 lopussa 106,2 miljoonaa euroa eli 3589 euroa / asukas.
 
Riihimäki on investointikyvyttömässä tilassa. Vuosikate arvioidaan olevan 2013 6,1 miljoonaa euroa. Poistot on laskettu 6 miljoonaan euroon. Vuosikate poistoista on 101 %. Investointien eli tilahankkeiden kustannusvaikutus ylittää vuonna 2013 4,7 miljoonaa euroa. Sitä ei voida hoitaa vuosikatteella, vaan siihen on otettava lisää velkaa.
 
Olen esittänyt sitäkin, että investointihankkeet laitettaisiin jäihin. Vuosikate ei mahdollista mitään investointeja. Riihimäki on investointikyvyttömässä tilassa ja tämä pitäisi oikeasti ottaa huomioon. Jos investointeja tehdään, se merkitsee lisävelkaantumista.
Kokoomuksesta, keskustasta ja kristillisdemokraateista tulee tukea ajatukselle velkaantumisen pysäyttämisestä ja investointihankkeiden laittamisesta jäihin. Ehkä Riihimäen politiikassa on sittenkin vielä toivoa!
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: