torstai 15. marraskuuta 2012

Venäjä ei ole nuorten suosiossa

Venäjä ei ole nuorten suosiossa
 
Sen tietää kysymättäkin. Mutta Lappeenrannan ammattikorkeakoulun Itä-Suomen yläasteikäisten keskuudessa tekemä kysely ruotsin vaihtamisesta venäjään saa tylyn tuomion. Kaksi kolmasosaa nuorista ei halua ottaa venäjää vaihtoehtona ruotsille. Sen sijaan tilalle kelpaisi espanja, saksa tai ranska. Jos tilanne on tällainen rajaseudulla, jossa joka päivä nähdään Venäjän kaupan ja matkailun tuomat konkreettiset hyödyt, mitä sitten voikaan odottaa muualla Suomessa.
 
Tiedetty on jo Neuvostoliiton ajoilta, että meillä on vahvaa “Ryssä- vihaa”, ennakkoluuloja ja pelkoja. Niille olisi pitänyt tehdä jotakin. Ne olisi pitänyt oikeasti siivota pois julkisuudesta. 
 
Mitään ei ole asialle tehty ja nyt siitä alkaa olla jo oikeasti haittaa meille itsellemme. Meillä on liian vähän venäjän osaajia kasvavan kaupan ja matkailun tarpeisiin. Venäjästä on tullut Suomen suurin kauppakumppani. Monet silti vielä uskottelevat, että syy suomalaisten asenteisiin on Venäjällä. Uskotellaan, että Venäjän pitäisi toimia toisin suhteessa Suomeen. 
 
Lastemme ja nuortemme huonoista Venäjä-asenteista on turha syyttää Venäjää. Syy on lopulta meissä aikuisissa ja suomalaisen yhteiskunnan kudelmissa. Meidän on huolehdittava omista asenteistamme ja puhdistettava omat nurkkamme. Lapset ja nuoret omaksuvat käsityksensä meiltä. Mitä aikuiset edellä, sitä lapset  ja nuoret perässä!
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: