tiistai 27. marraskuuta 2012

Talvivaaran ympäristökatastrofi: Paljastava esimerkki valvonnan laiminlyönnistä ja ympäristöhallinnon vääristymistä

Talvivaaran ympäristökatastrofi: Paljastava esimerkki valvonnan laiminlyönnistä ja ympäristöhallinnon vääristymistä
 
Talvivaarasta on puhuttu jo pitkään. Ihmettelyä on piisannut. Talvivaara on paljastanut ympäristöhallinnon puutteet. Matti Vanhasen (kesk) hallituksen ajamassa aluehallinnon uudistuksessa ympäristöhallinnon voimavarat ja osaaminen pilkottiin kahteen eri virastoon: aluehallintovirastoon ja Ely- keskuksiin. Ympäristö- ja vesiluvat myönnetään aluehallintovirastossa ja niiden noudattamista valvovat Ely- keskusten ympäristö- ja luonnonvara- vastuualue. Talvivaarassa ympäristöhallinnon puutteet kärjistyvät ja tuovat esille aluehallintouudistuksen puutteet. Ympäristöhallinnon voimavarat eivät riitä ja pilaaja pääsee vapaasti pilaamaan luontoa.
 
Nyt se tiedetään. Kainuun Ely- keskuksen voimavarat eivät ole riittäneet Talvivaara- hankeen toiminnan ja lupien valvontaan. Jätevedet ovat jo vuosia vahingoittaneet herkkää pohjoisen luontoa. Hallinnon tehostamisen ja keventämisen vaatimus on perusteltu, mutta sitä ei saa tehdä niin, että saamme uusia Talvivaaran kaltaisia esimerkkejä. Hallinnossa tulee olla kykyä ja osaamista vastata tulevien hankkeiden valvonnasta. 
 
Kun Talvivaarassa varmasti tehdään selvityksiä, niin niissä on kunnolla selvitettävä katastrofiin johtaneet syyt. Tällaista katastrofia ei saa enää tapahtua. On perusteltua nostaa esille aluehallinnon uudistamisen tarve. Ympäristöhallinto on saatava aluetasolla saman katon alle, samaan virastoon. 
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: