maanantai 5. marraskuuta 2012

Ajopuun sijasta Riihimäen meno- ja velkaantumiskehitys on pantava ajoissa kuriin

Jättimäinen koulujen, päiväkotien ja vanhusten ns. Kirjauksenmäen palvelutalon investointiohjelma on velkaannuttanut Riihimäen yli velanhoitokyvyn. Vanhan valtuuston aikana taloutta on pyritty laittamaan tasapainoon, mutta ilman näkyvää tulosta. Uuden valtuuston ikävä velvollisuus tulee olemaan karsia menoja ja palveluja jo ensi vuonna. Vanhalla valtuustolla vauhdilla teetetään päätöstä investointiohjelmasta, joka on muuttumassa kovaa vauhtia Riihimäen taloutta kuristavaksi ketunraudaksi. Vuoteen 2015 ulottuva investointiohjelma velkaannuttaa Riihimäen noin 100 miljoonan euron nykyisestä velkamäärästä 126,9 miljoonaan euroon. Valtuusto on tällaisella velkaantumiskehityksellä siirtämässä velan maksun tulevien sukupolvien ongelmaksi.
Velka ei ole ollut tähän mennessä matalan koron ja hyvän tulovirran oloissa suuri ongelma.Eihän ole kysymys vain korosta. Mutta tuloihin nähden liian suuresta velasta meneviin lyhennyksiin ei kyetä, siinä se ongelma on. Velkasalkun pyörittäminen vaatii jo vuosittain yli 10 milj. lyhennyksiä, jotta velan määrä ei lisääntyisi ! Siis terveen talouden pito ja kestävälle talouden uralle päästään vain lyhentämällä velkoja. Velkasalkun puolittaminen tasoon 50- 60 miljoonaa vaatii lyhennystahtia n. 5 milj. ja siihenkin menee 10 vuotta. Koron nousu esim. 2% on vain lisämeno ja vaikeuttaa lyhennysohjelman toteuttamista.

Ylivelkaantuminen on ongelma olosuhteissa joissa pitkälle eteenpäin ajatellen menokasvua ei voi hallita ja tulokasvulle ei ole juuri edellytyksiä.Tilanne muuttuu välittömästi, jos korkotaso lähtee nousuun ja tulot notkahtavat. Silloin palvelujen karsiminen alkaa. Riihimäki on hiuskarvan päässä tästä tilanteesta.

Riihimäkeä (hallintoympäristön vääjäämätön muutos) kiusaa ympäristöä heikompi työllisyys, verotulojen ja yhteisöverotuottojen laskeva trendi. Kuluvan vuoden toisen osavuosikatsauksen ennusteen mukaan vuoden 2012 tulos on talousarviossa ennakoitua huonompi. Riihimäen kaupungin tulos ilman vesihuoltoliikelaitosta olisi ennusteen mukaan 4,7 milj. euroa alijäämäinen. Vesihuoltoliikelaitos on arvioinut, että laitoksen ylijäämä vuodelta 2012 tulee olemaan hieman talousarviossa ennakoitua pienempi eli 1,1 milj. euroa. Näin ollen Riihimäen kaupungin virallinen tulos vuodelta 2012 tulee olemaan n. 3,6 milj. euroa alijäämäinen. Vesilaitoksen ylijäämää ei pidä lukea konsernin tuloseduksi - vesihuoltolaitoksen investointiohjelman rahoitukseksi sen sijaan.

Olen todennut Riihimäen taloudesta, että yli vuoden tulot on jo syöty etukäteen ja tulevan valtuuston demokraattiset oikeudet kahlittu ja liikkumavara sidottu jalkaraudan tavoin selvittämään syvenevää (velka-ja rahoitus)kriisiin ajautuvaa taloutta. Eikä sitä pelastusoperaatiota auta edes taseomaisuus.Tulevaisuuden ryöstöretkellä tämä ja edellinen valtuusto on oikeasti taivaltanut.

Kaupunginjohtaja ilmoittaa budjettiehdotuksensa pysäyttävän velkaantumisen ja tasapainottavan talouden. Samaa hokemaa hän toistanut pari viime vuotta. Kaupunginjohtajan budjettikirja vaikuttaakin tässä suhteessa oikealta satukirjalta.Tajuavatko Riihimäen valtuutetut tämän? Tuskin!

Kaupunginjohtajankin mukaan tilikauden tulos niin ensi vuonna kuin koko suunnittelukautena on alijäämäinen. Näin ollut jo pari edellistäkin tilikautta. Muuten katselin keskussairaalaa. Alibudjetointi jatkuu, sopeutustoimia tehdään n. 2 milj, mm. Ryksin asemaa muutetaan siksi, omaisuutta myydään,silti tasealijäämä v. 2012 13,9 milj. 


Isot alijäämät varmaan tulee myös terveyskeskuksesta. Riihimäki iso maksaja - väkisin työntyy taloussuunnitelmavuosina näitä kuntayhtymien alijäämiä maksuun! Kts. miten talousarviossa nämä maksuosuudet on käsitelty - luulen, että ei todellisen tilanteen mukaisina, vaan pienin nousuprosentein edelliseen vuoteen verrattuna!

Hälytyskellojen tulisi soida ja toimenpiteitä tulisi kohdentaa, ennen kuin oikaisutoimet ovat tehottomia. Uudella valtuustolla ei ole varaa taloudellisiin päiväuniin. Investointiohjelma pitäisi puristaa todella minimiin. Herääkö puolueet ymmärtämään talouden tosiasiat? Se nähdään!


Lisäksi ns. vanhojen puolueiden ei tulisi olla maailman omistajia. Ensivuoden valtuustossa on 15 uutta valtuutettua ja lisäksi uusi viiden hengen ryhmä perussuomalaisia. Tämän luulisi jo ajattelevia valtuutettuja hirvittävän. Olen ehdottanut, että Riihimäen perussuomalaiset tulee ottaa tasavertaisina kumppaneina mukaan päätöksentekoon. Olen ehdottanut, että uusi valtuusto käsittelisi Riihimäen valtuuston talousarvioehdotuksen uudestaan tammi- helmikuussa. Se ei ole virka- ja luottamushenkilöitä liikuttanut. On tuntunut kuin olisi kiville puhunut.


Mikko Lund

Ei kommentteja: