lauantai 2. heinäkuuta 2011

Yle: Kansan keskuudessa juhlii suurin oppositiopuolue

Ylen lehtikatsaus: Kansan keskuudessa juhlii suurin oppositiopuolue

Perussuomalaiset ovat Ylen mielipidemittauksen mukaan Suomen suurin puolue. Perussuomalaisia kannattaa tällä hetkellä 23 prosenttia. Kokoomuksen kannatus on 21 prosenttia ja sosialidemokraattien 18 prosenttia. Keskustan kannatus on pudonnut ennätyksellisen alas 13,8 prosenttiin.
Perussuomalaiset ovat nostaneet kannatustaan toukokuusta 2,4 prosenttiyksikköä. Kaikkien kolmen suuren puolueen kannatus on laskenut toukokuun mittaukseen verrattuna alle prosenttiyksikön.
Ylen lehtikatsauksessa lehdet kommentoivat perussuomalaisten kannatusta.
Perussuomalaisten kannatuksen kasvu viestii politiikan murroksesta, otsikoi perjantain Ilkka pääkirjoituksensa. Lehti viittaa Ylen teettämään kannatuskyselyyn, jossa perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan. Ilkka arvelee, että jos hallitusneuvotteluihin lähdettäisiin viimeisimmän kyselyn perusteella, Timo Soinin olisi vaikea välttää neuvottelujen vetäjän vastuuta.
Lehti tulkitsee, että kansa ei kyselyn mukaan rokota Soinia ollenkaan samalla tavalla kuin muut puolueet. Hallituksesta poisjääminen ymmärretään linjaukseksi EU-politiikkaan -ei vastuun pakoiluksi.
Ilkka siteeraa kirjoituksessaan Timo Soinia, jonka mukaan kannatuskyselyihin ei pidä höynähtää. Lehden mielestä niistä painuu puolueiden selkäytimeen joka tapauksessa unohtumaton jälki: kyselyt ovat kansan antamaa palautetta.
Ilkka toteaa, että hallituspuolueilla ei ole varaa kansaa kosiskeleviin päätöksiin. Vaikeat päätökset on vain tehtävä ja pyrittävä selittämään äänestäjille parhain päin.
Oppositio juhlii kansan parissa
Savon Sanomat kommentoi hallituksen tilaa todeten, että kansalaisten keskuudessa juhlii suurin oppositiopuolue. Luottamusta edeltävässä eduskuntakeskustelussa hallituspuolueet syyttivät perussuomalaisia vastuunpakoilusta, kun nämä eivät lähteneet hallitusvastuuseen. Ylen uusin mielipidemittaus todistaa kuitenkin toista: perussuomalaisten kannatus on noussut ja on jo reilusti ohi kokoomuksen.
Lehti arveleekin, että Timo Soini viettää elämänsä kesää. Tunnelmat vain paranevat sitä mukaa, kun EU sotkeutuu yhä syvemmälle talouskriisiinsä.
Jymyuutinen: Enemmistö kansalaisista uskoo hallituksen kaatuvan
Perjantain Hesari esitteli TNS Gallupin Helsingin Sanomille tekemän tutkimuksen, jonka mukaan enemmistö kansalaisista ei usko hallituksen pysyvän pystyssä neljää vuotta.
Väitteen ”Hallitus hajoaa ennen seuraavia eduskuntavaaleja” allekirjoittaa 42 prosenttia kansalaisista. Eri mieltä väitteestä on 35 prosenttia ja ”ei osaa sanoa” olevien määrä on 23 prosenttia.
Kokoomuksen kannattajista väitteeseen uskoo 34 prosenttia, sosialidemokraateista 33 prosenttia, perussuomalaisista 73 prosenttia, keskustalaisista 63 prosenttia, vasemmistoliitosta 16 prosenttia, vihreistä 35 prosenttia ja muut 42 prosenttia.
Väitteestä eri mieltä olevien määrät ovat vasemmistoliitossa 55 prosenttia, kokoomuksessa 50 prosenttia, sosialidemokraateissa 45 prosenttia, vihreissä 45 prosenttia ja keskustassa 14 prosenttia.
Tutkimusjohtaja Juhani Pehkonen pitää tulosta epätavallisena: ”Yleensä hallituspuolueiden kannattajat ovat kyllä olleet sitä mieltä, että hallitus kestää koko vaalikauden.”
Elämme siis hyvin poikkeuksellisia aikoja.

Mikko Lund

Ei kommentteja: