torstai 7. heinäkuuta 2011

Vastausta arvostelijoilleni, hallituksessa vasemmiston ääni kuuluu paremmin

Vastausta arvostelijoilleni
En ymmärrä eräiden henkilöiden tarkoitushakuista huolestumista muutamasta kaupunginjohtajaa koskevasta sanasta. Kirjoitin mm. 5.7.  blogissani, että Riihimäki ei ole kyennyt uudelleenarviointiin. Muutamat lukijat ovat pahoittaneet  mielensä. Heidän mielestä kaupunginjohtajaa ei saa arvostella. Minun mielestä kaupunginjohtajaa pitää arvioida ja arvostella jatkuvasti. Siitä myöhemmin.
 Olen sosialidemokraatti  ja tunnen hyvin SDP:n ohjelman. Siitä olen joutunut  huomauttamaan niin porvareille kuin sosialidemokraateille, että paikalliset demarit eivät ole aina tunteneet  ohjelmaa. Herajoella  olemme yhteisesti korostaneet, että ohjelmasta on pidettävä kiinni.   Muuten voi käydä, kuten  edellisen Vanhasen ja Kiviniemen hallituksen aikana maassa kävi: rikkaat  ovat rikastuneet, köyhät köyhtyneet, työttömyys on laajaa   ja valtion rahat on tuhlattu.  Suomalaiset  voivat huonosti.
 Olen ylpeä  SDP:n ohjelmasta. Ihmisten ongelmia ja vaikeuksia on pyrittävä ratkaisemaan.  Syrjäytyminen ja kahtiajako on estettävä. Se on turvallisuuskysymys, kuten poliisiministeriössä on asiantuntevasti huomautettu.
 Olen maan hallituksen  ja SDP:n kanssa samaa mieltä, että  maassa ja Riihimäen ja Hyvinkään seudulla tarvitaan kuntauudistus. Suurin syy  tähän on valtion ja kuntien rahojen loppuminen. Tavoite on muodostaa vahvat peruskunnat työssäkäyntialueiden mukaisesti.  Tällä pyritään kuntapalveluiden turvaamiseen kustannustehokkaasti. Mielestäni  tavoitteena tulee olla  Hyvinkään ja Riihimäen yhdistyminen. Selvää on , että Hausjärvi ja Loppi kuuluvat  samaan kuntaan.


Hyri -kaupunki on toiveikas visio, sitä kannattaa pitää nähtävissä olevan vaikean tulevaisuuden tavoitteena. Se voisi paremmin toteuttaa kohtuullisin julkisin kustannuksin tulevaisuuden palvelut - vähentää tulevien aikuisten veropaineita. Vanhojakaan ei pidä unohtaa; ovella on vanhuspalvelulaki - lapset ja vanhukset/yhteiskunnan heikot pannaan samaan asemaan subjektiivisen oikeuden haltijoina. Se lisää kustannuksia ja siksi on keskityttävä sosiaalisten palvelujen rakenteen ja kustannusten priorisointiin - siinäkin suuri kuntayksikkö on toimivampi ratkaisu.
 
Riihimäen kaupungin vapaata valinnan  mahdollisuutta rajoittaa   yli 100 miljoonan euron velka. Valtiokaan ei katso tällaista velkakuormaa hyvällä. Kaupungin on todella ponnisteltava, jotta velkaantuminen  saadaan laskuun.  Kaikkia keinoja on käytettävä ja yksi on kuntarakenteen uudistaminen.

Myönnän, että joskus  olen vihainen ja käytän kärkästäkin tekstiä. Vallankäyttäjiä, kuten kaupunginjohtajaa,  on arvosteltava   ihan senkin takia,  ettei  vallankäyttäjä turhaan ylpisty ja muutu ylimieliseksi. Hänen pitää palvella kaupunkilaisia ja kestää  vähän arvosteluakin.   Siitä hänelle maksetaan.
Kepu matkalla kohti "hautaansa"

Yleisradion gallupissa äskettäin  keskustapuolueen  kannatukseksi mitattiin 13,8 prosenttia. Eduskuntavaaleista alkanut syöksykierre jatkuu.
Keskusta on tähän asti saanut hallita kasvukeskusten ulkopuolista Suomea, joka vaalikartoissa on ollut valtaosin keskustan vihreää. Tämän taustalla on se, että keskusta/maalaisliitolla ei sitten 1960-luvun ole ollut maaseudulla kilpailijaa. Nyt on. Perussuomalaiset haastoivat keskustan sen omilla historiallisilla juurilla.
Ensi vuoden kuntavaalit  ja presidentinvaalit  aiheuttavat Kepulle kovan haasteen. Säilyykö puolue kuntakartalla, vai onko edessä  todellinen katastrofi?

Oppositiossa vasemmiston ääni kuuluisi vain porstuaan

Kansan uutisten pääkirjoittaja jatkaa pohdintaa siitä, kantaisiko vasemmiston ääni oppositiossa paremmin.
Lehti kirjoittaa: ”On hyvin vaikea ymmärtää, miten Vasemmistoliitto voisi oppositiossa ajaa paremmin kriisiytyvän Euroopan ongelmia tai mitään muutakaan puolueelle tärkeää. Oppositiossa Vasemmistoliiton ääni olisi kantanut eduskunnan porstuaan saakka, jos sinnekään – kahdeksan vuotta riittää esimerkiksi. Hallitusestradilta kuuluvuus on parempi.
Oppositiossa vasemmistolla olisi ollut tovereinaan kaksi puoluetta, jotka ovat kuin lähtölaukausta odottavia, korskuvia ravureita. Molempien malttamattomuus näkyy. Perussuomalaiset pörhistelevät vaalivoittonsa hurmiossa ja keskustan suunnalta tuleva kommentointi on kitkerämpää kuin sappi. Niiden välissä pienimmällä oppositiopuolueella olisi ollut melkoisen ahdasta.
Vasemmistoliiton hallitukseen meno ei kuitenkaan tarkoita kritiikittömyyden aikaa. On vain nähtävä, että tässä maailman ajassa, kun ottaa huomioon historiallisen vaalituloksen, sixpackin synnytystuskat, laajenevan EU-kriisin ja ennustamattomat talousnäkymät, on parempi, että Vasemmistoliitto on hallituksessa kuin pihalla. ”

Mikko Lund 

Ei kommentteja: