lauantai 23. heinäkuuta 2011

Skinnari: Ylistys taiteelle


Skinnarilta avausruno Renko- viikolle


Kansanedustaja runoilee. Jouko Skinnari on mm. Lahden runomaratonin puheenjohtaja. Kansanedustaja Jouko Skinnari  (sd)  lähettänyt avausrunonsa  Renko- viikolle.

”Ylistys taiteelle

Kuvataiteen suuri tapaus on Renko- viikolla. On luovuus kunniassa, värit ja muodot vauhdissa. On Hyvää taidetta paljon.

Presidenttikin kuvataiteilee. Tarjakin voisi tulla Renko- viikolle, erityisesti ensi kesänä, kun ei paina presidenttiys, elleivät YK-tehtävät estä.

Ilmaise itseäsi kuvalla, sitähän me yritämme. Renko- viikolla on lahjakkuuksia, monta tulevaisuuden taiteilijaa. Luovuutta me tarvitsemme, saadaksemme innovaatioita, uusia työpaikkoja kaikille.

Eläköön kuva, eläköön taide, eläköön kuvataide, eläköön me, eläköön Renko- viikko, kuvataiteen tiennäyttäjä.

Jouko Skinnari”


Kesästä laulan: Olen suomalainen!


Kesä on Suomessa yksi ohikiitävä vuodenaika. Kaikki kehittyy niin nopeasti. Hellepäiviä pitäisi olla vain muutama. Kun kesä on edessä, se on vielä kaukana ja ajattelen tekeväni sitä ja tätä, kyllä sitä ehtii. Mutta kun se on kohdalla, et ole ehtinyt paljon mitään. Se on kohta ohi. Kesä on niin lyhyt.

Ehkä sää on muuttumassa. Hellepäiviä on tänä vuonna ollut jo useamman vuoden edestä. Olin ajatellut tehdä lomalla ja mökillä halkoja, mutta yli kolmenkymmenen asteen helteet ovat hyydyttäneet aikomukset.   

Nautitaan siis kesästä ja helteistä, tuskin enää tänä kesänä on tällaisia säitä.

Luin Paavo Rantasen kirjan, Vaikea tie rauhaan.
Todella, Neuvostoliitto saneli Suomelle 1944 kovat rauhanehdot, joihin oli pakko alistua. Neuvostoliitto uhkasi maan miehittämisellä, jos ehtoihin ei suostuta. Se oli Suomelle kovaa aikaa, mutta Suomi vältti Neuvostoliiton miehityksen ja säilytti itsenäisyyden.

Mikä olisi hyvää kesäruokaa?

Hiilihydraatit pois, rasvaa lisää, vain vihreitä kasviksia tai pari viikkoa kaalisoppaa. Ravintosuosituksia riittää. Kuka näitä jaksaisi noudattaa? 
Moni  on kesällä aloittanut ruokavalio- ja elämäntapamuutoksia. Silti suomalaisten suosituin vihannes on edelleen makkara.
Tuoreravinto, kuidut ja oikeanlaiset rasvat ovat hyvän kesäruokavalion perusta.

Kesä on hyvä aika aloittaa elämänmuutos, sillä kasviksia ja marjoja on hyvin saatavilla.  Marjoja tulisikin syödä joka päivä. Kesälomaa voi käyttää myös marjastamiseen ja sienestämiseen. Marjoja voi myös  säilöä.

Lämpötilojen ollessa  helleluvuissa  on kiinnitettävä  huomiota riittävään nestetasapainoon. Vaatimus koskee kaikkia ihmisiä vauvasta vaariin.

Retkeily luonnossa, marjastaminen ja sienestäminen  antaa liikuntaa  ja samalla saa myös ”satoa”.

Marjojen syönnillä ruokavaliota voi keventää. Samalla tulee käyttää hyödyksi kotimaisia juureksia ja kasviksia.

Suomi on kesätapahtuminen maa

Jokainen itseään kunnioittava paikkakunta järjestää oman kesätapahtuman. On musiikkijuhlia, on soututapahtumia ja tansseja. Meneillään on Renko- viikko, ensi viikonloppuna on Kotkan Meripäivät, Tapsan tahdit  Nokialla, Työväen Musiikkitapahtuma Valkeakoskella jne. Tapahtumia riittää. Jokaiselle löytynee jotakin. Rentoudutaan ja nautitaan Kesästä!

Mikko Lund


Ei kommentteja: