tiistai 19. heinäkuuta 2011

Perheväkivalta lisääntyy

Perheväkivalta lisääntynyt


Hesari on kertonut, että poliisin tietoon on tullut alkuvuodessa viidennes enemmän väkivaltarikoksia kuin viime vuonna.
Perheväkivallasta tehtiin alkuvuodesta poliisille noin 2 500 ilmoitusta, mikä on kolmanneksen enemmän kuin viime vuonna.

Miksi Jeppe on väkivaltainen?  Alkoholi on monessa tapauksessa laukaiseva tekijä. Mutta silti, miksi suomalaiset juovat rähinäviinaa. Osaa viinaa juoda moni muukin kansakunta, mutta se ei tarkoita, että siellä ryhdyttäisiin aviopuolisia tai lapsia pahoinpitelemään. Miksi suomalainen mies turvautuu väkivaltaan?

Äskeisen laman aikana alkoholin kulutus väheni ja  myöskin väkivaltarikokset vähenivät. Tämä kehitys lienee päättynyt. Kun alkoholin kulutus kasvaa, kasvaa myös pahoinpitelyt.

Helsingin Sanomat oli haastatellut oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkijaa Martti Lehteä, joka piti lisääntymisen syynä vuodenvaihteen lainmuutosta. ”Lievät pahoinpitelyt eivät olleet aiemmin syytteen alaisia, vaan syytteen nostaminen on riippunut asianomistajan tahdosta. Nyt tutkintapäätöksen tekee poliisi ja jutut viedään aina syyteharkintaan saakka.”


Helsingin terveyslautakunta: Helsingissä ei törttöillä humalassa tulevaisuudessa

Helsingin Sanomat kertoo Helsingin terveyslautakunnan alkoholipoliittisesta kannanotosta. Helsinkiläisten humalajuomista aiotaan vähentää ja säästää kustannuksia ja rahaa.

Kaupunginhallituksessa  ei päästy poliittiseen sopimukseen, että terasseilla alkoholin anniskelua olisi rajoitettu klo 22 jälkeen. Helsingin Apulaiskaupunginjohtaja Paula Kokkonen (kok) syytää kaupunginhallitusta ”lepsuilusta”.

”Hallitus ei kyennyt tekemään päätöksiä tarpeeksi jämäkästi. Poliitikot haluavat miellyttää ihmisiä, sillä kuka äänestäisi sellaista, joka kieltää kaiken kivan?”, kysyy Kokkonen.

”Poliitikkoja vastustetaan aina, kun he yrittävät laittaa kansaa kuriin. Poliitikko ei saisi olla niin heikko – edes vaalien alla  - että sortuu miellyttämään kansaa. On nähtävä kokonaiskuva, opastaa Kokkonen, entinen aktiivipoliitikko.

Siinä missä kaupunginhallitus ei kyennyt vetämään linjaa, kaupungin terveyslautakunta kykeni.

Terveyslautakunta päätti kesäkuussa, että kaikista lääkäriin tulleista alle 18 v tehdään lastensuojeluilmoitus ja kerrotaan vanhemmille.

Alle 13- vuotiaista päihtyneistä pyydetään psykiatrin arvio ja 13 – 15- vuotiaista nuorisopsykiatrin lausunto, tarvitseeko nuori hoitoa.

Hesari kuvaakin Helsingin tilannetta: Ensin lähti tupakka, nyt alkoholi, seuraavaksi ylipaino.

Sellaista keskustelua ja päätöksiä Helsingissä. Onko Riihimäen kaupungissa  tai seudulla seuraajia? Päihteiden kulutuksen vähentäminen on yksi keino siinä, kun tavoitteeksi asetetaan menojen ja kustannusten vähentäminen.

Mikko Lund

Ei kommentteja: