sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Terrori-isku Norjassa

Terrorri-isku Norjassa. Pommi aiheutti kaaoksen Oslon ytimessä, useita ihmisiä kuoli
 
Oslon seutu oli kaakoksessa perjantai- iltana. kun Norja joutui kahden tuhoisan terrori-iskun kohteeksi. Lähellä pääministerin kansliaa räjähti pommi alkuillasta. Poliisin mukaan iskussa kuoli seitsemän ihmistä ja kaksi loukkaantui vakavasti. Asiasta kertoi Helsingin Sanomat.

Äärioikeisolainen uskonkiihkoilija iski sosialidemokraattisten nuorten kesäleirille Norjassa

Norjan poliisin mukaan ainakin 84 ihmistä on kuollut ja useita loukkaantunut Utøyan saaren joukkosurmassa. Poliisiksi pukeutunut mies avasi tulen ihmisiä kohti saaressa, jossa oli meneillään Norjan työväenpuolueen nuorten kesäleiri. Ampuminen alkoi perjantaina tunteja sen jälkeen kun Oslon keskustassa räjähti 7 surmannut pommi. Vakavasti loukkaantuneita iskuissa on yhteensä noin 30.
Vakavasti loukkaantuneet on kuljetettu Oslon yliopistoliseen sairaalaan, jossa hoidetaan 11:ä pommi-iskussa ja 17:ää Utøyan verilöylyssa loukaantunutta. Yliopistollinen sairaala odottaa mahdollisesti uusia potilaita toisista sairaaloista.
Uhrien etsimistä niin saaresta kuin vedestä sen ympärillä on jatkettu tänään. Löydettyjä ei ole vielä tunnistettu, kertoo sanomalehti Dagbladet.
Perjantaina Norjan poliisi oli varmistanut kymmenen ihmisen kuolleen Utøyan saaren tragediassa.
Saaressa ampuminen alkoi perjantaina noin puoli kuudelta paikallista aikaa, muutama tunti ainakin seitsemän ihmisen hengen vieneen Oslon pommi-iskun jälkeen.
Silminnäkijöiden mukaan mies kertoi tekevänsä tarkastusta liittyen Oslon räjähdyksiin. Hän oli koonnut ihmisiä ryhmäksi ja alkanut sitten ampumaan käsiaseella, automaattiaseilla ja haulikolla. Poliisin mukaan saaresta on löytynyt laukaisemattomia räjähteitä. Tiedot perusrtuvat Yle Uutisten välittämiin tietoihin.


Epäilty on äärioikeistolainen uskonkiihkoilija

Norjalaismedia on etsinyt kuumeisesti tietoa nuorisoleirin massamurhasta ja Oslon pommi-iskusta epäillystä Anders Behring Breivikistä. Poliisi ei ole vahvistanut epäillyn henkilöllisyyttä, mutta hänet on nimetty lukuisissa norjalaisissa tiedotusvälineissä. Norjalaismies kirjoitteli poliisin mukaan jyrkän kristillisillä verkkosivuilla.
Rikosrekisterissään epäillyllä ei entuudestaan ole ollut juurikaan merkintöjä. Oslon poliisi kuvaili lauantaiaamuna tiedotustilaisuudessa, että epäiltyä voi pitää äärioikeistolaisena kristillisenä uskonkiihkoilijana.
Aftenposten-lehden mukaan Breivik kirjoitteli politiikkafoorumilla myös olevansa islamin kritisoija ja nationalisti. Facebook-sivullaan Breivik oli luetellut kiinnostuksen kohteikseen kehonrakennuksen, konservatiivipolitiikan ja vapaamuurariuden.
Viisi päivää ennen iskuja miehen nimellä oli julkaistu Twitterissä viesti: ”Yksi ihminen, joka uskoo, vastaa sataa tuhatta, joilla on pelkkää kiinnostusta.” Ajatus on 1800-luvulla vaikuttaneen filosofi John Stuart Millsin.
Anders Behring Breivik pidätettiin Utøyassa, työväenpuolueen leirisaarella. Poliisi on tehnyt kotietsinnät epäillyn kahteen osoitteeseen. Norjalaismedian mukaan etsinnät kohdistuivat Breivikin asuntoon Oslossa ja hänen maatilaansa Ruotsin rajalla.
Norjalaislehti Dagbladet kirjoittaa, että Breivik oli saattanut pitää maatilaa pommi-iskunsa koelaboratoriona. Poliisi on eristänyt maatilan Hedmarkin läänissä, sillä siellä voi olla todistusaineistoa: lehtitietojen mukaan Breivik oli pari vuotta sitten perustanut maatalousyrityksen, minkä kautta hän pystyi laillisesti hankkimaan suuria määriä räjähdysherkkiä kemikaaleja.
Breivik oli hankkinut toukokuussa kuusi tonnia lannoitusainetta. Tiedon antanut tukkuliike kuvaa tätä tyypilliseksi maatilan tilaukseksi. Joistakin lannoitusaineista on aikaisemmissa tapauksissa rakenneltu räjähteitä. 


Hesarin haastattelema Tuomioja: Suomi on säästynyt terrorismilta sattuman ansiosta

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) mielestä Suomessakin on suhtauduttava vakavasti terrorismiin.
- Enää ei voi ajatella, ettei Pohjoismaissa voisi tapahtua mitään. Pommi-iskuja on tapahtunut ennenkin ja voi tapahtua vastakin. Mutta oli tämä tietysti sokki ja järkytys, ministeri kommentoi Viron matkaltaan.
Suomi ja Islanti ovat toistaiseksi ainoat maat, joihin ei ole tehty terrori-iskua. Tuomiojan mielestä Suomi on säästynyt terrori-iskulta sattumalta.

Mikko Lund

Ei kommentteja: