maanantai 4. heinäkuuta 2011

Venäjän siirtyminen yhteiskuntajärjestelmästä toiseen on pysäytetty

"Venäjän siirtyminen yhteiskuntajärjestelmästä toiseen on pysäytetty"

Venäjän siirtyminen yhteiskuntajärjestelmästä toiseen on pysäytetty ja edessä ovat kovat ajat, sanoo ohjelmajohtaja Arkadi Mošes Ulkopoliittisesta instituutista Helsingin Sanomien sunnuntaihaastattelussa.
"Transitio oli meneillään ensimmäiset kahdeksan vuotta, mutta sitten päätettiin, että pysäytetään se ja puretaan monia uudistuksia, jotka oli tehty 1990- luvulla. Hybridivaltio säilöttiin ja saatiin näyttämään luonnolliselta. "  Hybridivaltion syntyyn johtanutta politiikkaa on kutsuttu tämän linjan pääarkkitehdin mukaan putinismiksi.
Tänä kesänä tulee kuluneeksi 20 vuotta Neuvostoliiton romahduksesta. Mošesin mukaan uudelleen syntynyttä Venäjää uudistettiin ensimmäiset kahdeksan vuotta mutta sen jälkeen kehitys pysähtyi.
"Pelkään, että jos Venäjä ei muutu modernimmaksi, se alkaa muistuttaa yhä enemmän kolmannen maailman maata", Mošes arvioi.
Venäjä on meidän  läheinen naapurimaa. Me emme voi maantieteelle mitään. Meidän on hyväksyttävä tämä  tosiasia. Meidän on yritettävä ymmärtää  Venäjää, niin kuin ymmärsimme ja yritimme ymmärtää Neuvostoliittoa. 
Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Pekka Hakala on haastatellut  ohjelmajohtaja Arkadi Mošesta Ulkopoliittisesta instituutista.

Ei kommentteja: