lauantai 9. heinäkuuta 2011

HS: Leif Salmén: "Euro - erään utopian kuolema"

Torstaina Hesarin mielipiteissä kirjoitti Leif Salmén  aika napakasti "Euro - erään utopian kuolema". Eilisessä Hesarissa lehti haastattelee Lipposta ja miten onkaan, että
Lipponen tunnustautuu  EU- ja Euro- uskovaiseksi.

HS: Salmén: Euro  - erään utopian kuolema

Salménin mukaan runsas vuosi sitten EU:n komissio, EKP  ja kaikki johtavat europoliitikot vakuuttivat meille, että 110 miljardin euron lainapaketti Kreikalla palauttaa rauhan Euroopan finanssimarkkinoille ja maa selviää velkakriisistään. Uusia lainoja ei enää tarvita. Samaa toisti Jyrki Katainen, joka vakuutti ja vannoi, että pensaspalo ei leviä metsäpaloksi.

EU- johtajat ovat osoittautuneet epäpäteviksi

Salménin mukaan  nämä johtajat ovat osoittautuneet epäpäteviksi. Heihin ei voi luottaa. Vuodessa eurokriisi on pahentunut, syventynyt ja laajentunut.

Politiikka on epäonnistunut

Viimeaikaiset tapahtumat velkamarkkinoilla kertovat Salménin mukaan, että entistä karmeampaa on luvassa. Kriisimaiden, myös Belgian ja Italian velkapapereiden korot ovat nousseet. Kreikan kymmenen vuoden velkakirjoista on vaadittu melkein 17 prosentin korkoa. Samalla Kreikan lainaohjelman ehtojen täyttäminen ajaa maan talouden syvään lamaan, josta sen on mahdoton toipua. Eurojohtajat, talouskomissaari Olli Rehn etunenässä, vaativat lisää samaa: ”Politiikka on epäonnistunut, siis jatkakaamme sitä!”

Salménin mukaan hallitun velkasaneerauksen hylkääminen lisää tulevia luottotappioita, vaikeuttaa prosessia eikä auta Kreikkaa jaloilleen. Jotta Kreikka selviäisi veloistaan, sen olisi vuosikymmenien ajan ylläpidettävä viiden prosentin vuotuista budjettiylijäämää. Sellaiseen temppuun ei kykene edes paroni von Münchhausen.

Kohta Kreikalla on pääosin vain julkisia luotottajia. Melkein kaikki yksityiset riskit on sosialisoitu. Prosessi piirtää Salménin mukaan ”karmean kuvan johtavien europoliitikkojen pelkuruudesta, epäpätevyydestä ja harkintakyvyn puutteesta. Syvälle piintynyt ryhmäajattelu ja epä-älyllinen ongelmien kieltäminen  ovat estäneet eliittiä näkemästä. että kriisi on ilmentymä euron valuviasta, koko järjestelmän toimimattomuudesta”.

Poliitikot sulkivat silmänsä valuuttaunionin riskeiltä

”Nyt toteutuu se riski, jonka rahaliittoa ajaneet poliitikot ottivat 1990- luvulla, kun he sulkivat silmänsä kaikilta niiltä ongelmilta, jotka sisältyivät valuuttaunioniin ilman talousunionia.”

Liittovaltiolla ei ole legitimiteettiä

Salménin mukaan eliitti haluaa paeta ikävää kriisiä kohti liittovaltiota.

”Sellaisella ei ole meidän Euroopan kansalaisten silmissä minkäänlaista legitimiteettiä. Sellaisen toteuttaminen  – verotusoikeuksineen, lainsäädäntöineen ja sanktioineen  -
tulee kohtaamaan eurooppalaisten vastarinnan, johon verrattuna Madridin ja Ateenan protestit ovat kilttejä lastenkutsuja”.


 HS: EX- puhemies Paavo Lipponen arvostelee  rahaliittoa löysästä menosta

Eilisaamun Helsingin Sanomat  yllätti. Helsingin Sanomat oli haastatellut Paavo Lipposta ja Lipponen antaa  vähän opetusta, miten EU:ssa pitäisi toimia. Lipposen mielestä ”populistit ovat saaneet monopolin EU- kritiikissä”. Suomi ei ole EU:ssa vain ”jököttämässä ja jankuttamassa”, vaan etsii ratkaisua muiden kanssa, sanoo entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd).

Lipposen mielestä populistit ovat saaneet monopolin EU- kritiikissä. ”On turhaan annettu joillekin kriitikon rooli. Me olemme EU:n ytimessä  siksi, että meillä on vielä suurempi oikeus arvostella. Kritiikkiä pitää esittää silloin, kun siihen on tarvetta. ”Tässähän on  kyse kansalaisten tyytymättömyydestä, protestista tätä menoa kohtaan. Päätöksiä tehdään liikaa suljettujen ovien takana”, sanoo Lipponen.

Rahaliitossa Lipponen näkee virheitä. Ensin suuret maat näyttivät huonoa mallia rikkomalla vakaussopimuksen. ”Ei ollut riittävästi kontrollia eikä mahdollisuutta saada tilastoja maista. Tässä on oltu liian löysiä. Euro on sinänsä ollut järkevä projekti Suomen kannalta”, sanoo Lipponen.

Suomen linja eurokriisin hoidossa on Lipposen mielestä ollut likellä suurten jäsenmaiden kantoja. ”Kun katsoo, mitä Saksa nyt tekee, niin Suomi on hyvin lähellä sitä. Saksassakin otetaan eurokriisin hoidossa enemmän huomioon kansalaisten mielipiteet”, arvioi Lipponen  Helsingin Sanomissa.


Mikko Lund

Ei kommentteja: