perjantai 15. heinäkuuta 2011

Raiskauksista ja poliisin tehtävien yksityistämisestä ym.

Terveisiä lomilta, Suomen parhaasta suvesta! Kuukauden kärsimys. Pitäisi tehdä muuta kuin varasinaista työtä.
Yhteys ei tahtonut syntyä. Sellaista mm on maalla.


Keää ja kärpäsiä. Koitetaan kestää!


IL: Raiskaustuomioita on kovennettava

Iltalehti patistaa uutta oikeusministeriä Anna- Maija Henrikssonia toimintaan

Oikeusministeri Anna-Maija Henrikssonin on paneuduttava uusiin rikollisuuden piirteisiin - murhista ja varkauksista raiskauksiin ja kovennettava tuomiota.
Iltalehti kirjoittaa:
Raakuudesta on seurattava raskas rangaistus. Kuitenkin useita murhaajia on päässyt viime viikkoina helposti pakoon vankiloista. Niissä lienee vartijapulaa - mutta myös herkkäuskoisuutta. Otetta on tiukennettava.
Ulkomaalaiset ovat olleet kesävarkaina suomalaisia näppärämpiä, ovelampia ja röyhkeämpiä. Rangaistuksetkaan eivät vaikuta heihin siten kuin suomalaisiin, sillä maahantulijoilta on vaikea periä sakkoja ja suomalainen vankila saattaa voittaa heidän kotiolonsa.
Rikosten yleistyminen heijastuu väistämättä maahanmuuttoasenteisiin. Linjaa on tiukennettava hallitusti ennen uutta jytkyä. Schengenin sopimustakin voi tarkistaa - monella EU-maalla on tässä yhteinen intressi.
Tavallisen kansalaisen on pakko sopeutua tähänkin muutokseen. Jos ennen jätettiin ovi auki tai avain helppoon kätköön, on nyt paras sulkea ovet ja ikkunat jopa omalle takapihalle mennessä. Tämä on yksi globalisaation hinnoista.
Seksirikoksista on kohuttu useana kesänä. Tuomiot ovat silti pysyneet lievinä ja korvaukset uhreille mitättöminä, vaikkei vertaisikaan Hiihtoliiton asteikkoon. Rangaistus- ja korvaushaitaria on venytettävä

Professori Tuori huolissaan poliisin tehtävien yksityistymisestä

Oikeustieteen professori Kaarlo Tuori on huolissaan poliisin tehtävien siirtymisestä yksityisen järjestyksenvalvonnan piiriin, kertoo Helsingin Sanomat.
Poliisin resurssien leikkaaminen on synnyttänyt lisää kysyntää yksityisille turvapalveluille. Tämä voi johtaa julkisten palveluiden leikkauksiin, Tuori arvelee.
Helsingin Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla tehtiin kokeilu, jonka aikana poliisi laajensi yksityisen vartiointiliikkeen toimialuetta läheiselle torille. Tavallisesti vartiointiliikkeet eivät saa valvoa järjestystä julkisissa tiloissa, kuten kaduilla ja toreilla, sillä ne kuuluvat poliisin vastuulle.
Vartijan toimialuetta laajentanut kokeilu oli Suomessa ensimmäinen laatuaan. Vuoden mittainen kokeilu vähensi aukiolla tehtyjä rikoksia selvästi.
Tuori on huolissaan kansalaisten oikeusturvasta, mikäli turvapalveluiden yksityistäminen jatkuu. Hän muistuttaa, että poliiseilla on huomattavasti tiukemmat vaatimukset koulutuksessa kuin vartijoilla, ja poliisien työtä koskevat myös tiukemmat määräykset.

Työikäisten kunto romahtaa ennen aikojaan
Juhannuksen alla julkistetun tutkimuksen mukaan kuntoliikuntaa pitäisi yhä vahvistaa. Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön selvityksen mukaan suomalaisten työikäisten kestävyyskunto on suhteellisen hyvä, mutta alle 40-vuotiaita miehiä ja naisia on mennyt odotettua enemmän kehnoon kuntoon.
Tämä ei ole suuri ongelma vielä, mutta jyväskyläläissäätiön mukaan tulevaisuudessa tilanne voi muuttua dramaattiseksi.
Optimistisenkin ennusteen mukaan heikon kestävyyskuntonsa vuoksi suuressa riskissä olevan väestön määrä kasvaa seuraavan 10 vuoden aikana puolella. Erityishuoli on nuorista työikäisistä miehistä.
Kuntoliikunnan puolesta on maassa tehty työtä pitkään. Toki tuloksiakin näkyy: vapaa-ajan liikunta on lisääntynyt ja ihmisten terveydentila kohentunut.
Vastuu omasta fyysisestä kunnosta on ihmisellä itsellään. Silti sekä yhteiskunta että työnantajat voivat tehdä asiassa osansa.

Kreikalla pian velkaa yli 160 prosenttia bruttokansantuotteesta

Kreikan velkasuhde kasvaa ensi vuonna yli 160 prosenttiin, Euroopan keskuspankki ennusti torstaina.
EKP:n arvion mukaan velkasuhde kääntyy kuitenkin sen jälkeen laskuun. Velkasuhteen pitäisi laskea 127 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.
Velkasuhde tarkoittaa sitä, kuinka paljon valtiolla on velkaa verrattuna sen bruttokansantuotteeseen.
Kreikalla on valtionvelkaa noin 350 miljardia euroa. Maa ei pysty hankkimaan pitkäaikaista lainaa markkinoilta, joten sen on pakko hakea apua EU:lta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta. Kreikka neuvottelee parhaillaan EU:n ja IMF:n kanssa toisesta 110 miljardin euron lainapaketista.
"Jos apua ei tule pian, talousreformimme epäonnistuu", Kreikan pääministeri George Papandreou varoitti torstaina.

EU-johto pohtii Italian ja Kreikan tilannetta

EU:n presidentti Herman Van Rompuy on kutsunut unionin avainhenkilöt pikaisesti koolle huomiseksi pohtimaan talouskriisin nykyvaihetta. Uutistoimisto Reutersin mukaan esillä on Kreikan lisäksi yhä huolestuttavammaksi muuttunut Italian tilanne.
Kokoukseen osallistuvat tiettävästi ainakin Euroopan keskuspankin EKP:n johtaja Jean–Claude Trichet, EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso, talouskomissaari Olli Rehn sekä euroryhmän johtaja Jean–Claude Juncker.
Reuters luonnehti tapaamista "hätäkokoukseksi", Van Rompuyn tiedottajan mukaan kyse on lähinnä koordinoinnista.
Talouskriisi on maanantaina pöydällä Brysselissä myös euromaiden valtiovarainministerien kokouksessa, johon Suomesta osallistuu ensimmäistä kertaa Jutta Urpilainen (sd.).

Mikko Lund

Ei kommentteja: