maanantai 18. heinäkuuta 2011

Yksinäisyys ei ole lisääntynyt

Yksinäisiä on yhä vähemmän

Köyhien keskuudessa yksinäisiä enemmän


Keskusteluissa  aina silloin tällöin väitetään, että ihmisten yksinäisyys on lisääntynyt. Tutkimus ei tue väitettä. Suomalaisten yksinäisyys on Tilastokeskuksen ja THL:n kyselytutkimuksen mukaan vähentynyt viime vuosikymmeninä. Näin on käynyt kaikissa ikäryhmissä. Yksinäisyyttä jatkuvasti tai melko usein kokevien osuus on pudonnut 5,6 prosentista 3,8 prosenttiin vuosien 1994 – 2009 välillä. Vain työttömien yksinäisyys on lisääntynyt merkittävästi. He ovat viisi kertaa yksinäisempiä kuin työssä käyvät. Helsingin Sanomat kirjoitti tutkimuksesta 14.3.2011.


Vain työttömien yksinäisyys on lisääntynyt merkittävästi. He ovat viisi kertaa yksinäisempiä kuin työssä käyvät.

Hesarin haastattelema professori Heikki Ervasti Turun yliopistosta sanoo, että oleellisinta on ymmärtää, että ”köyhyys lisää yksinäisyyttä”. 


”Dramaattista on, että kun jää työttömäksi, loppuvat rahat. Toimeentulovaikeuksilla ja yksinäisyydellä on selvä yhteys.”


Harmi, että kaikki eivät hyväksy venäläisturistien  määrän kasvua

Venäläisturistien määrä on kasvanut Suomessa tasaisesti. Vuonna 2004 matkailijamäärä oli puolitoista miljoonaa, ja tänä vuonna lukema noussee jo 2,8 miljoonaan.
Ilta- Sanomissa perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavainen  esitteli pelkojaan. Hänelle venäläisten tulo Suomeen näyttää aiheuttavan lähinnä ongelmia.
Tossavaisen mielestä venäläisten maan ja kiinteistöjen ostot ovat Kaakkois- Suomessa  jo huolestuttavan laajoja. Suomalaisia loukkaa hänen mukaansa se, että samanlainen oikeus ostaa maata ja kiinteistöjä ei koske suomalaisia Venäjällä. Kaiken lisäksi "venäläiset tulevat tänne komeilla Mersuilla ja maastureilla ja ovat koppavia ja ylimielisiä ja usein käyttäytyvätkin vähän huonosti".
Sopii toivoa, etteivät kansanedustajan kommentit leviä Venäjälle tai päädy venäläisturistien korviin. Tätä matkailijajoukkoa ei kerta kaikkiaan kannata hukata, sillä venäläiset tuovat maahan runsaasti rahaa.
Viime vuonna venäläisten osuus Suomeen tulevista ulkomaisista turisteista oli  peräti 40 prosenttia. Rahaa venäläismatkailijat toivat maahan kuutisensataa miljoonaa euroa.  

Mikko Lund

Ei kommentteja: