tiistai 17. toukokuuta 2011

Mikä avuksi rattijuopomukseen?

Mikä avuksi rattijuopumukseen?
Miksi Jeppe juo?

Rattijuopumusta pidetään syystäkin vakavana liikenteen ongelmana. Ongelman ratkaisuksi on esitetty rangaistuskäytännön kiristämistä  ja rattijuopomusrajan laskemista nykyisestä 0,5 promillesta 0,2 promilleen.

Promillerajan laskussa on viitattu Ruotsin kokemuksiin. Toisenlaisen esimerkin tarjoaa Englanti, jossa rattijuopomusraja  on 0.8. Tästä huolimatta Englannin liikenneturvallisuutta pidetään parempana  kuin Suomen. Silti kolareita tapahtunee vähemmän kuin meillä, vaikka kadutkin ovat kapeampia.

Turun yliopistossa valmistunut tutkimus tuo  esille mielenkiintoista tietoa rattijuopomuksesta. Rattijuopot ovat taustaltaan moniongelmaisia, joilla runsas alkoholin käyttö on ongelma ja rattijuopomus on seuraus.

Selvää on, että tulisi  keskittyä alkoholiongelman hoitoon. Henkilöillä on muitakin ongelmia  ihmissuhdeongelmista työttömyyteen. Nekin tulisi saada hoidetuksi.

Onnettomuudet, varsinkin kuolemantapaukset,  tuntuvat valtaosin keskittyvän kesään.  Jokaiselle pitäisi olla  selvää, ettei  istuta auton rattiin, jos on maistettu  vaikka vähäsenkin olutta, viiniä tai viinaa. 

Tuomioja: Tukipolitiikan linja muuttui

Uutispäivä  Demarin mukaan   Tuomioja ihmettelee, miten komissaari Olli Rehn  ja useimmat tiedotusvälineet  mm Helsingin Sanomat  ovat sanoneet, ettei vakuudet ole mahdollisia. Sen jälkeen kun sellaisista tuli tieto, samat tahot ilmoittivat, että samanlaisia ehtoja on valmisteltu  esimerkiksi komissiossa. Mistä asiassa on kysymys?
Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomiojan (sd.) mielestä Suomen linja euroalueen tukipolitiikassa on muuttunut valiokunnan perjantaisen päätöksen jälkeen.
Valiokunta päätti äänin 15-5 hyväksyä SDP:n ja kokoomuksen sopimat ehdot Portugalin ja mahdollisesti tuleville vakausrahastojen tukipäätöksille.
Tuomioja sanoi Yleisradion TV 1:n Ykkösaamussa, että nyt Suomi edellyttää saavansa vakuudet joka kerta, kun päätöksiä uusista lainojen takauksista tulee.
-Tämä on selvä muutos. Tähän asti Suomi on toivonut vakuuksia, nyt niitä edellytetään, Tuomioja sanoi.
Hän ihmetteli, miten tähän asti esimerkiksi Euroopan komissio, komissaari Olli Rehn ja useimmat tiedotusvälineet, äänekkäimpänä Helsingin Sanomat, ovat sanoneet, etteivät vakuudet ole mahdollisia. Sen jälkeen kun sellaisista tuli Suomen ehto, samat tahot ilmoittavat, että samanlaisia ehtoja on jo valmistelu esimerkiksi komissiossa.
Tuomioja arvioi, että hallituspohja ei ole vielä varma. Hänen mukaansa vihreiden ehdot hallitusneuvotteluihin osallistumiselle eivät ole mahdottomia.
Tuomioja kertoi toivoneensa, että perussuomalaiset olisivat voineet olla mukana hallituksessa, joka korjaa edellisen hallituksen jälkiä. Hänen mielestään vaalien selkein viesti oli, että kansakunnan jakautuminen kahteen on torjuttava. Tätä tavoitetta varten olisi hänen mielestään ollut suotavaa, että perussuomalaiset ja vasemmistoliitto olisivat mukana hallitusohjelman laatimisessa.
Tuomioja arvioi, ettei ole koskaan poliittisen uransa aikana ollut yhtä vaikeassa tilanteessa. Hän ei suostunut spekuloimaan hallituspohjalla eikä sillä, onnistuuko hallitustunnustelija Jyrki Katainen (kok.) kokoamaan toimivan enemmistöhallituksen.

Kansan Uutisissa Tuomioja ottaa kantaa hallituspohjaan
Voimaa eriarvoistumista vastaan

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja kirjoitti jo torstai-iltana Facebookiin, että Kataisen ilmoittama hallituspohja ei ole sellainen, jonka maa nyt tarvitsee. Hänestä Vasemmistoliiton ulosjättämiselle ei ole perusteita.
– En usko hallituspohjaan ilman Vasemmistoliittoa, Tuomioja sanoi perjantaina Kansan Uutisille.
– Hallitus olisi liian liian oikeistopainotteinen. Vaaleissa kuitenkin tuli viesti siitä, että eriarvoistumiskehitys tulee pysäyttää ja meillä on Vasemmistoliiton ja demareiden välillä yhtenäinen näkemys tästä.
Tuomioja sanoi, että kyse ei ole vain hänen henkilökohtaisesta kannastaan.
– Luulen, että ryhmällä on samanlaista ajattelua.
Hän kuitenkin korosti, että asia riippuu nyt Vasemmistoliitosta.

 Mikko Lund

Ei kommentteja: