maanantai 23. toukokuuta 2011

Islannin tulivuori purkautuu

 

Kaakkois-Islannissa sijaitseva Grimsvötnin tulivuori  alkoi purkautua lauantaina
 
Kaleva kertoo, että  tuulet ovat lennättäneet savua pohjoiseen ja koilliseen.
Ilmatieteen laitoksen mukaan on mahdollista, että Islannin Grimsvötnin tulivuorenpurkauksen tuhkaa leviää Suomenkin ilmaan. Määrät tulisivat kuitenkin olemaan hyvin pieniä. "On liian täsmällistä sanoa, että tuhkaa voisi olla ilmakehässä keskiviikkona. Viikon keskivaiheilla pieniä määriä tuhkaa voi jollakin korkeudella olla. Laskelmat muuttuvat koko ajan", päivystävä meteorologi Jouko Korhonen sanoo Kalevalle.
"Kaikki riippuu siitä, millä tavalla tulivuori purkautuu -- miten kovaa tuhkaa tulee, ja loppuuko tuhkan tulo jossain vaiheessa", hän jatkaa.
Korhonen ei voi arvioida, miten Suomeen leviävä tuhka mahdollisesti vaikuttaa Suomen lentoliikenteeseen.

Tuhka leviää Eurooppaan tiistaina

Eurooppaan tuhka leviää tiistaina, säätieteilijät ennustavat. Tämänhetkisen ennusteen mukaan tuhkapilvi leviää Britanniasta edelleen etelään ja länteen ja saavuttaa Ranskan ja Espanjan perjantaihin mennessä.
Islannin Grimsvötnin tulivuorenpurkaus peruu Suomesta vain Islantiin suuntautuvat lennot. Muu lentoliikenne toimii Kalevan mukaan toistaiseksi normaalisti.
 
Yle: Puolueiden talousnäkemykset lähentyneet
 
Hallitusneuvottelijoiden näkemykset valtion kestävyysvajeesta ovat lähentyneet toisiaan. YLE Uutisten tietojen mukaan RKP katsoo kestävyysvajeen osuuden olevan ensi vaalikaudella neljä miljardia euroa. Toista ääripäätä edustavan SDP:n neuvottelijat ovat puhuneet kahden miljardin kestävyysvajeesta.
Muut hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet, kokoomus, vasemmistoliitto, vihreät ja kristillisdemokraatit, asettuvat näiden ääripäiden välille. Erään neuvottelijan toteamuksen mukaan "nyt ollaan ainakin samassa maailmassa".
Tämän vuoden valtion budjetin alijäämä tulee olemaan yli seitsemän miljardia euroa. Ennen vaaleja valtiovarainministeriön tavoitteena oli budjetin tasapainottaminen vaalikauden loppuun mennessä. Kun talouden tunnusluvuista löytyy sopu, pääsevät neuvottelijat suunnittelemaan, millä leikkausten ja verotuksen yhdistelmällä tulokseen päästään.
Kovin tuntuu vaikealta puolueiden tunnustaa taloudellisia tosiasioita.  Edellinen Vanhasen - Kiviniemen hallitus on väärällä politiikalla hässännyt valtion rahat ja nyt ollaan oikeasti "vaikeuksissa". Silti puolueet suhtautuvat aika huolettomasti. Asiaa osoittaa kestävyysvajeen nimeäminen  vain 2 - 4 miljardiksi.
Valtiovarainministeriö  on laskenut kestävyysvajeen suuruudeksi 10 miljardia euroa. Tästä 10 miljardista on puhunut myös valtiovarainministeriön Raimo Sailas, joka on arvostellut puolueiden käsityksiä ylioptimistisiksi ja epärealistisiksi.
Helsingin Sanomien mukaan Jyrki Katainen tunnustaa: Talouden kuvan määrittely on hyvin hankalaa. Kokoomuksen mielestä tulevan hallituksen täytyy pitäytyä valtiovarainministeriön tuottamiin lukuihin, SDP pitää  VM:n arviota liian synkkänä.
VM:n arvion mukaan julkisen talouden rahoitusasemaa pitää parantaa vuosina 2012- 2015 runsaat kymmenen miljardia euroa, jotta julkinen talous olisi kestävällä pohjalla pitkällä tähtäimellä.
Rahoitusaseman korjaamiseen on eri vaihtoehtoja. Voidaan leikata menoja, voidaan nostaa veroja ja voidaan tehdä eläkeikään liittyviä rakenteellisia uudistuksia jne.. Näistä puolueet vääntävät yhteistä ratkaisua.

Arhinmäki: Tärkein asia

Arhinmäen mukaan kestävyysvaje-keskustelujen rinnalla käsitellään myös muuta talouspolitiikkaa. Hän pitää kysymystä hallitusneuvotteluiden ratkaisevimpana asiana.
-Koska se vaikuttaa kaikkeen muuhun, esimerkiksi näihin meidän keskeisiin tavoitteisiimme. Siihen, että ihmisiä nostetaan köyhyydestä ja siihen, että työelämä paranee, Arhinmäki sanoi  Yle uutisten mukaan.

Mikko Lund

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Haluatko matkustaa/lähteä Islantiin? Meiltä löydät edulliset /halvat lennot Islantiin tai stopover matkustaessasi Yhdysvaltoihin. Ratsastusretkiä, revontulia tai mikset kävisi Blue Lagoonin kuumilla lähteillä? Gullfoss ja Geysir ovat hyvin suosittuja kohteita Islannissa. Katso Icelandair.se tarkistaaksesi/nähdäksesi uusimmat tarjouksemme!
http://icelandair.fi