perjantai 13. toukokuuta 2011

Hallituksesta yritetään viiden kauppaa

Hallituksesta yritetään viiden kauppaa

Perjantaiaamun lehdet tarkastelevat uuden hallituksen muodostamispyrkimyksiä. Soini joukkoineen kuten myös keskusta ja vasemmistoliitto jäivät oppositioon. Katainen yrittää muodostaa hallituksen SDP:n, RKP:n, vihreiden ja kristillisdemokraattien kanssa. Blogger oli huoltotöiden takia sujettu eikä blogiin päässyt kirjoittamaan aamulla. Olen lauantaina ja sunnuntaina matkoilla, jolloin en tänne kirjoita.
Todennäköisesti kirjoitan vasta maanantaina.

Hallitustunnustelija ja kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen haluaa muodostaa hallituksen SDP:n, RKP:n, vihreiden ja kristillisdemokraattien kanssa. Hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet selvinnevät jo tänään, kun vihreät päättää osallistumisestaan niihin. Kolmen suuren sijaan hallituksen saattaa muodostaa viisi häviäjää. Hallituksella olisi eduskunnassa 112 edustajaa.

Hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueilta odotetaan vastauksia viimeistään maanantaina. Katainen uskoo, että esitetty hallituspohja luo vahvan kansainvälisen Suomen.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ilmoitti aiemmin, että perussuomalaiset jättäytyy hallitusneuvotteluista. Lisäksi oppositioon ovat jäämässä keskusta ja vasemmistoliitto.
Kataisen mukaan perussuomalaisten poisjäämisessä ei pelkästään ole kyse EU-politiikan linjasta. Katainen toteaa, että erivapaudet hallituksessa täytyy rajata hyvin tarkkaan.
- Ei voi olla niin, että joillakin puolueilla on muutamissa politiikan osalohkoissa pysyvästi erivapauksia, Katainen sanoo.

"Häviäjien hallitus"

Soini kuvaili hallitusta ilman perussuomalaisia häviäjien hallitukseksi. Katainen pitää Soinin tulkintaa osittain oikeana. Katainen kuitenkin toteaa, että Suomi tarvitsee toimintakykyisen enemmistöhallituksen.
- Perussuomalaiset vetäytyivät itse oppositioon, Katainen huomautti.
Kataisen ehdottomalla hallituksella olisi eduskunnassa yhteensä 112 paikkaa.
Pienemmistä puolueista kristilliset ja RKP ovat ilmoittaneet jo valmiutensa osallistua hallitusneuvotteluihin. Vihreät ottaa kantaa asiaan tänään perjantaina.
Hallitusneuvottelut alkavat ensi viikolla.  Katainen pitää tulevia neuvotteluja hallitusohjelmasta haastavana ja vaativana.

SDP yllätettiin

Kataisen ilmoitus hallituspohjasta tuli yllätyksenä SDP:lle, joka vielä iltapäivällä vaati aikalisää hallitustunnusteluihin muuttuneen tilanteen takia. 

Sdp julkaisi laajan julistuksen EU-tukien uusista ehdoista, joita he kutsuvat tiukoiksi. Ehtoja ei kuitenkaan kytketä konkreettisesti päätöstä odottaviin asioihin
Olennaista on se, että Sdp vaatii EU-tukia koskevien ratkaisujen olevan sen kaltaisia, että uusi hallitus voi sitoutua niihin koko vaalikaudeksi.


Uutispäivä Demari kertoo:

Nurmi-Sorilaan Aurinkokaupunki

Tampereen kaupunki toteuttaa Aurinkokaupunki Nurmi-Sorila –hankkeen, jonka tavoitteena on hiilineutraalin ja ekotehokkaan kaupunginosan toteutussuunnitelman laatiminen. Hankkeesta vastaavaksi konsultiksi on valittu Eero Paloheimo Ecocity Oy.aan.

Hankkeen rahoitukseen osallistuvat Tampereen kaupungin ECO2-hanke, kaupunkiympäristön kehittämisen prosessi sekä Tekes. Hanke toteutetaan vuosina 2011 – 12.
Mahdollisimman vähän kasvihuonepäästöjä 13 000 asukkaan alueelta
Nurmin ja Sorilan alueelle suunnitellaan noin 13 000 asukkaan uutta kaupunginosaa. Osayleiskaavan valmistelun aikana on muodostunut tavoite kehittää alue, joka synnyttää elinkaarensa aikana mahdollisimman vähän kasvihuonekaasupäästöjä.
Vuosina 2011 - 2012 toteutettavassa Aurinkokaupunki Nurmi- Sorila -hankkeessa valmistellaan aikataulutettu toteutussuunnitelma, joka sisältää Tampereen kaupungin suunnitelmat, toimintatavat ja valinnat hiilineutraalin Nurmi- Sorilan kaupunginosan rakentamiseksi. Kaupunginosan on ajateltu rakentuvan vuoden 2016 jälkeen.

Portugali- tuesta  kihlat  hallituskiiman  vahvistamiseksi
Iltalehti kirjoittaa:

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ja SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen vakuuttivat eilisiltana, että Suomen politiikan linjassa tapahtuu vaalien seurauksena muutos ja että myös Eurooppa-politiikan suunta muuttuu. "Suomen linja euromaiden talouskriisien hoitamisessa muuttuu ja tiukentuu", yhteisessä tiedotteessa todettiin.
Edellisiltana SDP oli esittänyt "tiukat reunaehdot" Portugalin tukipaketin hyväksymiselle.  Jotain demareiden vaatimuksista toki näkyy myös kokoomuksen kanssa sorvatussa yhteisessä paperissa, joka nyt lähtee muiden edustaryhmien arvioitavaksi.

 Mikko Lund

Ei kommentteja: