keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Kriittinen, radikaali ja juurin menevä keskustelu paras palvelu isänmaalle

Suosikaamme kriittistä ja radikaalia juuriin menevää keskustelua!
Se on paras palvelus isänmaalle ja yhteiskunnan kehittämiselle!
 
Kansainvälistä lehdistövapauden päivää vietettiin eilen.
 
YK:n julistamaa lehdistövapauden päivää on hyvä viettää, kun suurempia, törkeitä oikeuden loukkauksia ei ole meillä näkyvissä. Maailmalla lehtiä ja painotaloja suljetaan. Pohjoismaisessa demokratiassa lehdistönvapaus tunnustetaan.
 
Lisäksi Suomessa perustuslaki takaa sananvapauden. Silti monelle on epäselvää missä kulkee sanomisen vapauden ja siihen liittyvän vastuun raja. Silti toisella on enemmän sananvapautta kuin toisella.
 
Esimerkiksi  lehden omistajalla on enemmän sanan  vapautta kuin  lehden toimittajalla. Toimittajalla sanomisen oikeutta eli mahdollisuutta on enemmän kuin lukijalla. Silti monella tavalla on niin, että  sanomisen valta konkretisoituu vain käyttämällä tätä vapautta.
 
Esimerkiksi meillä harvoin näkee tiedottajien ja tiedotusvälineiden suhtautuvan kriittisesti  hallitusvaltaan  tai  eri kaupunkien kunnallispoliittisiin vallankäyttäjiin. Varsinkin paikallisista lehdistä ei ole  tarkastelemaan kuntien kaverielitististä  päätöksentekoa. Toimittajista ja tiedottajista tuleekin helposti vallan kesytettyjä vahtikoiria, jotka syövät ns. vallan  kädestä. Silloin lehdeltä ei irtoa mitään kriittistä päätöksentekijöistä, Hyvä Veli- verkostoista.
 
Kriittisempi keskustelu onkin kanavoitunut netin keskustelupalstoille niin Hämeenlinnassa  kuin Riihimäelläkin. Hämeenlinnassa onkin käyty vauhdikkaampaa asiakeskustelua.
 
Yle Uutiset kertoi, että jokin  vuosi sitten Haukiputaalla käytiin kädenvääntö siitä,  mitä ja missä kunnan viranhaltijat ja luottamushenkilöt saavat esittää mielipiteensä. Kunnan riitaisuuksia vatvottiin Internetin keskustelupalstoilla.

Haukiputaalla nousi esiin kysymys, kuuluuko suomalaiseen sananvapauteen työntekijöiden oikeus keskustella kunnan viranhaltioiden ja luottamushenkilöiden suhteista julkisella keskustelufoorumilla – ja saako siihen käyttää työaikaa vai ei.
Minusta on hyvä ja tarpeellista, että asioista keskustellaan. Silloin kun asioista ei keskustella, vallan saa mielikuvitus,  viha ja väkivalta. Minusta on edesvastuutonta yrittää estää keskustelua. Näihin sensurointipyrkimyksiin törmää aika ajoin  lehdistössä ja netinkin keskustelupalstoilla.
 
Suuri palvelus isänmaalle  ja yhteiskunnalle on suosia ja sallia eritoten  kriittistä, radikaalia, so.  juuriin menevää keskustelua ihmisestä, yhteiskunnasta ja maailmasta. Siinä on oikeasti kysymys  kehityksen ja muutoksen mahdollisuuden kätilöimisestä. Sen takia ei olekaan ihmettelemistä, että kaikenmaailman takarivin Taavit yrittävät huutaa "ettei noin voi ajatella". Silti minä juuri ajattelin  noin.
 
 
 
Perussuomalaiset käänsivät taas takia
 
Perussuomalaiset veti maanantaina hallitustunnustelut todella tiukoille. Aikaisemmista neuvottelulupauksista huolimatta puolue kieltäytyy tukemasta Portugalia tai Euroopan unionin pysyvää vakausmekanismia.
Perussuomalaisten vastauksessa todetaan, ettei puolue voi hyväksyä Portugalin tukemista hyvällä omallatunnolla. Soinin mukaan siihen ei liity mitään porsaanreikää.

- Sellaista ratkaisua, joka meille kelpaa, ei ollut saavutettavissa. Nyt Suomi ja EU hakevat jonkin sellaisen tien, joka ei ole riippuvainen perussuomalaisten hyväksynnästä, koska meiltä hyväksyntää ei tule, Soini ilmoitti.
 
 
Sosiaalidemokraattien vastaus euron tukemiseen on perussuomalaisia varovaisempi ja vaikeammin tulkittava. Puolue vaatii edelleen pelisääntöuudistuksia tukimekanismeihin eli pankkien ja sijoittajien vastuun lisäämistä. Eduskunnan käsittelemiä ja hyväksymiä kansainvälisiä sopimuksia puolue pitää kuitenkin kunniassa ja vaatii sitoutumista niihin.

Sekä SDP että perussuomalaiset laittavat kokoomuksen tiukoille myös talouspolitiikassa. SDP vaatii tuntuvia työllisyyspanostuksia ja esimerkiksi kaikille alle 25-vuotiaille työttömille työ-, opiskelu- tai harjoittelupaikkaa kolmen kuukauden kuluessa. Puolue kiristäisi suurituloisten verotusta ja leikkaisi elinkeinotukia ja varustelumenoja.
 
Katsotaan, mitä tästä keitoksesta lopulta syntyy. Vastuu hallituspuolueilla  on tosi suuri.
 
EU- tukija Helsingin Sanomissa: "Suomi maksaa kovan hinnan, jos jää pois Portugali-avusta"
 
Portugalin apupaketin muodostaminen ilman Suomea on täysin mahdollista. Suomi joutuisi todennäköisesti maksamaan kovan poliittisen hinnan poisjäämisestään, arvioi brysseliläisen EU-tutkimuslaitoksen johtaja Daniel Gros  Helsingin Sanomissa. 
 Grosin mukaan Suomen osuus Portugali-paketista on sen verran pieni, että paketti saadaan helposti kasaan ilmankin.
"Teknisesti ja taloudellisesti Suomen poisjäänti on mahdollista, mutta poliittisesti asia on paljon hankalampi. Tällainen vapaamatkustaminen rapauttaisi pahasti koko EU:n yhtenäisyyttä", Gros sanoi STT:lle.
Gros arvioi, että euroalueen vakausrahastossa valmistaudutaan kulissien takana jo täyttä päätä siihen vaihtoehtoon, että Suomi saattaa jäädä paketista pois.
Portugali pitää pelastaa joka tapauksessa, oli Suomi asiasta mitä mieltä tahansa.
Tilanne on vakausrahastolle uusi, sillä viime vuoden lopulla hyväksyttyyn Irlanti-pakettiin kaikki maat lähtivät mukaan.
Viime vuoden toukokuussa päätetystä Kreikka-avusta, josta sovittiin ennen nykyisen vakausrahaston olemassaoloa, pois jäi Slovakia.
Jos Suomi jää paketista pois, voi uusi hallitus varautua siihen, että entisen mallioppilaan aloitteisiin ja toiveisiin EU-politiikassa suhtaudutaan vähintäänkin viileästi, Gros arvioi.
Niin ikään Suomen on parempi toivoa, ettei se joudu esimerkiksi talousongelmiin, riitoihin Venäjän kanssa tai pulmiin energiatoimitusten kanssa.
Grosin mukaan EU-apu voi olla kiven takana, jos Suomi ensin itse kääntää selkänsä unioniyhteistyölle.
 
 
 
Venäjällä seurataan huolestuneena Natsi- puolueen perustamista Suomeen
 
YLE Uutisten maanantaina julkaisemaa uutista on siteerannut ainakin uutistoimisto Interfax, jonka uutinen on julkaistu useilla venäjänkielisillä internetin uutissivustoilla.
Interfax kertoo Ylen tietoihin viitaten, että Suomessa on perusteilla kansallissosialistinen työväenpuolue, joka käyttää natsisymboleita ja -ideologiaa. Uutistoimisto mainitsee muun muassa, että puolue oli aikeissa osallistua huhtikuun eduskuntavaaleihin, muttei ehtinyt rekisteröityä ajoissa.
Uutista ovat lainanneet nettisivustoista ainakin gazeta.ru, vz.ru ja juutalainen online-sivusto jewish.ru.

Natsit herkkä aihe Venäjälle

Venäjälle Neuvostoliiton voitto natsi-Saksasta toisessa maailmansodassa on edelleen ylpeydenaihe omalle kansallistunteelle.
Viime vuosina kansallismielisyys on saanut nostetta myös Venäjällä. Venäjän media on seurannut tarkasti mahdollisia Venäjä-vastaisia ilmiöitä naapurimaissaan. Tuoreessa muistissa ovat muun muassa Suomen ja Venäjän väliset lasten huoltajuuskiistat sekä Viron pronssisoturipatsaskiista.
Venäjä on virallisesti ilmoittanut puolustavansa tarvittaessa kansalaisiaan myös omien rajojensa ulkopuolella.

Suomeen puuhataan Natsi- puoluetta

Yle Uutisten mukaan aatteiden ylivalvojaa, yhdistysrekisteriä, epäilyttää puoleen kansallissosialistinen nimi.
- Asiassa on pyydetty lausuntoja, jotka on saatu. Patentti- ja rekisterihallituksen päätös asiassa on odotettavissa toukokuun aikana, jaostopäällikkö Jyrki Ahdeoja yhdistysrekisteristä sanoo.

Lottajärjestö kiellettiin, natsipuolue sallittaisiin

Lausuntoja on pyydetty muun muassa ulkoministeriöltä, joka tulkitsee Suomen kansainvälisiä sopimuksia. Sodan jälkeen Suomessa kiellettiin rauhansopimuksen mukaisesti fasismi- ja sotilaallisluontoiset järjestöt. Tällä perusteella esimerkiksi Lotta Svärd -järjestö lakkautettiin.
Ulkoministeriö ei löytänyt syytä kieltää kansallissosialistista puoluetta.
- Ei sieltä löytynyt mitään erityistä fasistista luonnetta. Pyrimme katsomaan, miten järjestön toiminta säännöissä on kirjattu, oikeuspäällikkö Päivi Kaukoranta ulkoministeriöstä sanoo.

Erityisesti värillisiä maahanmuuttajia vastaan

Kansallissosialistien puheenjohtajan Pekka Luoman mukaan puolueen aate on "kansa ja isänmaa".
- Kansa on yhtä kuin Suomen alkuperäinen, valkoinen väestö. Kamppailemme maahanmuuttoa, erityisesti värillisiä muuttajia vastaan, puheenjohtaja sanoo.
Natsiaktiiveja on järjestön mukaan muutamia kymmeniä ympäri maan. Puheenjohtaja on satakuntalainen, nelikymppinen työtön, perheellinen mies. Jos lupa tulee, vaaleja varten ryhdytään keräämään 5 000 kannattajaa, jotka puolueen perustamiseksi tarvitaan.

Tunnuksena hakaristi ja johtajana Führer

- Jos joku puolueen johtaja haluaa führeriksi, niin so what? Pekka Luoma sanoo.
Puolue on erityisen tarkka jäsenistöstään. Ulkomaalaistaustaisilla ei ole hakaristin alle asiaa.
- Elleivät he ole suku- tai verisitein Suomen kansalaisia, puolueeseen ei hyväksytä.
Luoma tarkentaa, että suomenruotsalaiset ja saamelaiset täyttävät jäsenkriteerit, mutta romanien kelpoisuuteen hän ei ota kantaa.
Lotat hyväksyttiin takaisin yhdistyselämään vasta perinnejärjestönä. Natsipuolue olisi Suomessa mahdollinen kansainvälisten sopimusten mukaan. Tästä saa kiittää Suomen 90-luvulta alkanutta kansainvälistymistä.
- Yhdistymisoikeus on aika keskeinen ihmisoikeussopimukseen kirjattu oikeus ja ihmisoikeustuomioistuinten käytännöissä on kirjattuna se, että sille voi asettaa hyvin vähän rajoituksia, oikeuspäällikkö Päivi Kaukoranta ulkoministeriöstä sanoo.

Natsi- puolue olisi järjenvastainen liittymä

Kyllä  Pariisin rauhansopimus kielsi Suomessa kaikki fasisminluonteiset ja sotilaalliset järjestöt. Se oli liittoutuneiden maiden  tahto. Lotta- järjestö kiellettiin tällä perusteella. Ihme on, jos Natsi- puolue hyväksytään Suomeen. Joka tapauksessa on selvästi sanottava, että natsi-ajattelussa on kysymys ns. järjenvastaisesta ajattelusta, joka perustuu vain uskomuksiin ja vahvaan uskoon omaan asiaansa.
Sellaisenaan järjestön hyväksyminen ja sen toiminta suuntautuisi ei vain ihmisen järkeä, vaan myös ihmisyyttä vastaan siten kuin asia on ilmaistu YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa ja Suomen laissa. On viranomaiselta suorastaa leväperäisyyttä  hyväksyä järjenvastaiset aatokset ja toiminta.
Sosialidemokraattina en hyväksy järjenvastaista ajattelua, en rasismia, en fasismia, enkä  väkivaltaa.

Mikko Lund

Ei kommentteja: