perjantai 3. toukokuuta 2013

Vihapuhe ei nauti lain suojaa

Vihapuhe ei nauti lain suojaa
 
 
 
Sen sai tuta kansanedustaja   Jussi Halla- aho. Noin vuosi sitten perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho sai sakkotuomion uskonrauhan rikkomisesta. Halla-aho kirjoitti esimerkiksi Islamista näin:
“Profeetta Muhammad oli pedofiili ja islam on pedofilian pyhittävä uskonto.” KKO piti lausetta hyökkäyksenä islamia ja sen pyhinä pitämiä arvoja vastaan.
 
Halla-aho kirjoitti  somaleista näin: “Ohikulkijoiden ryöstely  ja verovaroilla loisiminen on somalien kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre.
 
KKO tutki ja totesi, että kritiikin tarkoitus ei oikeuta leimaamaan koko kansanryhmää rikollisiksi ja loisiksi.
 
Tämän jälkeen on todennäköistä, että oikeusistuimien linja tulee tiukkenemaan KKO:n ratkaisun johdosta.
 
On varmasti paikallaankin, että vihapuhe vähenee. Sananvapautta pitää osata käyttää sillä tavalla, ettei se loukkaa.
 
Päätös oli  perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinille hyvin kiusallinen. Soini oli ilmoittanut vuonna 2009, että puolueen toiminnassa mukana oleva henkilö saa lähtöpassit, jos  hän saa oikeudessa tuomion rasismista.
 
Soini otti  Halla-ahon kohdalla vähättelylinjan. Soini piti oikeuden päätöstä riittävänä. Soinin mukaan Halla-aho joutuu elämään tuomionsa mukaan ja perussuomalaisten puolue joutuu elämään tuomionsa kanssa. Halla- aho oli tuolloin eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja. Soini ei halunnut ryhtyä asiassa mihinkään toimenpiteisiin.
 
Näin perussuomalaiset suojelivat vihapuheesta tuomittua. Muiden puolueiden eduskuntaryhmien taholta vaadittiin perussuomalaisia vetämään johtopäätökset.
 
Paineen noustua todella kovaksi Halla- aho ilmoitti itse eroavansa. "Vaikka pidän itseeni kohdistuvaa hyökkäystä kohtuuttomana ja eduskunnan arvovallalle sopimattomana, ymmärrän poliittiset tosiasiat enkä halua tarpeettomasti pitkittää muiden synnyttämää sirkusta. Tästä syystä ilmoitan tänään 13.6. luopuvani hallintovaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä", Halla-aho kertoi tiedotteessa.
 
 
 
 
Mikko Lund
 
 
 
 
 
 
 

Ei kommentteja: