keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Ministerikierrätryksestä huolimatta SDP:n rytmi ei muutu


Ministerikierrätyksestä huolimatta SDP:n rytmi ei muutu
 
 
 
 
SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen  oli pakkoraossa. Pitkään puhuttu ministerikierrätys oli tehtävä. Sille ei ollut vaihtoehtoa. Se tehtiin. Urpilainen joutui kuitenkin myöntämään, että kahden ministerin vaihtaminen ei merkitse rytmin muutosta. Ministerien vaihtaminen tuskin muuttaa myöskään gallup- lukuja. Näkymät osoittavat alenevaa tai paikallaan pysyvää kannatusta, ellei politiikka ja toiminta olennaisesti piristy. Kannatuksen nousu edellyttää vahvaa innostusta.
 
 
Kannatuslukujen kääntämiseksi uuteen asentoon  SDP  tarvitsisi uuden strategia. Suomi on muuttunut, mutta SDP ei ole muuttunut. Puolue on jäänyt ajastaan jälkeen. Sen takia puolue tarvitsisi uuden tulevaisuuteen suuntautuvan  alun. SDP:llä on kunniakas ja ansiokas menneisyys. Forssan ohjelma antoi idean hyvinvointivaltiosta, jota tänään kannattavat lähes kaikki puolueet ja suomalaiset.
 
Uudessa alussa tulisi ottaa huomioon tulevaisuuden haasteet ja niiden kestävä ratkaisu. Esimerkiksi valtion, kuntien ja ihmisten jatkuvaan velkaantumiseen ei ole muuta kestävää ratkaisua kuin velkaantumisen pysäyttäminen. Ihmisten tarpeet ovat rajattomat, mutta resurssit niiden tyydyttämiseksi ovat rajalliset. Rajallisten resurssien pohjalta puolue voisi tarjota luovia, sytyttäviä ratkaisuja.
Työväentalojen rakentaminen oli innovatiivinen ja tulevaisuutta rakentava, yhteisöllinen hanke. Nyt liike ei pysty pitämään edes taloja pystyssä.
 
 
Ministerit  toimivat puolueensa sotureina, mutta myös mannekiineina. Sen vuoksi katseet kohdistuvat ministereihin yhä useammin ja tarkemmin. Ei ole samantekevää, miten hoitaa ministerin tehtävän ja minkälainen on ihmisenä. Odotuksia on siihenkin, miten siitä kertoo ja viestii.
 
 
Opetusministeri ja entinen Murikan rehtori ja pitkäaikainen kansanedustaja Jukka Gustafsson joutui lähtemään. Gustafssonin mukaan ehdotuksia koulutuksen kehittämiseksi olisi vielä ollut. Urpilainen ei jäänyt niitä kaipaamaan. Peruspalveluministeri Maria  Guzenina –Rickhardson joutui myös lähtemään, sen verran paksusti hänen johtamansa  sote-soppa kärähti. Ilta- Sanomat huomauttikin varsin sarkaistisesti, että Guzenina- Richardson kesti eron tuskan kuin mies, mutta Gustafssonilla homma päättyi  akkojen vetistelyyn.
 
 
Kansanedustaja Susanna Huovisesta tulee peruspalveluministeri. Huovinen on ilmoittanut olevansa innostunut tehtävästä. Asuntoministeri Krista Kiurun siirtyessä opetusministeriksi, asuntoministerin paikan ottaa kansanedustaja Pia Viitanen.
 
Menestystä  ja onnea uusille ministereille! Asuntopolitiikka on Viitaselle tuttu aihe. Hän on ollut pitkään Sdp:n asuntopoliittinen työryhmän puheenjohtaja ja valtion asuntoasianneuvottelukunnan puheenjohtaja. Kansanedustajana hän on kärkkäästi kommentoinut niin kokoomuksen kuin opposition puheenvuoroja.Viitanen on Tampereelta ja naimisissa SDP:n Pirkanmaan piirin toiminnanjohtajan Harri Sandellin kanssa.
Susanna Huovinen ei ole ensi kertaa ministeriautossa.  Huovinen nimitettiin liikenne- ja viestintäministeriksi Matti Vanhasen ensimmäiseen hallitukseen vuonna 2005. Ministerinä hän oli huhtikuuhun 2007 saakka. Huovinen on naimisissa Jyväskylän apulaiskaupunginjohtajan Timo Koiviston kanssa.


Ministerikierrätys on  kosmetiikkaa. Muuta sillä on vaikea ratkaista. Se on myös toki politiikkaa. Puolueen pitäisi keskittyä siihen, millä strategialla äänestämättömät saadaan äänestämään tai muhin puolueisiin karanneet äänestäjät saadaan palaamaan kotiin. Sen probleeman kun Urpilainen ratkaisee, SDP on Suomen suurin puolue. Silti tarvitaan rehellinen tietoisuus itsestä, yhteiskunnasta ja maailmasta. Kannatus ei nouse siiville, jos globalisaation haasteeseen ei ole vastauksia, mutta vastauksia tarvitaan myös ihmisten sytyttämiseen. Talouskasvu, työllisyys ja hyvinvointi  ovat mantroja, jotka ovat välttämätöntä leipää ihmisen matkalle synnytyssairaalan ja krematorion välillä.


Mikko Lund 

Ei kommentteja: