maanantai 13. toukokuuta 2013

Kuka paras henkilö puheenjohtajaksi Jutta Urpilaisen ja Jyrki Kataisen jälkeen?

Kuka paras henkilö puheenjohtajaksi Jutta Urpilaisen ja Jyrki Kataisen jälkeen?
 
 
 
Helsingin Sanomat teetti TNS Gallupilla kyselyn, kuka olisi paras henkilö Sdp:n puheenjohtajaksi Jutta Urpilaisen ja kokoomuksen puheenjohtajaksi Jyrki Kataisen  jälkeen.
Kaikista vastaajista 22 prosenttia pitää Heinäluomaa parhaana seuraajana Urpilaiselle. Sdp:n kannattajista Heinäluoman asettaa ykköseksi 29 prosenttia.
Tuomioja on tehnyt selväksi, että hän ei enää tavoittele puolueen puheenjohtajuutta. Tästä huolimatta viidennes, 21 prosenttia, Sdp:n kannattajista pitää Tuomiojaa parhaana vaihtoehtona Urpilaisen seuraajaksi.

Puheenjohtaja Jutta  Urpilainen ei ole kertonut mitään jatkoaikeistaan. Vaikka vaalit ovat menneet toistuvasti pieleen, Urpilaisen asema puolueen johdossa on vahva. Asia herättää suorastaan ihmettelyä ja kertoo jotakin SDP:n tilasta. Sdp:n kannattaja- ja jäsenkunnan ikärakenne on korkea, ja se näkyy myös puheenjohtajan arvostuksessa. Puolue on kuin sopulilauma, joka juoksee johtajansa perässä.

Nuoret lupaukset, Krista Kiuru ja Antti Lindtman, ovat kyselyssä kolmosena ja nelosena.  Kannatus on vaatimatonta, Kiuru kuusi prosenttia ja Lindtman 12. Heidän aikansa ei näyttäisi olevan vielä.

SDP:n ongelma on löytää puolueelle kasvot. Jutta Urpilainen ei ole kyennyt tavoittamaan äänestäjien luottamusta.Äänestäjät ovat kaikonneet. Veteraanipoliitikko Mikko Elo paljasti monen toiveen esittämällä, että puheenjohtajaa pitäisi vaihtaa. Ongelma on siinä, että  kehen. Kyselykin osoittaa, että  SDP:llä ei ole varteenotettavaa johtajaa  Urpilaisen seuraajaksi. Muutosesitykset saattavat kilpistyä toteamukseen  “vanhassa vara parempi”.
Mutta kuinka kauan puolue jaksaa jatkaa puheenjohtajansa johdolla tappiosta  tappioon. Jossain vaiheessa oikaisuliike tulee.Se on väistämätöntä.


Kokoomuksen tilanne on toinen. Eduskunnan ulkopuolelta viime vaalikaudella suoraan ulkoministeriksi loikannut Alexander Stubb on kokoomuslaisten suursuosikki Jyrki Kataisen seuraajaksi. Peräti 55 prosenttia kokoomuslaisista asettaa Stubbin ykköseksi.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori saa vain 13 prosentin kannatuksen kokoomuksen kannattajilta. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo (7 %) ei oikein vakuuta.

SDP:n huonosta tilanteesta kertoi myös Iltalehden Taloustutkimus Oy:llä teettämä tutkimus, jonka mukaan Jyrki Katainen ja Juha Sipilä saavat kumpikin 25 %:n kannatuksen siinä, kuka olisi paras seuraavaksi pääministeriksi. Kolmanneksi jää samalla 11 prosentin kannatuksella Jutta Urpilainen ja Timo Soini. Ihmisiltä kysyttiin, kuka on nousussa. Vastaajista 50 prosenttia mainitsi Juha Sipilän, 30 prosenttia Paavo Arhinmäen ja 24 prosenttia  Jutta Urpilaisen. Oireellista on, että Timo Soinin nousuun uskoi vain 15 prosenttia ja Jyrki Kataiseen 11 prosenttia.
Tutkimuksessa kysyttiin myös, kuka on laskussa. Ylivoimaiseksi laskijaksi vastaajat  asettivat Jyrki Kataisen (50 %), Päivi Räsänen (39%), Ville Niinistö (35%), Jutta Urpilainen (35%) ja Timo Soinin (34%).

Tutkimus julkistettiin huhtikuun lopussa, joten se kuvaa huhtikuun lopun aikaista tilannetta. Sen perusteella voidaan arvioida Juha Sipilän olevan nousussa ja Jyrki Kataisen laskussa.

Mikko Lund
 
 
 
 
 

 

Ei kommentteja: