keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Kuka tai mikä herättäisi Riihimäen sosialidemokraatit?

Kuka tai mikä herättäisi Riihimäen sosialidemokraatit?
Riihimäen sosialidemokraatteja vaivaa painajainen. Kannatuksen katoaminen ja väärä politiikka eli hitsautuminen kaupunginjohtajan kylkeen synnyttää’ epätoivoisia politiikan  paikkausyrityksiä.
Tällainen paikkausyritys  oli  sosialidemokraattien  Kaisu Kotirinnan ja Jarmo Leväsen kirjoitus (Aamuposti 9.5. Onko Kalmu menetetty mahdollisuus?) sekä Kirsti Tolvasen haastattelu Aamupostissa 13.5.
Kotirinta ja Levänen parkuvat sitä, että Kalmusta on ostettu maata 2 miljoonan euron edestä ja   kaipasivat  Kalmun maiden pakkolunastusta. Kaupunginhallitus kaatoi Kalmun pakkolunastusesityksen äänin  5- 4.  Kirsti Tolvanen puhuu maapolitiikasta ja itkee, etteivät porvarit osallistu tähän ja intoutuu vaatimaan pakkolunastuspäätöksen käsittelyä valtuustoon.
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja  Kai Heimonen (kok) toppuuttelee valtuustoinnostusta mm. sillä, että Kalmu ei ole ajankohtainen. Tilanne on muuttunut, kun Varuskunnasta avautui mahdollisuus tonttien saamiseen. Lisäksi kaupunkirakenteen tiivistäminen vastaa lähivuosien tonttitarpeeseen.
Miksi sosialidemokraatit näkevät  painajaisia?
Kysymys on sosiaalisesta omastatunnosta, joka paatuneellekin  muistuttaa aina silloin tällöin ongelmista ja OIKEIDEN VALINTOJEN TARPEESTA. Kalmu on painajainen, jonka pakkolunastuksella peiteltäisiin oman huonon politiikan tuloksia ja kannatuksen katoamista.
Riihimäen kaupungin johtaminen, maapolitiikka ja kaavoitus ovat pahasti pielessä. Syy palautuu ajantasaisen yleiskaavan puutteeseen. Nyt on vihdoin  päätetty sen uudistamisesta.  Mutta tehdäänkö siihen tarvittavat ja riittävät tutkimukset. Jos kasvusuuntavertailukin olisi tehty oikein, Kalmuun ei olisi tehty mitään suunnitelmia.
Kaupungin talous on niin pahasti kuralla, että Kalmua ei ole syytä rakentaa. Kalmun kaavoittaminen ja rakentaminen  tulisi maksamaan vähintään 50 miljoonaa euroa. Mistä rahat otetaan? Kalmu on lisäksi syrjässä ja merkitsee  kaupunkirakenteen hajauttamista ja maksaa tavallista enemmän.
Yleiskaavan tiivistämisellä saadaan aikaan oikeaa säästöä. Se on tervettä ja kestävää rakentamista. Se osoittaa myös, että tontteja on. Niistä ei ole pulaa.
Kuntauudistus tuo myös uuden tilanteen ja avaa kaavoitus- ja rakentamismahdollisuuksia alueella. Kalmu voidaan unohtaa epäonnistuneena painajaisena.
On toisenlaistakin  sosialidemokratiaa, joka kuuntelee kaupunkilaisia ja ottaa huomioon talouden rajoitukset. Herajoen Työväenyhdistys ei ole sortunut  byrokratian suojeluun, vaan yhdessä asukkaiden kanssa on turvautunut oikeustoimiin ja uskoo oikeuden voittoon  Kalmussa.
Mikko Lund

Ei kommentteja: