torstai 2. toukokuuta 2013

Vappupuheissa huolena SDP:n pudonnut kannatuskäyrä

Vappupuheissa puhujien huolena SDP:n pudonnut kannatuskäyrä


SDP:n imatralaisen kansanedustajan Jukka Kärnän ja lappeenrantalaisen Anneli  Kiljusen mukaan  SDP:n on kirkastettava loppuvaalikauden tavoitteitaan kannatuksen parantamiseksi. Kärnän mielestä syy puolueen kannatuksen romahtamiseen on monien yksittäisten asioiden summa. SDP:n kannatus on laskenut vuoden alusta 2,5 prosenttiyksikköä.
- Päätekijä on se, että meidän sanoma ei kelpaa. Ihmiset eivät ole tyytyväisiä meidän tapaan toimia, Kärnä sanoo.
Esimerkkinä Kärnä mainitsee hallituksen osinkoveropäätöksen.
- Vaikka se korjattiin sitten. Vahinko oli jo tapahtunut, hän toteaa.
Lappeenrantalaisen kansanedustajan Anneli Kiljusen mielestä hallituspuolueen kannatusta ovat rokottaneet vaikeat talouspäätökset ja huono työllisyyden kehittyminen.

Hyvä. että laskevat kannatusluvut ovat saaneet edes muutaman kansanedustajan huolestumaan ja pohtimaan tilannetta.
Hallituspuolueilla on kuitenkin  viimeisimmillä kannatusluvuilla edelleen  enemmistö. Lukemat ovat hallitus 61 prosenttia opposition 40:ää vastaan. Viime eduskuntavaalien tulokseen verrattuna siirtymä on  kolmisen prosenttiyksikköä opposition hyväksi ja hallituksen tappioksi.

Hallituksella on kaksi vuotta aikaa parantaa juoksuaan. Tähän suoraan viittasi SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen Jyväskylässä. Urpilainen  vetoaa suoraan yrityksiin, että ne talkoohenkeä osoittaakseen luopuisivat osingoista ja investoisivat ja työllistäisivät.
- Hillitkää osingonjakoa. Investoikaa. Työllistäkää - ikääntyviä ja nuoria. Älkää irtisanoko. Nyt talkoohenki on testissä, totesi Urpilainen.

Urpilaisen mukaan hallitus on tehnyt paljon työllistämisen mahdollisuuksien eteen. Isoja asioita ovat muun muassa yhteisöveron alennus, rikkikompensaatio, alueellinen kuljetustuki ja monet liikennehankkeet.
Samalla Urpilainen lupaa, että hallitus pystyy parantamaan juoksuaan.
- Tässä on tämän vapun viesti. Hallitus pystyy parempaan. SDP pystyy parempaan. Minä pystyn parempaan.

Odotan mielenkiinnolla, miten juoksu tulee paranemaan. Retoriikasta on vielä pitkä matka käytäntöön.  Kuntauudistus, soteratkaisu ja verouudistus ovat asioita, joita kansalaiset seuraavat malttamattomasti. Valmista pitäisi tulla. Keskusta hengittää niskaan ja lupaa, että  SDP:n kanssa voidaan saada parempia ratkaisuja aikaan.Syötin  luulisi houkuttavan pohtimaan tasa- arvoisemman ja sosiaalisemman politiikan toteuttamista ja Suomen rakentamista. 

Ei kai SDP lannistu yksistä gallupeista. Valtaa jaetaan vasta vaaleilla  ja siihen mennessä puoluekone ja ohjelmat voidaan laittaa kuntoon. Eriarvoisuus, epävarmuus ja erillisyys ovat ihmisten kokemia huolia, joihin pitää löytyä ratkaisuja.
Onko SDP:llä  eväitä  uudistumiseen?

Mikko Lund

 PS. Työkiireiden takia kirjoitan jatkossa blogiani harvemmin, tilanteen mukaa. Viitenä päivänä viikossa kirjoittaminen on liian sitova, kun minun pitää keskittyä rakennustyöhön. En ole aikaisemmin itse rakentanut. Sen takia työ vaatii minulta tavallista enemmän keskittymistä.

Ei kommentteja: