keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Venäjän-kauppa kasvaa

 
 
 
 

Venäjän-kauppa kasvaa


Miksi suomalaiset yritykset eivät tosissaan satsaa VENÄJÄN- KAUPPAAN. Venäjän mahdollisuudet tiedostetaan, mutta toimeen ryhtyminen piiputtaa. Venäjä on suurvalta. Yli viiden miljoonan Pietari on kahden sadan kilometrein päässä. Linnuntietä metropoliin ei ole kuin noin 100 kilometriä. Venäjä tarjoaa lähimarkkinat, joilla on kokoa ja vetoa. Suomalaisten yritysten ongelma on pienuus. Sen voittamiseksi pitäisi taipua yhteistyöhön.
Seitsemän kymmenestä teollisuusyrityksestä odottaa viennin kasvavan tänä vuonna, kun kaikista yrityksistä 65 prosenttia uskoo näin käyvän. Valoisimmin vientiin suhtautuvat keskisuuret yritykset. Viennin supistumisen ei usko oikein kukaan.
Viime vuonna Suomen vienti Venäjälle kasvoi seitsemän prosenttia, ja tuonti väheni saman verran.
Alkuvuonna vienti kasvoi kymmenyksen, tuonti 12 prosenttia.
Vienti Ruotsiin ja Saksaan supistui alkuvuonna seitsemän prosenttia.
 
Onkin ilahduttavaa, että  jotkut uskovat Venäjän – kaupan mahdollisuuksiin. Business Team for Russia on uusi yhteistyöelin, jossa suomalais-venäläinen kauppakamari, East Office –asiantuntijaorganisaatio ja Elinkeinoelämän keskusliitto ovat koonnet voimat yhteen viennin vauhdittamiseksi.Yhteishallituksen puheenjohtajana toimiva entinen keskustan  puheenjohtaja ja  pääministeri Esko Aho antaa verkoston keulakuvana Venäjän kauppaan tarvittavaa poliittista taustaa.
Aho on myös viime syksynä perustetun Suomen arktisen seuran valtuuskunnan puheenjohtaja, joten Venäjän kaupassa katsotaan epäilemättä myös arktisen alueen mahdollisuuksiin.

Venäjä on vaikea kenttä yrityksille. Siksi yhteistoiminta on erityisen tärkeää, että rajallisilla resursseilla saadaan enemmän aikaan kummankin maan ja yritysten kesken.
 Yhteistyöorganisaation perustamisen jälkeen voi vain ihmetellä, miksi voimavaroja ja osaamista ei ole jo aiemmin pantu yhteen.Tavoitteet ovat kunnianhimoiset. Yrittämiselle ja yrityksille on toivotettava menestystä, sillä Venäjä lähialueena on Suomelle todellinen mahdollisuus.

Mikko Lund

Ei kommentteja: