keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Miksi Riihimäki kaunistelee talouttaan ?

Miksi Riihimäki kaunistelee talouttaan ?
 
 
Riihimäen kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen kertoo kaupungin tilinpäätöstiedotuksessaan, että  kaupungin vuoden 2012 tilinpäätös on 1,2 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Tieto ei pidä yhtä todellisuuden kanssa, sillä omassa esittelyssäänkin kaupunginhallitukselle kaupunginjohtaja myöntää, että tilikauden alijäämä on 1,2 miljoonaa euroa, joka kirjataan kaupungin omaan pääomaan edellisten tilikausien yli- /alijäämiin. Siis Riihimäen kaupungin tilinpäätös vuodelta 2012 ei ole ylijäämäinen, vaan alijäämäinen. Miksi kaupunginjohtaja tällä tavalla kaunistelee taloutta?
 
Eikö kaupunginjohtajaa koske  virantoimitusvelvollisuus? Virkamiehen  on toimessaan annettava oikeaa ja luotettavaa tietoa. Tilinpäätöksen kaunistelu on kirjanpitolain ja kuntalainkin mukaan tuomittavaa, kuten Hämeenlinnan hallinto- oikeus ja  KHO  ovat siitä kaupunkia erikseen opastaneet.
 
Tuore kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tommi Räty (sd) on ottanut todellisuuden hallintaansa  sellaisenaan ja suitsuttaa vääristyneesti, miten Riihimäellä  menee nyt hyvin. (Ks. Yle Häme  22.3.) Luottamushenkilön tehtävä ei ole soitella  virkamiesten levyjä, vaan olla rehellinen ja katsoa, mitä todellisuudelle voidaan tehdä.
 
Koko kaupungin tämänkertaisen tilinpäätöskikkailun sekoilu aiheutuu siitä, että kaupunki yrittää vuodesta toiseen lukea hyväkseen vesihuoltoliikelaitoksen ylijäämät. Vesihuoltoliikelaitoksen tulos oli 3,1 miljoonaa ylijäämäinen. Ilman laitosta kaupungin tulos olisi ollut 1,9 miljoonaa alijäämäinen. Vesihuoltoliikelaitos on liikelaitos, jonka on kerättävä ja käytettävä tulonsa sen hallinnassa oleviin putkiin ja laitoksiin. Lisäksi on parhaillaan menossa vedenpuhdistamon suuri korjausinvestointi. Siihen pitää käyttää vesilaitoksen voitto, silti hanke lisää vielä sen velkakuormaa ja kaupunginkin velkaisuutta.
 
Toinen seikka lienee poistojen alimitoitus, se on tilinpäätöksen järjestelyä, asiallisesti lainvoimaa vailla olevan poistojärjestelmän soveltamista. Suunnitelman mukaiset poistot olivat vuoden 2011 tilinpäätöksessä 9,6 miljoonaa ja viime vuonna vain 6,9 miljoonaa euroa. Eli kaiken lisäksi tässä on kysymys myös ihan oikeasti tilinpäätöksen järjestelystä, jonka kaupungin tarkastuslautakunta ottanee vakavasti huomioon.
 
 
Mikko Lund
 
 
 
 

Ei kommentteja: