torstai 11. huhtikuuta 2013

Virheiden tunnustaminen on vaikeaa niin hallitukselle kuin oppositiollekin


Virheiden tunnustaminen on vaikeaa niin hallitukselle kuin oppositiollekin
 
 
 
Kunta- ja sote- uudistuksesta on puhuttu kyllästymiseen asti. Valmista on tullut kuitenkin kovin vähän. Jopa hallituksen piirissä näyttää olevan sellaista  erilinjaisuutta, että syntyy epäilys, tuleeko tästä mitään.  Hallitusohjelman yksimielisistä  kirjauksista huolimatta  kunta- ja sote- uudistus ovat pahasti levällään. Tilanne hermostuttaa ja synnyttää värikästä ja kovaakin keskustelua. Eduskunnan kehyskeskustelussa tarjottiin jo pääministerin ja koko hallituksen eroa.
 
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä katsoi, että tämän maan suurin uhka ei ole euro vaan toimintakyvytön hallitus. Sipilä vaati Kataista ja koko hallitusta eroamaan, sillä jo puolet vaalikaudesta on "tuhrautunut epämääräiseen odotteluun ja jahkailuun". Sipilän mukaan olemme ajautumassa Euroopan talouden ihmelapsesta Kreikan tielle. Hallitus ei saavuta itse asettamiaan tavoitteita. Ongelmat on siirretty kuntien, työmarkkinajärjestöjen ja seuraavan hallituksen ratkaistaviksi, Sipilä listasi hallituksen "saavutuksia".

SDP:n Jouni Backman  totesi Sipilälle, että ymmärrän hyvin, että olisitte valmis eroamaan, jos olisitte pääministeri. Backman  huomautti Sipilälle, että hänellä ei ole vieläkään talouspoliittista linjaa eikä keinoja talouspolitiikan hoitamiseksi.

Kuntauudistus ei ole mennyt kaikilta osin niin kuten etukäteen ajateltiin myöntää myös SDP:n  kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta. Asia on puolueille vaikea, hän tunnustaa. Feldt-Ranta pelkää, että uudistusten punainen lanka on hävinnyt kuntarajakeskustelujen ja sote–työryhmien kokoonpanojen alle.

Hallituksen virhe on ollut kuntauudistuksessa kysyä kuntien mielipidettä. En ymmärrä, mitä viisautta kunnista on kuviteltu saatavan. Tämähän on ollut  sosialidemokraattien  suuri vaatimus.Mahtaa ihan oikeasti näpyttää sitä valtiovarainministeriön virkamiestä, joka joutuu lukemaan kuntalausunnot läpi. Kunnissa ei ole ollut asian vaatimaa uudistustahtoa.Kuntien hyvä veli- organisaatiot ovat tiukasti puolustaneet asemiaan. Vaara on, että kuntauudistus kaataisi ne. Kuntauudistuksessa olisi pitänyt kunnolla selvittää, miksi kunnat ovat olemassa ja mitä palveluja niiden pitäisi pystyä kansalaisille tuottamaan. Sote- palvelut määrittävät pitkälle optimaalisen kuntakoon.

Valtio- ja kuntapäättäjille on selvinnyt  tavattoman huonosti se, minkälaisilla rakenteilla kunnat tulevat selviämään tulevista haasteista mm. ikääntymisestä. Huoltosuhde tulee heikkenemään voimakkaasti jo lähivuosina ja viime vuoden tilinpäätösten käsittely paljastaa kuntatalouden selvän kriisiytymisen.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka pitää kuntarakenneuudistuksen ja sote-uudistuksen valmistelun eritahtisuutta pahana ongelmana.

− Eritahtisuutta ei voi pitää perustuslaissa turvattujen kansanvaltaisuuden, osallistumisoikeuksien, oikeuden tulla kuulluksi ja kunnallisen itsehallinnon näkökulmasta onnistuneena ratkaisuna.
 
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen vaatii kuntarakennelain vetämistä pois eduskunnan käsittelystä.

Tiilikainen viittaa oikeuskansleri Jaakko Jonkan näkemykseen, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä koskevien linjausten olisi oltava riittävästi selvillä ennen kuntarakennelakiin sisältyvien voimaantuloaika- ja muiden määräaikapäätösten tekemistä eduskunnassa.
- Oikeuskanslerin edellyttämiä riittäviä linjauksia sote-ratkaisuista ei ole. Hallitus vasta riitelee, ketkä pääsevät linjauksia valmistelevaan työryhmään, sanoo Tiilikainen.
Pääministeri Jyrki Katainen katsoi, että oikeuskanslerin kannanotto ei estä kuntarakennelain antamista eduskunnalle.
*
 
Siinä kuitenkin vähän pohdittavaa hallitukselle, jos pikkuisen oppositiollekin. Toivottavasti keskustelu on parantanut hallituksen tahtoa ja kykyä toteuttaa kunta- ja sote- uudistukset.
 
 
 
Mikko Lund
 
 

Ei kommentteja: